DONOSI MAX!

Medveščak - najveća NHL filijala

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Medveščak - najveća NHL filijala
24.10.2014.
u 14:00
Samo u zadnje dvije godine kroz brlog je prošlo točno 40 hokejaša iz NHL-a.
Pogledaj originalni članak

Finac Ville Leino nova je zvijezda u svlačionici Medveščaka, igrač je to sa 343 nastupa u NHL-u, a s Philadelphijom je u sezoni 2009./10. igrao i finale Stanleyjeva cupa. Ustvari, bio je ponajbolji igrač play-offa te sezone jer je sa 21 bodom (7 golova, 14 asistencija) postavio rekord kao najbolji rookie play-offa u povijesti.

Iako je prošle godine u NHL-u podbacio u dresu Buffalo Sabresa (bez gola u 58 utakmica!), Ville Leino bit će najveća zvijezda Medveščaka ove sezone. Mogli bismo reći finska verzija Cheechooa.

– Leino je strijelac s velikim iskustvom, što će se, vjerujem, odmah osjetiti u utakmicama. Njemu će odmah moći biti povjerena uloga igrača prve linije, a pritom je i pravi lider. Imao je brojne druge ponude, ali čuo je odlične stvari o Medveščaku, Zagrebu i našim navijačima te je odlučio doći ovamo – objasnio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox i sa smiješkom dodao:

– Kako sam nagovorio Leina da dođe? Uh, trebalo je zaista puno truda, ali neka ostane tajna čime sam ga privolio.

Na dobrom glasu u Americi

Zanimljivo, Leino će ove sezone u svlačionici Medveščaka biti jedan od čak 21 bivših NHL igrača. Po tome Medveščak uvjerljivo predvodi ljestvicu KHL klubova. Najbliži medvjedima po broju NHL igrača je finski Jokerit (12), potom SKA Peterburg (11), CSKA (7) i Minsk (6).

A kada se zna da je kroz Medveščak u protekle dvije sezone prošlo čak 40 NHL igrača, možemo reći da je brlog na neki način NHL filijala.

– Medveščak je na izuzetno dobrom glasu u Sjevernoj Americi, i to nam olakšava pregovore s bivšim NHL igračima. Naravno da mi ne možemo dovoditi NHL igrače koji su na vrhuncu karijere, ali uspjeli smo prošle godine dovesti megazvijezdu Jonathana Cheechooa. Njemu smo Medveščak predstavili kao odskočnu dasku, kao mogućnost da dobrim igrama kod nas zaradi bolji ugovor u nekom drugom KHL klubu. Kao što znate, to mu je i uspjelo – opisao je sportski direktor Fox i dodao:

– Nažalost, mi ga nismo mogli zadržati, postao nam je preskup. No, dovođenje takvih igrača dobar je put za Medveščak.

U svlačionici Medveščaka ove je sezone i jedan osvajač Stanleyjeva cupa – Amerikanac Andrew Hutchinson najznačajniji hokejaški pokal podigao je u sezoni 2005./06. s Carolina Hurricanesima.

– Osvajao je Stanley cup, ali njemu nije ispod časti doći u Medveščak. Naprotiv, dolazak u Zagreb vidi kao novi izazov u karijeri – objašnjava Fox i zaključuje: – Nama mnogo olakšava činjenica što ovdje u Medveščaku imamo gotovo cijelu američku momčad pa se igrači iz Sjeverne Amerike osjećaju kao kod kuće.

Rekorder Montador

Novopridošli Ville Leino sa 343 nastupa u NHL-u tek je peti po broju nastupa u najjačoj ligi svijeta među igračima koji su bili u Medveščaku u posljednje dvije sezone KHL-a. Rekorder je Steve Montador sa 614 nastupa, a prije Leina je i Jonathan Cheechoo sa 560 nastupa, Shaone Morrisonn (507) te Kurtis Foster (408).

>> Medvjedi naplaćuju dugove i u Rusiji idu po novu pobjedu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.