Politička pitanja

MOO pozvao Ukrajinske sportaše da se pridruže kvalifikacijama za OI u Parizu

Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
MOO pozvao Ukrajinske sportaše da se pridruže kvalifikacijama za OI u Parizu
22.06.2023.
u 14:15
Ukrajina je u ožujku zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima natjecanje na olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim događajima koji uključuju natjecatelje iz Rusije i Bjelorusije. Ukrajinska zabrana uslijedila je nakon što je MOO razljutio Kijev dopustivši ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.
Pogledaj originalni članak

Međunarodni olimpijski odbor (MOK) u četvrtak je apelirao na Ukrajinu da svojim sportašima pruži priliku da se kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu 2024. unatoč djelomičnoj zabrani natjecanja s ruskim i bjeloruskim sportašima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da će olimpijsko tijelo podržati "svakog ukrajinskog sportaša" koji želi sudjelovati u olimpijskim kvalifikacijama u svom sportu.

"Želimo omogućiti svakom ukrajinskom sportašu da se sada kvalificira i sudjeluje na Olimpijskim igrama", rekao je Bach na početku zasjedanja MOO-a. "Podržat ćemo svakog ukrajinskog sportaša u pripremi i sudjelovanju na bilo kojem natjecanju na kojem žele sudjelovati", rekao je.

GALERIJA Vekić svladala wimbledonsku pobjednicu

Foto: Igor Kralj/OI TOKIO 2021
Tokio: Donna Vekić u prvom kolu protiv Caroline Garcie
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA/ABACA
Donna Vekić poražena u četvrtfinalu Australian Opena, Bjeloruskinja Aryna Sabalenka slavila s 6:3, 6:2

Ukrajina je u ožujku zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima natjecanje na olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim događajima koji uključuju natjecatelje iz Rusije i Bjelorusije. U nekim pojedinačnim sportovima nastupi ruskih i bjeloruskih sportaša ostaju zabranjeni, ali u drugima, kao što je tenis, ukrajinski igrači redovito igraju s ruskim ili bjeloruskim natjecateljima koji nastupaju kao neutralni sportaši.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinska zabrana uslijedila je nakon što je MOO razljutio Kijev dopustivši ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu. Sportašima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeno je sudjelovanje na većini međunarodnih natjecanja prošle godine nakon ruske invazije.

Ali MOO je ranije ove godine preporučio da se vrate u svjetski sport kao neutralni, bez zastave i himne. Još uvijek nije donesena odluka o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

VIDEO Goran Ivanišević: 'Taj nesretni čovjek mi je uništio život...'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.