Prvi dojmovi novog trenera

Milanović: Trudit ću se da se igrači opuste, nastojat ću da stres preuzmem na sebe

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Milanović: Trudit ću se da se igrači opuste, nastojat ću da stres preuzmem na sebe
18.10.2024.
u 10:55
Bilo je i trenutaka radi kojih možemo biti i opstimistični no ima dosta posla. U obrani su nam prelako dolazili blizu gola i prebacivali loptu do centra, kazao je Milanović nakon poraza Mladosti protiv Pro Recca (13:16)
Pogledaj originalni članak

Nakon što je u društvu predsjednika kluba Mladena Miškulina odgledao utakmicu Mladost - Pro Recco (16:19), novi trener žabaca Igor Milanović ponešto je kazao i za medije. A priopćio nam je da neće ni u subotu voditi utakmicu svoje nove momčadi (Primorje, Regionalna liga) s obzirom na vrlo kratak rok između dvaju dvoboja.

- Da se bez treninga obraćam igračima to bi pokazivalo nepoštivanje kluba i igrača. Sam sam bio igrač i to najmanje želim. Ja ću biti na klupi ali će pomoćni trener Hrvoje Hrestak voditi i tu utakmicu.

Na pitanje što je zamijetio kod svoje momčadi, u dvoboju protiv najtrofejnijeg europskog kluba koji i ove sezone ima moćnu momčad, Milanović je kazao:

- Ima dosta da se... Mislim, situacija u obrani mora biti dosta bolja. Nekako smo previše lako iz presinga dopuštali im da dođu blizu gola i da se prebaci lopta na centra. Na tome moramo poraditi. Bilo je i trenutaka radi kojih možemo biti i optimistični no ima dosta posla.

Priličan broj pogodaka zabili su igrali Pro Recca iz zicer situacija, iz izigranih akcija na čemu smo i komplimentirali njihovu treneru Sandru Suknu.

- Mi smo postigli puno pogodaka no oni su dosta lako dolazili do svojih prilika. Odjednom bi se prelako stvorili u prilici na čemu ćemo morati raditi.

Kako mu se činio igrač više?

- Imao bih i tu neku zamjerku. Igrači su imali motivaciju, bilo je tu ritma i energije, a opet bilo je tu situacija gdje igrači nisu gledali niti gol. Treba se u taj napad ubaciti duh tih situacija s igračem više. Moramo raditi i na odgovornosti kod preuzimanja šuta. Vidio sam par šuteva koji se ne bi smjeli dogoditi. Pa i neka dodavanja. Igrača više je vrlo teško dobiti i ne smijemo se lako odnositi prema njemu. Siguran sam da će biti bolje, ja vjerujem u ove momke.

Osim karizme jednog od najvećih vaterpolista svih vremena i trenerskog znanja, a dvaput je bio i klupski prvak Europe (Partizan, Pro Recco), što još novi trener treba dati ovoj momčadi Mladosti kako bi živnula?

- Igrači ponajmanje žele imati loše rezultate, gubiti utakmice. Sama promjena trenera je jedna vrsta stresa. Ono što ću se ja truditi jest da se igrači opuste. Da bismo mi igrali kvalitetno, da bi igrali dobro, moramo biti opušteni. Gledat ću da im otklonim sav taj stres natjecateljskog karaktera skinem i da preuzmem na sebe. S druge strane, da bi bili opušteni mi moramo biti precizni, disciplinirani, uporni, znati što da se radi. Ta opuštenost treba doći iz uigranosti i koncepta u kojem se treba znati što se točno radi u raznim situacijama, recimo u obrani s igračem manje i u napadu s igračem više.

Ono što ga brine, baš kao i trenere drugih klubova koji igraju europska natjecanja, jest kalendar.

- Ovaj kalendar je nakaradan. Mene je glava zaboljela kada sam vidio što nas čeka u studenom, svaki treći dan utakmica. Probajte se staviti u kožu ovih igrača. Nije lako centru Josipu Vrliću da igra svaki treći dan, da jašu po njemu što predstavlja enorman gubitak energije. No, trudit ću se maksimalno da upotrijebim sve svoje znanje, kreativnost baš i na tom psihološkom planu. Da ne radimo neki dodatan pritisak i stres osim onoga što se budemo dogovorili da igramo.

Jedan je momak bio "opušten" na način na kojeg taj pojam zamišlja Milanović. Bio je to 19-godišnji Jan Bušić koji je jednom od boljih svjetskih vratara Del Lungu zabio pet pogodaka.

- Bili su to vrlo lijepi šutevi. I Vrlić je bio raspoložen. Pratim ja te momke. Još nemam taj dubinski presjek. Pokazao je kvalitetu. Baš sam s vašim izbornikom Tuckom o njemu razmijenio mišljenje.

Ovom Beograđaninu nije bilo stalo da bude u centru Zagreba. Štoviše.

- Uzeo sam tu jedan stančić, blizu bazena na Mladosti. Insistirao sam na tome da bude blizu, ja volim hodati. Da ne palim auto. Nemam namjeru puno ići po centru grada, draži mi je Jarun.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
14:14 18.10.2024.

Zar hrvatski treneri ne vrijede?