PIŠE KRUNO JURČIĆ

Motivacija fanatična, tjelesno na granici boli, to je Atletico

Foto: Reuters (Ilustracija)
Motivacija fanatična, tjelesno na granici boli, to je Atletico
23.05.2014.
u 13:00
Nije me Atletico impresionirao samo svojim rezultatima, već nekakvom novom energijom u nogometu, neviđenim fanatizmom momčadi. Današnji nogomet u motivaciji ide do fanatizma, a u fizičkom smislu do granica boli.
Pogledaj originalni članak

Kraj nogometne sezone kroz finale Lige prvaka donosi lijepu, završnu nogometnu priču. Za tu sezonu meni je Atletico najveće, najugodnije iznenađenje gledajući sve lige. Šteta što Liverpool nije izdržao do kraja, da ga stavim uz bok Atleticu. Ako se od Reala i očekivalo da ode do kraja, od Atletica zasigurno nije, pogotovu i da osvoji naslov španjolskog prvaka te da bude u finalu Lige prvaka.

Nije me Atletico impresionirao samo svojim rezultatima, već nekakvom novom energijom u nogometu, neviđenim fanatizmom momčadi. Današnji nogomet u motivaciji ide do fanatizma, a u fizičkom smislu do granica boli. A Atletico je to objedinio. Mladi su, željni pobjeda i trofeja i imaju takvog trenera, također "gladnog". Vidio sam u njemu euforiju, ma ne samo u njemu nego i u pomoćnom treneru, a to su uspjeli prenijeti na igrače.

I prije sam upozoravao na jedini problem Atletica, na mali kadar, kratak roster. Iako, mislio sam da će prije "puknuti" zbog toga. Sad su ih zadesile ozljede, i to najboljih igrača. Problema ima i Real i pitanje je dokad će nogomet trpjeti zbog biznisa. Igranje svako treći dan unosno je, donosi novac, ali odnosi zdravlje. I zato će vjerojatno biti oslabljeni i Real te pogotovu Atletico.

Doveo bih sve to i u kontekst sa Svjetskim prvenstvom, pitanje je kako će u Brazilu izgledati ti "izraubani" igrači, to bi moglo utjecati na rezultate reprezentacija. Pa tako i na nas, na Modrića koji će nakon ovog finala u reprezentaciji morati imati poseban režim. Zbog tih ozljeda teško mi je reći tko je favorit, Atletico bez Diega Coste i Arde Turana, Real bez Xabija Alonsa i možda Ronalda. Dakle, puno toga ovisi u kakvim će sastavima izaći treneri.

Nemojmo zaboraviti da će Xabi Alonso puno faliti, on s Lukom čini najbolji par zadnjih veznih na svijetu. Svi drugi igrači u kombinaciji Lukom nisu bili tako dobri. Prednost je Atletica u toj želji, entuzijazmu, strasti koju vidim u njihovim igračima, u Simeoneu koji živi za svaku utakmicu. Ne mislim da će se takvi dečki, s takvom strašću u sebi, zadovoljiti naslovom španjolskog prvaka. Ovo je finale Lige prvaka i nema tu priče o samozadovoljstvu.

Real pak ima iskustvo igranja takvih velikih utakmica, ima i kvalitetniji kadar. Ne očekujem u subotu lepršav nogomet, to je finale, velik je ulog. Uostalom, na posljednjim utakmicama Lige prvaka svi su išli na pragmatičnost, pa i Real se tome okrenuo, čvrstom bloku i brzim izlascima u kojima su sjajni. A to je i oružje Atletica koji igra sjajno defenzivno, elastično, s linijama koje su blizu i ne daju suparniku prostora. Još bih kao Atleticovu prednost dodao da ima više raznih taktičkih rješenja, bit će zanimljivo vidjeti za što se odlučio Simeone.

Nije se Simeone zadovoljio naslovom španjolskog prvaka, u njemu vidim želju, a Real ima iskustvo i bolji kadar. No, puno toga odlučit će oporavak zvijezda.

>> Schuster: Šteta zbog Alonsa, ali Modrić i Khedira su odličan par

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GI
gismund
13:54 23.05.2014.

kruno kao kruno, teoretiziranje do bola, ali praksu je pokazao dok je vodio dinamo u ligi prvaka!

ĐE
đelek
14:29 23.05.2014.

Real če pobjediti sa hendikepom vidjet će te!!!