Žuti šef iz Dubrave

MAX Erjavec: Još nisam dobio plaću, hranim se na bonove!

Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
MAX Erjavec: Još nisam dobio plaću, hranim se na bonove!
24.01.2013.
u 10:57
- "Napajam" se Celticsima jer sam se u njih zaljubio u mladosti, te penjanjem biciklom na brdo - kaže trener košarkaša Splita
Pogledaj originalni članak

U novom broju sportskog tjednika Max pročitajte intervju s Mladenom Erjavcem, trenerom košarkaša Splita. Skroman kakav po prirodi već jest, Mladen Erjavec (42) drži se po strani i kao da uživa u svemu što se na Gripama događa. Uživa u suradnji sa starijim igračima, uživa u napretku mladih, ali se drži podalje od \"reflektora\".

- Moja se uloga jako dobro zna. Ja sam trener i, ako igramo dobro, onda pobjeđujemo, ako ne igramo, onda gubimo. Po prirodi posla ja sam odgovoran i za jedno i za drugo. A što se tiče \"reflektora\'\', ja sam obiteljski čovjek. Dok sam igrao, bio sam u prvom planu, sada ta uloga pripada dugima – kaže Erjavec.

Jeste li zadovoljni rezultatima?

- Ponekad smo svi skupa malo nerealni, tražimo uvijek više. No s obzirom na situaciju u i oko kluba, mislim da smo postigli rezultate iznad očekivanja. Imamo sedam pobjeda, jednu više od Cibone i Zadra.

Jeste li bili svjesni gdje dolazite?

- Nikola Vujčić mi je sve objasnio. I u kakvom je stanju klub i tko će od igrača doći i da neće biti novca do kraja preoblikovanja.... Meni je primarno bilo vratiti se u ABA ligu kao trener i zato sam i došao.

Navodno ste nedavno imali i ponudu za odlazak iz Splita?

- Jesam, no dok Vujo ne kaže da je gotovo, ja ga sigurno neću ostaviti na cjedilu. Bez obzira na sve što se događa.

Koliko ste dobili plaća do sada?

- Ni jednu.

Tko plaća stan i hranu u Splitu?

- Sve plaćam sam.

I kći Karla ide u košarku

Obitelj?

- Oni su u Zagrebu, supruga Ivana, kći Karla od 13 godina i sin David koji ima četiri godine. Nisam ih dovodio u Split zbog Karline škole i treninga. Ona trenira košarku u Trešnjevci, dosta je okupirana, čak i pomalo preozbiljna. Ali ako to voli, ni ja ni supruga, koja je također igrala košarku, nemamo ništa protiv.

Koliko ste kao momčad napredovali od početka sezone?

- Mladi igrači nisu u početku bili svjesni što se očekuje od njih, protiv koga igraju i trebalo im je nekoliko mjeseci da pohvataju konce i osjete ligu. Sljedeće godine će sigurno biti puno bolji. Važno je da su iskoristili prigode, neki bolje, neki lošije, no postali su važan dio momčadi.

Doveli ste Krušlina, Kraljevića, Mavru... koji su praktično odbačeni.

- U Hrvatskoj je tako, tko nema novca oslanja se na mlade, a tko ima kupuje strance. Hrvatska ima puno talentiranih igrača, što se vidi kroz mlade kategorije, samo treba raditi s njima i dati im priliku i sačekati ih da sazru. Sve su to odlični igrači.

Koliko im mogu pomoći stariji, poput Vujčića, Vukušića, Subotića, Mimice...?

- Ne postoji mladi igrač koji se uspio razviti bez pomoći starijih. Od njih uče kako se ponaša, kako se igra, detalje koje im trener ne može reći. Za svakog našeg mladog igrača pravo je blago što na svakoj poziciji postoji po jedan iskusniji igrač.

Što vas čini sretnim?

- Pobjede me čine sretnim, pogotovo na Gripama, gdje imamo sjajnu atmosferu. Ljudi su prepoznali borbenost ove momčadi, navijaju zdušno za nas, a pobjede su nadogradnja. To je lijepa slika Splita danas, to i karakter igrača. Znao sam sve o njima, ali iznenadili su me koliko su karakterni.

Imate dosta problema s ozljedama i bolestima?

- To je sastavni dio sporta. Krpamo se, zahtjevi lige su veliki, putovanja su takva kakva jesu... Da smo bili kompletni, sigurno bismo imali koju pobjedu više.

