U novom maxu!

Mladi Hrvat ušao u povijest: Cro element Korosteljev

Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL
Andrej Korosteljev
Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije/PIXSELL
Andrej Korosteljev
Foto: VL
Max naslovnica
25.09.2015.
u 12:05
– Nisam uspio izboriti finale, ali upisan sam u povijest gimnastike! – kazao je mladi Osječanin za tjednik Max!.
Pogledaj originalni članak

Andrej Korosteljev (19) je na Grand Prix Žito Challenge Cup u Osijeku ispisao gimnastičku povijest. Prvi je put izveo element koji će biti upisan u pravilnike.

Iako nije uspio izboriti finale partera, nije bilo mjesta razočaranju:

– Nisam uspio izboriti finale, ali upisan sam u povijest gimnastike! – kazao je mladi Osječanin koji gimnastiku trenira od svoje šeste godine.

Ponosan je bio i njegov trener Saša Solar:

– Finale na Grand prixu nije bilo prioritet. Nije imao toliko puno odvježbanih vježba za ovo natjecanje koliko inače ima, jer smo više vremena posvetili da odradimo taj element jer je postojala realna opasnost ako ga ne odradimo da će na sljedećem velikom natjecanju u Aziji ili Svjetskom prvenstvu da ga netko drugi izvede prvi jer se takvi slučajevi događaju. Tako da smo sve podredili tome, a finale je bio neki sekundarni cilj, koji ako se dogodi – dogodi. Bit će još svjetskih kupova, bit će još finala, a ovo ti se dogodi jednom u životu.

Peti je ovo element u gimnastičkim knjigama kraj kojega zemlja porijekla stoji Hrvatska, a Andrej je četvrti gimnastičar. Nakon dva elementa Tanje Delladio na dvovisinskim ručama, naskoka na gredu Tine Erceg sa Svjetskog prvenstva u Anaheimu iz 2003. te atraktivnog elementa na preči Marija Možnika priznatog 2009., u pravilniku će se naći i element na parteru tog osječkog 19-godišnjaka. Poput Možnikova, i Andrejev element najvjerojatnije će se kategorizirati u atraktivnu skupinu E, a ustvari je nadogradnja na element imenom Korobchynski, odnosno pružene šraube 540 u kolut, no Korosteljev je dodao salto naprijed tako da kraj elementa nije u kolut, već na noge.

Trener Solar priznao nam je kako je element nastao:

– Ideja je pala jednu noć dok sam analizirao trening taj dan, to je bilo prije sad već dvije i pol godine. Nisam bio zadovoljan kako smo trenirali, na jednom sličnom elementu, Andrej je napravio kiks i razmišljajući kako da ga popravi stvorila se vizija za nešto novo.

Ove godine krenuo je sjajno prvi put ušavši u seniorsko finale Europskog prvenstva i to s najvećom ocjenom kvalifikacija na parteru, a sada posjeduje i element nazvan njemu u čast.

– Ovo je bilo zadnje veliko natjecanje ove sezone. Andrej neće ići na Olimpijske igre u Rio jer idu samo trojica, a to će biti starije kolege Možnik, Seligman i Ude. Ove godine na EP-u, Andrej je bio prvi favorit za zlato s najvišom ocjenom iz kvalifikacija, međutim dogodio se kiks. Da je bio prvak, vjerojatno bi išao, no treba biti pozitivan, on je još mlad momak s nepunih dvadeset godina, čekaju ga još tri olimpijska ciklusa za napraviti neki zapažen rezultat. Već pripremamo za iduću sezonu, uz Svjetski kup tu je i Europsko prvenstvo, a priprema se i Korosteljev – najavio je Solar.

>>FIG priznao novi element: Nakon Možnika stigao
 je element Korosteljev

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
13:13 25.09.2015.

bravo i cestitke...