NE IDE MU

Mourinho nije više tako poseban...

Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho
Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho i Pep Guardiola
Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho
Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho
Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho
Foto: Reuters/PIXSELL
Jose Mourinho i Antonio Conte
31.10.2016.
u 13:55
Aktualna situacija za Portugalca je nešto posve novo. Do sada je stalno “rastao”, a sada se prvi put nalazi u tako ozbiljnoj krizi.
Pogledaj originalni članak

Otok se odavno nije tako tresao! Englezi, koji su zadnjih desetak godina Josea Mourinha tretirali kao nogometno božanstvo, nikako ne mogu otkriti uzrok frustracija poznatog Portugalca. Zadnjih tjedana novinske stupce puni isključivo detaljima izvan terena. U stalnom je sukobu s trenerima, sucima i ostalim autoritetima u engleskom nogometu. A momčad mu izgleda mizerno...

Otkako se iz Londona doselio u Manchester, još nije pronašao stan. Živi tri kilometra od Unitedova stadiona, u malenom hotelu koji stalno opsjedaju novinari.

– Da kupim kuću? Ne znam... Ono o čemu mediji pišu sigurno se nikada neće dogoditi. A to je da kupim skupu kuću na ekskluzivnoj lokaciji. To nikada neću učiniti. Možda nekakav prikladan stan s povezanom garažom. Ali ne znam kuhati!

Očito je da još nije našao ni pravu mentalnu povezanost s novim projektom u Manchesteru.

Odvojena obitelj

– Moja je kći sada navršila 20 godina, a sin će uskoro navršiti 17. Vezani su za London, fakulteti, prijatelji... Dakle, u dobi su kada više ne mogu juriti za mnom kao prije, imaju svoje živote. Prvi put obitelj je razdvojena. Tek moramo procijeniti kako će to sve skupa funkcionirati. Moram vidjeti kako će to emocionalno utjecati na sve nas – ističe Jose.

Možda je to jedan od problema koji muči portugalskog trenera, zbog čega je izgubio onu nit koja ga je učinila “posebnim”. Njegova kći Matilda studira u Londonu, a sin Jose mlađi u Fulhamovoj je nogometnoj akademiji.

Da, Englezi mu više ne tepaju da je “The Special one” ističući da se očito ne može nositi s ovom razinom pritiska.

Zaista, aktualna situacija za Portugalca je nešto posve novo. Do sada je stalno “rastao”, a sada se prvi put nalazi u tako ozbiljnoj krizi.

U momčad je uloženo oko 200 milijuna eura, a nakon deset utakmica na osmom su mjestu, s 15 bodova.

Teško je promijeniti stil

No, jasno je da ovaj Manchester nije velika momčad. Osim Zlatana Ibrahimovića, koji proživljava najveću golgetersku krizu u zadnjih desetak godina, i Paula Pogbe, ne postoji igrač koji na duže staze može vući momčad prema velikom projektu. Vjerojatno je toga svjestan i Mourinho, samo se (još) ne usudi to priznati.

Pogba, najskuplji igrač današnjice, još nije pokazao ni približno od onog što bi trebao.

“Nadao se da će u Manchesteru dokazati da je bolji trener od Pepa Guardiole, no i City i Chelsea lagano gase njegovu aureolu”, zanimljivo Englezi opisuju ovu situaciju.

– Ne možete u tri mjeseca promijeniti mentalni sklop cijele momčadi, osobnost igrača. To je najteži dio mojeg posla u Manchesteru. Možete promijeniti stil igre, ali za psihološku razinu treba vam više vremena. Kada nemate iskusnu momčad u kojoj svaki igrač zna što znači pobjeđivati, onda morate ići drugim putem. Moraju “skopčati” kako izgleda ta rutina pobjeđivanja. Ovo je najosjetljiviji trenutak preobrazbe. Uvijek je ista priča. Trebamo vremena. Neki treneri imaju ga napretek. Ja ne, i to zašto što Manchester traži samo trenutačne rezultate. To je priča Uniteda i Josea Mourinha. Volio bih da sam u momčadi dočekao Paula Scholesa, Ryana Giggsa, Roya Keanea ili Bryana Robsona. Dočekala me skupina dobrih igrača, ali oni nisu gotov proizvod, nisu spremni... – objašnjava veliki Portugalac. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
marijanduvnjak
19:06 31.10.2016.

dobro i kaze