PUBLIKU TREBA EDUCIRATI

Moramo sami kažnjavati 'Za dom spremni', da ne mora Uefa

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Moramo sami kažnjavati 'Za dom spremni', da ne mora Uefa
11.04.2015.
u 20:35
– Zbog pokliča “Mamiću, cigane” i sličnih Uefa kažnjava Dinamo, u drugim zemljama EU također se kažnjava uvredljivo i rasističko skandiranje, a kod nas za istu stvar sudac za prekršaje obustavlja postupak!? – kazao je Mamić.
Pogledaj originalni članak

Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić rekao je kako bi bilo vrijeme da uskladimo naše zakone sa zakonima EU i Uefe...

– Zbog pokliča “Mamiću, cigane” i sličnih Uefa kažnjava Dinamo, u drugim zemljama EU također se kažnjava uvredljivo i rasističko skandiranje, a kod nas za istu stvar sudac za prekršaje obustavlja postupak!? I onda je logično da dobivamo drakonske kazne, jer kod nas takvo ponašanje nije kažnjivo – kazao je Mamić.

Zanimljivo je bilo i razmišljanje zaštitara, koji radni vijek provodi uglavnom na nogometnim utakmicama:

– Zašto nam 1990. godine, kad smo išli u rat, nisu rekli da je “za dom spremni” zabranjen poklič? Onda je to bilo u redu... Mogao je netko i 1996., kad je rat bio gotov, reći da odsad poklič “Za dom spremni” nije poželjan i objasniti ljudima zašto je to tako! A sad se opet dijelimo, nekima je “za dom spremni” u redu, nekima nije – rekao je zaštitar i naglasio:

– U nekim mi je trenucima čak i žao navijača u Zagrebu! Jer na Dinamovim se utakmicama striktno provode propisi, Maksimir ćemo u suradnji s policijom bez problema isprazniti u slučaju nereda ili pogrešnog skandiranja, odluče li tako oni koji su za to zaduženi. Ali nema nikakve šanse da netko isprazni Poljud, na kojem se događaju kudikamo teži prekršaji nego u Maksimiru! Često sam o tome razgovarao s policijom i otvoreno su mi rekli da Poljud nikad neće biti ispražnjen. To je žalosno, ako jedan kriterij vrijedi u Zagrebu, trebao bi vrijediti i u Splitu – kaže čovjek koji radi na osiguranju utakmice.

Dosta je više dijametralno suprotnih objašnjenja raznih političkih birokrata, koji neargumentirano i po potrebi, zbog svojih interesa, rade pomutnju.

A dok se to ne dogodi, jedino je rješenje za izbjegavanje drastičnih kazni prestati to skandirati, imamo, uostalom, niz prekrasnih navijačkih pjesama i pokliča.

Na žalost, u ovoj je situaciji posve nebitno što mi mislimo o tome – željeli smo biti dio EU i sad moramo prihvatiti njihove stavove i zakone.

>>Oglasio se FARE o kazni Hrvatskoj: 'Za dom spremni' vikalo je 500 navijača

>>Što je to čuo i prijavio gospodin Stevanović, a da može biti razlog za ovakvu kaznu?

>>Hrvatski nogometni savez o Stevanoviću: Poslat ćemo Uefi što je rekao!

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr