CITY PRVAK ENGLESKE

Lovren više nije jedini Hrvat, pridružili su mu se Gvardiol i Kovačić

Foto: Andrew Boyers/REUTERS
Premier League - Manchester City v Luton Town
Foto: Lee Smith/REUTERS
Premier League - Manchester City v West Ham United
Foto: Lee Smith/REUTERS
Premier League - Manchester City v West Ham United
Foto: David Klein/REUTERS
Premier League - Fulham v Manchester City
Foto: David Klein/REUTERS
Premier League - Fulham v Manchester City
20.05.2024.
u 22:33
Oboren je rekord za broj pogodaka u sezoni u povijesti Premier lige (1246) te za broj pogodaka po utakmici (3,28)
Pogledaj originalni članak

Po mnogočemu povijesna sezona engleske Premier lige u posljednjem kolu je završena i odlučena na povijesni način. Manchester City je prva momčad u povijesti prve engleske lige, od njezinog nastanka davne 1888. godine, koja je uzela naslov prvaka četvrti put u nizu. Fenomenalna momčad sa sjevera Engleske je u posljednjem kolu na svojem Etihadu upisala 3:1 pobjedu protiv West Hama i tako uspjela zadržati prednost od dva boda na ljestvici ispred Arsenala koji je u posljednjem kolu svladao Everton 2:1.

Nikad napetija utrka

Bila je ovo iznimno dramatična sezona koja je, eto, odlučena tek u 38. kolu. Zapravo, kad u obzir uzmemo brojke, utrka za naslov prvaka nikad nije bila napetija u povijesti Premier lige. Naime, prosječni razmak između prvoplasirane i drugoplasirane momčadi nikad u Premier ligi tijekom sezone nije bio manji, prosječno 1,51 bod. Čak sedam različitih klubova se izmijenilo na vrhu ljestvice, najviše vremena su na čelu proveli Liverpool i Arsenal, no naslov je otišao u ruke Cityju, ponajviše zbog besprijekorne završnice sezone koju su odradili s devet uzastopnih pobjeda i tako u samom finišu pretekli dva spomenuta konkurenta.

Iza povijesnog uspjeha stoji španjolski čudotvorac na klupi, Pep Guardiola kojem je ovo čak 12. sezona u karijeri u kojoj je sa svojim klubom osvojio ligaški naslov, a imao ih je ukupno 15. Pomalo i suludo se čini podatak da je briljantni Pep u svojoj trenerskoj karijeri koja traje 17 godina osvojio čak 38 trofeja. U osam godina koliko je Guardiola u Manchesteru, City je osvojio čudesnih 17 trofeja.

I dio hrvatske nogometne povijesti je ispisan ovim naslovom Cityja. Uoči nedjeljnog osvajanja naslova 'građana' Dejan Lovren je bio jedini hrvatski nogometaš koji je osvojio naslov prvaka u Premiershipu. Bilo je to u dresu Liverpoola u sezoni 2019./2020., a sad se taj broj Hrvata s prestižnim engleskim trofejem utrostručio. Joško Gvardiol i Mateo Kovačić prošlog ljeta su postali igrači Cityja, u prvoj sezoni su se još malo prilagođavali i tražili, a u drugoj su postali standardni igrači te bili jedni od ključnih pojedinaca pri povijesnom osvajanju naslova. Kovačić je s 30 godina na leđima ovim naslovom došao do svojeg 21. trofeja u karijeri (9 u Real Madridu, 5 u Dinamu, 4 u Chelseaju i 3 u Cityju), dok je 22-godišnjem Gvardiolu ovo već jubilarni deseti trofej (4 u Dinamu, 3 u Cityju i 2 u Leipzigu).

Iako je sezona bila iznimno napeta, završno kolo nam nije pružilo toliko puno drame. City, kojem je igrala pobjeda za naslov, protiv West Hama je poveo već u drugoj minuti preko Phila Fodena koji je prije nekoliko dana proglašem igračem sezone u Premier ligi. Ubrzo je Foden, u 18. minuti, povisio na 2:0, krajem prvog dijela atraktivno je škaricama na 2:1 smanjio Kudus, a Rodri je u 59. minuti povisio na 3:1 i razriješio sve dvojbe. Arsenalu je trebao barem remi na Etihadu kako bi uzeo naslov u zadnjem kolu, te se na kraju moraju zadovoljiti drugim mjestom. U Ligu prvaka će još i trećeplasirani Liverpool, koji se u posljednjem kolu oprostio od legendardnog Jurgena Kloppa, te četvrtoplasirana Aston Villa.

Luton, Burnley i Sheffield ispali

Mjesta u europskim natjecanjima još će zauzeti peti Tottenham, šesti Chelsea te možda i sedmi Newcastle (ovisno o rezultatu u finalu FA kupa), a iz lige ispadaju Luton, Burnley i Sheffield United. Tek je to drugi put u povijesti Premier lige da sve tri momčadi koje su u prošloj sezoni ušli u ligu iz Championshipa odmah ispadaju iduće sezone. U Premiershipu će ih zamijeniti Leicester, Ipswich te pobjednik finalne utakmice doigravanja između Leedsa i Southamptona.

Posebnost ove sezone Premier lige nije bio samo u napetoj borbi za naslov od prvog do posljednjeg tjedna, već i u atraktivnosti. Naime, ni u jednoj sezoni u povijesti Premier lige nije palo ovoliko pogodaka, čak 1246. Tako je oboren rekord iz sezone 1992./1993. kad su pala 1222 pogotka, no tada je igrano znatno više utakmica, 462 za razliku od ovosezonskih 380. Samim time oboren je i rekord za broj pogodaka postignutih po susretu. Prvi put u povijesti Premier lige padalo je više od tri pogotka po utakmici u jednoj sezoni, čak 3,28.

Letvica je postavljena iznimno visoko. Ako iduća sezona na Otoku bude približno dobra kao ova, moći ćemo biti sretni.

 
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.