Žalite li za nekim porazom?

- Žalim za svakom propuštenom prilikom za pobjedu. Od Olimpije, preko Partizana, Zadra... do Igokee. Mnogi nisu vjerovali u nas i nisu se nadali pobjedama nad favoritima, Zvezdom, Cedevitom, Olimpijom... A mi smo ih pobijedili.

Što očekujete do kraja sezone?

- Cilj je izboriti ostanak u ABA ligi, potom i biti među tri u domaćoj ligi i osigurati kontinuitet nastupa u regionalnoj ligi. Uspijemo li sve to, ispunili smo cilj.

Rađa bi mogao i sad igrati

Kapetan Josip Sobin je rekao da je Split lani igrao polufinale, ove godine planira igrati finale Hrvatske lige. Imate li i vi takvih ambicija?

- Ja sam ambicije rekao igračima u svlačionici uoči prvog treninga i oni to jako dobro znaju.

Koja je razlika između Splita za koji ste igrali i ovoga koji vodite?

- Nisam se puno zadržao kao igrač, samo nekoliko mjeseci. Vidio sam da to nije to i sve sam otvoreno rekao direktoru Škovrlju i treneru Skelinu. Vratio sam se kući u Zagreb jer nisam bio sretan i bolje je bilo prekinuti suradnju, nego se živcirati.

Jeste li kupili dionice Splita?

- Nisam, ali ću ih imati, ni sam ne znam koliko, ha, ha, ha! Obračunat ćemo kad prođe preoblikovanje, sigurno da ću dio duga uzeti u dionicama.

Kakav je Nikola Vujčić u dvostrukoj ulozi, sportski direktor/igrač?

- Prilično je realan, ali hoće više igrati. Čak mislim da ponekad igra i previše. Optimalno bi bilo da igra 20-ak minuta, tada bi bio najefikasniji. No, da bi se to dogodilo, mora se i Filip Kraljević još malo dignuti. Filip igra sve bolje i sada će Vujo imati više prilike za odmor, da kraj utakmice dočeka svjež kako bi njegova kvaliteta došla do izražaja.

Koliko vam u individualnom radu pomaže Dino Rađa?

- Dino svrati dva-tri puta tjedno, odrađuje individualne treninge s Kraljevićem, Sobinom i Vukovićem. Puno nam pomaže, njegova kvaliteta i želja za pobjedom i danas je nevjerojatna. Kad on radi, to je uživanje gledati. I da, znam da ćete me i to pitati, Dino bi mogao i danas uspješno igrati.

Gdje se vidite za koju godinu?

- Iskreno, ne znam. Idem korak po korak, bio sam dugo pomoćnik Jusupu, Pavličeviću, Bajramoviću, u reprezentaciji i Vrankoviću...

Nije bilo najsretnije vrijeme za raditi u reprezentaciji.

- Moram priznati da nije.

Što je nedostajalo za bolji rezultat?

- To je stvar prvog trenera, a ne pomoćnika.

Imate li i tko vam je trenerski uzor?

- Nemam. Uzimam od svakoga po nešto, no volim napraviti po svom. Volim pogledati treninge Spahije, Repeše...

Kakav je osjećaj znati da drugi rade za velik novac, a vi za pršut i bon u prodajnom centru?

- Nemam problema s tim. I kad sam počinjao kao pomoćnik, nisam jurio za novcem. Tako sam razmišljao i kao igrač. Ako si pravi, novac će doći. Svjestan sam da sam na početku, da ovo nije sprint, nego maraton i da moram raditi na sebi. I zato mi je lani dobro sjela sezona u Slavonskom Brodu, gdje sam mogao raditi na sebi. Tako gledam i na sezonu u Splitu. Svakome želim da zaradi milijune, a budem li pravi, doći će red i na mene.

Što radite u slobodno vrijeme?

- I nemam ga baš previše, tako da ni Split još nisam dobro upoznao. Volim filmove, ali mi je glupo ići sam u kino kad nema žene i djece. Uglavnom kod kuće gledam utakmice.

Za koga navijate?

- U Euroligi nemam favorita, a u NBA navijam za Boston Celticse. U njih sam se zaljubio u mladosti, zato što su drugačiji, borbeniji od drugih, a pogotovo nakon što sam pročitao knjigu legendarnog Reda Auerbacha \"On & off the court\"....

Cijeli intervju pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.