VELJKO MRŠIĆ:

Teška sam srca izbacio Tomu iz momčadi, ali morao sam nešto poduzeti

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Teška sam srca izbacio Tomu iz momčadi, ali morao sam nešto poduzeti
28.10.2015.
u 09:35
Navodno je on igrač protiv kojeg su drugi najviše gunđali.
Pogledaj originalni članak

U životu klubova postoje oni neugodni trenuci u sezoni kada sve krene nizbrdo i kada trener prve momčadi mora nešto poduzeti. Šok-terapija obično se radi u suglasju s upravom, a potezi mogu biti različiti. Nekad su to kazneni treninzi, drugi put to je novčano kažnjavanje, treći put preseljenje krivca u drugu momčad, a u najdrastičnijem slučaju to je raskidanje ugovora.

Prva i odmah krajnja mjera

A u Cedeviti se upravo to dogodilo, i to samo dva dana prije gostujućeg sraza s Efesom, najjačom momčadi u euroligaškoj skupini. Prvi trener Veljko Mršić odlučio je nešto poduzeti i odlučio se za najradikalniji potez – izbacivanje igrača iz kluba. Prvotno se činilo da će sve završiti na kaznenom treningu održanom u sedam ujutro, neposredno nakon domaćeg poraza od Zadra, na kojem su igrači morali odraditi 26 sprinterskih zadataka, takozvanih "samoubojstava". Zašto baš 26? Zato što su primili 26 koševa više od onoga koliko je Zadar u prosjeku zabijao do te utakmice.

Kako nije bilo izravnog igračkog krivca za ovo zabrinjavajuće stanje (4-3 u ABA ligi uz dva kiksa), Mršić je osluhnuo bilo momčadi, proučio je mikrosocijalne odnose i odlučio da će "Pedro" biti Tomislav Zubčić. Jer, navodno je on igrač protiv kojeg su drugi najviše gunđali. Nakon svega, neke ljude bliske klubu čudi što je glavni strateg posegnuo odmah za krajnjom mjerom:

– Moj je posao da donosim odluke u korist momčadi, a sve osim ovoga bilo bi kozmetika koja ništa bitno ne bi promijenila. Da nisam siguran u reakciju momčadi na ovu odluku, ne bih je donosio. Izgubili smo kvalitetnog igrača, ali vjerujem da ćemo sada dobiti na "kemiji" momčadi. Teška sam se srca na ovo odlučio jer Tomu znam već godinama, no ovo je profesionalizam i ja sam nešto morao poduzeti. Nije tu bilo trzavica, već je to zbog mojih pogleda kako bi sve trebalo izgledati.

Andrić izbačen pa vraćen

Nisu baš svi u klubu bili za takav potez, no uprava je odlučila stati iza svog trenera kojeg smatra dugoročnim projektom Cedevite. Valjda su se sjetili slične situacije iz sezone 2011./2012. kada je tadašnji trener Dražen Anzulović poželio izbaciti iz momčadi Dontayea Drapera zbog njegova noćnog života. Uprava je tada stavila veto na tu odluku, Zuli se nudilo da Drapera preseli samo na tribinu, na što on nije pristao, ali je iz te situacije ipak izašao potkopana autoriteta.

Udaljavanja iz momčadi bilo je i prije. Recimo, prije tri sezone tako je kažnjen Lukša Andrić, ali zbog toga što nije pristao na smanjenje ugovora. Andrić je tada dva mjeseca trenirao s drugom momčadi, a onda je koncem sezone vraćen u sastav jer je ionako i dalje bio na plaći.

>> Cedevita želi raskinuti ugovor sa Zubčićem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:14 28.10.2015.

sad se ti lepo vrati u Cibonu za inat i ubaci čeđeviti 30 komada !!!!!

GV
golub Vaso
09:44 28.10.2015.

nasli su pakasina