LUKO BISKUP:

Albanci su fanatičan narod i bit će maksimalno 'napaljeni' na Dinamo!

Foto: Facebook
Albanci su fanatičan narod i bit će maksimalno 'napaljeni' na Dinamo!
16.08.2015.
u 22:35
Bivši igrač Zagreba, Hrvatskog dragovoljca i Intera pridružio se Skënderbeuu 2010., na samom početku njegove dominacije u albanskoj Superligi, nakon što se klub jedva spasio od ispadanja.
Pogledaj originalni članak

Skënderbeu iz Korçëa vrlo je popularan klub širom Albanije i među iseljenicima. Popularnost duguje dugoj tradiciji i činjenici da nosi ime slavnog albanskog plemića i vojskovođe iz 15. stoljeća.

– Unatoč širokoj navijačkoj bazi trebalo mu je 78 godina da prvom naslovu prvaka iz 1933. doda drugi, kazao je za sportski tjednik Max! Dubrovčanin Luko Biskup (34) – jedan od junaka novije ere crveno-bijelih iz albanskih vrleti kraj makedonske i grčke granice.

Uspon počeo s Red Bullom

Bivši igrač Zagreba, Hrvatskog dragovoljca i Intera pridružio se Skënderbeuu 2010., na samom početku njegove dominacije u albanskoj Superligi, nakon što se klub jedva spasio od ispadanja.

– Preokret je nastupio kad je za predsjednika imenovan Agim Zeqo, izvršni direktor Red Bulla Albanije. S njime su došli i drugi sponzori, koji su pomogli klubu da dovede puno dobrih igrača, uključujući strance. Među njima smo bili ja i Marko Radaš, koji je još uvijek u Skënderbeuu – nastavlja nekadašnji Hajdukov junior.

Luko Biskup je sa Snježnim vukovima osvojio dva od pet uzastopnih prvenstava Albanije, da bi 2012. prešao u također uspješni FK Kukësi, s kojim je u sljedeće dvije godine zauzeo dva druga mjesta.

– Danas je Skënderbeuov predsjednik Ardian Takaj, vlasnik lanca hotela na obali – kaže Biskup.

– Klub financijski dobro stoji i vrlo je korektan prema igračima. Nikad nije bilo nikakvog kašnjenja u isplatama. Ima i dobar stadion, iako ne zadovoljava Uefine kriterije za playoff Lige prvaka. Što je najvažnije, stadion je uvijek pun. Bilo da igra protiv kluba s dna ili s vrha, igrače uvijek bodri 10.000 navijača.

Skënderbeu će ugostiti Dinamo u Elbasaniju, ali to neće hrvatskom prvaku olakšati posao jer atmosfera će svejedno biti paklena, napominje.

– Podrška domaćima sigurno će biti vatrena. Albanci su fanatičan narod i bit će maksimalno "napaljeni" za tu utakmicu sa zagrebačkim klubom. I igrači će biti silno motivirani jer Skënderbeu ima priliku postati prvi albanski predstavnik u grupnoj fazi Lige prvaka. S druge strane, momčad nije pod velikim pritiskom jer je osigurala nastup u Europskoj ligi, što je također uspjeh.

Dinamo je favorit, ali...

Iako priznaje da je hrvatski prvak izložen puno većem pritisku nego njegov protivnik, Biskup ipak ne smatra da je Skënderbeu bliži prolasku u natjecanje po grupama.

– Dinamo ima kvalitetnije igrače i favorit je, no ne smije ni u jednom trenutku podcijeniti protivnika. Poznajem pet-šest igrača preostalih iz vremena kad sam bio član Skënderbeua i mogu potvrditi da nisu nimalo naivni i neiskusni. Tehnički su svi dobro potkovani i vrlo borbeni, a jedino malo zaostaju u taktici jer povremeno "odlutaju" sa svojih pozicija.

Presudna će biti prva utakmica, u koju Dinamo mora ući čvrsto i odigrati je disciplinirano – upozorava Biskup.

– Skënderbeu je proteklih godina odigrao puno utakmica u pretkolima Lige prvaka, a ove je sezone sve suparnike prošao glatko. Kad bi se natjecao u 1. HNL, možda se ne bi borio za naslov, ali bi sigurno bio među prva tri-četiri. Po kvaliteti bih ga usporedio sa Splitom ili čak s Rijekom, a poznato je da se oba ta kluba mogu nositi s Dinamom. Stoga ne bi bilo iznenađenje da Skënderbeu prođe – zaključio je Luko Biskup.

>> Sportski tjednik Max! potražite na kioscima

>> 'Skenderbeu je impresionirao Cvitanovića, ne sviđa mi se kako se o njemu piše'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

CR
crnibb
22:48 16.08.2015.

Naprijed Dinamo! Veliki pozdrav iz Crne Gore

TV
tvrdapixa
08:24 17.08.2015.

Interesantno, svi su bolji od Dinama a Dinamo ih je ipak sve nadmašil i na korak je do LP. Koja logika zatucanih BBB-ovaca.

CA
canajrasim-
22:44 16.08.2015.

Što je najvažnije, stadion je uvijek pun. Bilo da igra protiv kluba s dna ili s vrha, igrače uvijek bodri 10.000 navijača.>>>>. Gdje bi Dinamu bio kraj da ima takve navijace! No to se nece dogoditi sve dok se jednim ili drugim nacinom ne udalje bezobraznici i divljaci sa stadiona.