KOVIN PUT

Ozljeda mu skoro prekinula karijeru, a u 'vatru' ga je gurnuo Vaha

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ozljeda mu skoro prekinula karijeru, a u 'vatru' ga je gurnuo Vaha
18.08.2015.
u 21:30
'Te 2009. ležao sam sa slomljenom nogom, bilo je grozno, četiri mjeseca nisam mogao stati na nju. U tom trenutku nisam znao hoću li se ikada više baviti nogometom.'
Pogledaj originalni članak

Kovačićev put do kraljevskog kluba nije bio lak. Krenuo je iz rodnog Linza pa preko Dinama i Intera stigao do Reala. A u jednom trenutku života, kad je imao svega 15 godina, zbog teške ozljede bila mu je upitna i karijera.

No, krenimo redom. Kovačićevi su podrijetlom iz Kotor Varoša pokraj Banje Luke, no uoči rata preselili su se u Linz, u kojem se Mateo i rodio 1995. godine. Kovačić je vrlo rano, 2000., kada mu je bilo svega šest godina, počeo trenirati u akademiji LASK-a iz Linza. U Linzu je bio sve do kolovoza 2007., kada su njegovi roditelji, otac Stipo i majka Ružica, prihvatili poziv Zdravka Mamića i doselili se u Zagreb. A Kovačića je godinu-dvije prije toga otkrio trener Dinamovih mlađih selekcija Miro Stipić. On je najzaslužniji što je Mateo stigao u Zagreb, a ne u neki od europskih velikana koji su ga željeli.

Bio korak do Ajaxa

Zanimljivo, nudili su Kovu i Hajduku, ali po tko zna koji put na Poljudu se nisu proslavili u otkrivanju mladih talenata.

U to vrijeme Mateo je bio i na probi u Ajaxu, upoznao je njihovu poznatu školu nogometa, a trenirao ga je nekadašnji poznati igrač Michael Reiziger. Naravno, Ajax ga je odmah želio uzeti, ali Mateov otac tada je već bio u pregovorima s Dinamom.

Želio ga je i milanski Inter, no Zdravko Mamić Mateovim roditeljima dao je najbolju ponudu za njegov razvoj. I pogodili su, jer u Maksimirskoj 128 mazili su i pazili dragulj koji su imali, bili su strpljivi i kada je Mateo bio ozlijeđen.

Posebno težak bio je prijelom noge 2009. godine.

– Te 2009. ležao sam sa slomljenom nogom, bilo je grozno, četiri mjeseca nisam mogao stati na nju. U tom trenutku nisam znao hoću li se ikada više baviti nogometom – rekao je Kovačić.

Utjehu je tada pronalazio u vjeri, koja je važan segment njegova života.

Bio je ministrant u Sesvetskim Selima, gdje je upoznao i sadašnju djevojku Izabel. Zajedno su išli na brojna hodočašća, a svake godine i u Međugorje.

Vahid mu prvi dao šansu

Za prvu momčad Dinama debitirao je sa 16,5 godina, a u vatru ga je prvi gurnuo Vahid Halilhodžić. Sa svega 17 godina i tri mjeseca postao je najmlađi kapetan u povijesti Dinama, bilo je to na prvenstvenoj utakmici protiv Lučkog.

U siječnju 2013. godine za 11 milijuna eura prešao je u Inter, a sada je doživio i najveći trenutak karijere. Jer većeg kluba od Reala nema...

>>Luis Suarez 'poludio': Inter nije smio prodati Kovačića, on je poput Pirla

>>Pregovore Kovačića s Realom završio je Mario Mamić!

>>Mateo Kovačić nikad nije davao sto posto za Inter, dobro da odlazi

>>Mateo Kovačić postao je glavna vijest, evo što o transferu kažu navijači Reala!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

DU
Deleted user
07:37 19.08.2015.

I opet tko je imao njuh?Zdravko Mamic! Recite sta hocete al covjek ima nos za biznis strašan!

DE
debelisef
21:58 18.08.2015.

Je-je, Vaha je najzasluzniji... Ma glavno da je nekakav iz regije. Samo da nije domaci. Mozda i na hladno pusem, ali ne znam vise kome je za vjerovati...

BI
billynik
11:44 19.08.2015.

Uvijek mi moramo naći srbina ili barem bosanca da budu zaslužni za uspjeh jednog Hrvata.