ODMAH DO RONALDA

Modrić je prve kvalifikacije za Euro igrao 2006. Kustić je bio u Novalji, a Gvardiol pohađao vrtić

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Modrić je prve kvalifikacije za Euro igrao 2006. Kustić je bio u Novalji, a Gvardiol pohađao vrtić
08.09.2023.
u 08:00
Sljedeće godine Ronaldo odlazi na nevjerojatnih šest Eura (!), a naš kapetan, zajedno s Portugalcem rođenim u brazilskom Maceiou Pepeom na pet odigranih turnira. Taj Pepe također je svojevrstan fenomen:
Pogledaj originalni članak

Nikad dosta Modrićevih rekorda i epskih dostignuća. Šesta nominacija za Zlatnu loptu tek je uvod u nešto veliko što se upravo ovih dana kuha, a krešendo bi se trebao zbiti sljedeće godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

No krenimo redom. Kapetan hrvatske reprezentacije, uskoro 38-godišnji Luka Modrić (rođendan mu je u subotu 9. rujna), protiv Letonije nastupit će za vatrene 167. put te se tako izjednačiti na 17. mjestu svjetskoga poretka s legendarnim španjolskim vratarem Ikerom Casillasom. Tri dana kasnije, zaigra li i protiv Armenije u Erevanu, Luka bi na spomenutoj listi dostigao i 16-plasiranoga Ivana Hurtada koji ima 168 nastupa za Ekvador. Od aktivnih igrača nacionalnih momčadi tada bi ispred Modrića ostala samo još trojica: tek 32-godišnji Katarac Hassan Al Haydos sa 172, 36-godišnji Argentinac Lionel Messi sa 175 i, naravno, nedodirljivi lider 38-godišnji Portugalac Cristiano Ronaldo s točno 200 nastupa. U ljeto 2024. godine, ako se šokantno odluči umiroviti, Modrić bi gotovo sigurno bio među desetoricom igrača s najviše nastupa za reprezentaciju u povijesti – desetoricom sa svih kontinenata, wow! I među petoricom Europljana, odmah iza Ronalda (za sada 200), Španjolca Sergija Ramosa (180) i Talijana Buffona (176)!

Portugalac je nedostižan

Ide to Luki, nema što! Ali to nije sve. Uefa je početkom godine radila popise najznačajnijih rekorda vezanih uz Europsko prvenstvo, a u dvije itekako zvučne kategorije opet se našao naš kapetan. Na primjer, odmah iza nezajažljivoga Cristiana Ronalda i Gianluigija Buffona koji se prošli mjesec oprostio od nogometa s 45 godina, Modrić je već sad trećeplasirani nogometaš po broju nastupa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i na završnom turniru: Cristiano 64 (i još igra, i ne misli tako skoro prestati), umirovljenik Buffon 58, Luka 53. Dakle, možda već do kraja kalendarske godine Luki ne gine srebrna medalja i status dugo, dugo nedostižnoga na toj poziciji. Podsjetimo, vatrene do kraja kvalifikacijskoga ciklusa čeka još šest nastupa: u rujnu s Letonijom u Rijeci i Armenijom u Erevanu, u listopadu s Turskom u Osijeku i s Walesom u Cardiffu, te u studenome s Letonijom u Rigi i s Armenijom u Zagrebu.

Zanimljivo, kada bi se gledali samo nastupi za reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro – bez završnog turnira – tu je Modrić ispred Ronalda (40:39), no nije ni blizu europskom rekordu. Njega drži danas 48-godišnji bivši reprezentativac Lihtenštajna Mario Frick s čak 51 nastupom u kvalifikacijama za EP, odnosno ukupno 125 u reprezentativnoj karijeri. Koliko bi ih tek imao da je Lihtenštajn mogao na Euro...

VEZANI ČLANCI:

I opet, to nije sve od Modrića. Samo jedan nogometaš u povijesti nastupio je na pet europskih prvenstava – opet, naravno, Cristiano Ronaldo: 2004., 2008., 2012., 2016. i 2021. godine. Čak 21 nogometaš nastupio je na četiri Eura, među njima i dvojica Hrvata, Darijo Srna i – Luka Modrić (2008., 2012., 2016., 2021.). Dakle, sljedeće godine Ronaldo odlazi na nevjerojatnih šest Eura (!), a naš kapetan, zajedno s Portugalcem rođenim u brazilskom Maceiou Pepeom na pet odigranih turnira. Taj Pepe također je svojevrstan fenomen: ima četrdeset godina, još uvijek igra za Porto, a kada su ga ljetos pitali kada će se oprostiti od reprezentacije, odgovorio je: "Povući ću se onoga dana kada to učini Cristiano Ronaldo. Dokle god on igra, ja ću biti uz njega i gurati Portugal naprijed!"

Tako će naš Luka biti prisiljen dijeliti svojih pet Eura s nadaleko poznatim portugalskim grubijanom, ali savršeno očuvanim igračem, sto posto posvećenim profesionalcem, očito sjajne genetike. Pepe ima 134 nastupa za portugalsku reprezentaciju, i također je, poput Ronalda, nekada bio Modrićev suigrač u Real Madridu.

VEZANI ČLANCI:

Luka Modrić prvu je kvalifikacijsku utakmicu za Euro odigrao 6. rujna 2006., tri dana prije svoga 21. rođendana, protiv Rusije u Moskvi, kada je Hrvatska odigrala 0:0. Tada je Modrić bio igrač Dinama, izbornik je bio Bilić, Dalić je bio trener Varteksa, Kustić stoper Novalje, a Gvardiol četverogodišnji vrtićanac. Modrić je u svojih 40 nastupa u ciklusima za EP postigao šest pogodaka, još tri zabio je na završnim turnirima.

Vastićev rekord u opasnosti

U interesantnom Uefinu pregledu važnih događaja i nogometaša s Eura spominju se još trojica Hrvata: Dražan Jerković s dva je gola dijelio prvo mjesto na listi strijelaca Eura 1960., Mario Mandžukić s tri je gola bio među najboljim strijelcima Eura 2012., a Ivica Vastić još uvijek je najstariji strijelac u povijesti završnih turnira. Kada je 12. lipnja 2008. u dresu Austrije postigao pogodak Poljskoj u Beču, Kaštelanin je imao 38 godina i 257 dana. Cristiano Ronaldo u veljači će 2024. navršiti 39 godina, pa će tako sljedećega ljeta u Njemačkoj Vastićev rekord biti u velikoj opasnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.