tko su novi klinci hajduka

Na derbi sezone dolaze s juniorima, ali to uopće ne mora biti loše za Hajduk

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Prva NL Juniori, GNK Dinamo - HNK Hajduk
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Varaždin i Hajduk sastali se u 21. kolu SuperSport HNL-a
26.02.2023.
u 03:57
Capan, Prpić, Pukštas, Vuković mladići su koji bi sutra u derbiju trebali dobiti minute na travnjaku. Vidjet ćemo kako će reagirati pod tim pritiskom
Pogledaj originalni članak

Hajduk dolazi na derbi u Zagreb, predvođen Ivanom Lekom, koji u Maksimiru kao igrač u bijelom dresu nikada nije doživio osjećaj pobjede. Po mnogima, sutrašnja utakmica za bijele je prijelomna ove sezone. U svakom slučaju, derbi je uvijek posebna i najbitnija utakmica našeg prvenstva, pa i kad je Dinamo osam bodova ispred, s utakmicom manje od Hajduka. I baš na tim velikim utakmicama, koje bi po nepisanom pravilu trebali rješavati najbolji, iskusni igrači, dogodi se da Hajduk, primoran ili ne, na Maksimir istrčava s igračima za koje mnogi čuju prvi put. Baš to dogodilo se u maksimirskom derbiju u travnju 2021. godine, prvom koji je trebao odigrati Marko Livaja nakon povratka u Hajduk, ali zbog kazne za karton koju je morao odraditi, istrčao je pred gledatelje od prve minute Stipe Biuk, tada malo poznati Hajdukov junior s tek nekoliko nastupa za A-momčad.

Je li taj dres stvarno toliko težak?

Već sutradan je pola nogometne Hrvatske pričalo da netko treba kazneno odgovarati ako taj dečko ne postane svjetska klasa. Odigrao je Biuk uistinu hrabru i pametnu utakmicu te je uz kolegu, prijatelja i suborca iz prvih juniorskih dana Marina Ljubičića bio jedini hajdukovac koji je pokazao zube Dinamu u najvećem derbiju. Obojica su friško upali u krug prve momčadi, Ljubičić je u Šibeniku zabio i svoj prvi gol, a gotovo da se više od njega veselio Biuk. Zajedno su slavili na Šubićevcu, to jeb bila slika Hajdukove budućnosti.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Hajduk u Kranjčevićevoj pobijedio Lokomotivu sa 6-3 i ušao u polufinale Kupa

U maksimirskom derbiju Hajduk je izgubio, ali se njihova izvedba pamti. To daje samo dodatnu težinu talentu koji su pokazali kad su se drugi, puno skuplji sakrili na terenu: bez respekta izašli su se nadigravati, ali nisu imali pomoć suigrača. Hajduk je izgubio, izgledali su sramotno kao momčad, ali pamtimo riječi koje je kapetan Dinama Arijan Ademi nakon utakmice rekao mladom Biuku i stisnuo mu ruku.

Na Biukova leđa već tada stavljene su fraze o težini Hajdukova dresa, a ni dvije godine nakon tog derbija i on i mladi napadač Ljubičić, već su prošlost za klub s Poljuda. Čim je svukao Hajdukov dres, Ljubičić je postao golgeterski super star u Austriji, zabio je već 19 golova za LASK ove sezone, a u zimskom prijelaznom roku klub iz Linza otkupio je do kraja njegov ugovor iz Hajduka, a košta ih je malo manje od tri milijuna eura. 

Novi klinci probit će rekord, Hajduk je već najavio povijesni transfer 

No vijest je da su se do A-momčadi probila neka nova mlada imena, jedan od njih je i Luka Vušković, rijetko viđen talent, jedan od najposebnijih koje HNL ima, a u nedjelju na Maksimiru mogao bi postati i najmlađi igrač u povijesti sa službenim nastupom u HNL-u. Jučer je proslavio 16. rođendan, a klub mu je čestitao novim ugovorom te je mladi stoper sada za Poljud vezan do 2026. godine. Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić kazao je javno da od Vuškovića očekuje najveći transfer u povijesti kluba te da bi ga uskoro mogli i ostvariti.

Tomo Erceg, blizak prijatelj Vuškovićevog oca o kojem svjedoče kako je bio izvanserijski talent, ali se ne priča baš i o tome zašto igrački nije dao više Hajduku, davno je najavio svjetsku karijeru najmlađeg člana obitelji koji ima karakteristike modernog stopera koje se danas jako skupo plaćaju. Iako otac Vušković nije imao slavu karijeru, dao je Hajduku dvojicu sinova, a njihove su karijere strelovito krenule naprijed. Mario treutno proživljava najveću dramu, bori se s optužnicom za doping i karijera mi je na kocki. 

Mlađi brat živi najljepše dane u karijeri.

Jer Hajdukovi juniori najljepša su priča nogometnog Splita ovog trenutka, očekuju povijesnu utakmicu protiv Manchester Cityja u osmini finala Lige prvaka mladih, Torcida najavljuje spektakl na Poljudu, a trener Mario Budimir proživljava vjerojatno najljepše dane u karijeri. Njegov doprinos, kao i doprinos Hajdukovih skauta proteklih godina najopipljiviji će biti baš u derbiju u nedjelju jer Ivan Leko zbog silnih ozljeda treba pomoć mladih igrača te se očekuje da će minutažu, osim Vuškovića, dobiti i Marko Capan, mladi 18-godišnji veznjak rodom iz Bjelovara koji je u Hajduk došao iz Lokomotive i priključio se omladinskom pogonu 2020. godine.

– Privukla me samo emocija da dođem u Hajduk. Ovdje svi žive taj klub, ja navijam za Hajduk – kazao je Capan nakon potpisa ugovora, a sad već ima i dva nastupa za A-momčad.

U utakmici protiv Šahtara asistirao je iz prekida Vuškoviću za pogodak vrijedan prolaska. Nadalje, Dominik Prpić, junior koji je debitirao za Hajduk protiv Šibenika, momentalno je oduševio pa je i on na Lekinu popisu opustošenom ozljedama, ali i očito skrojenom prije dolaska trenera kapitalca, kako ga je predstavio Jakobušić. Leko stalno ističe da mu nedostaju pojačanja, no istovremeno šansu uzimaju oni na kojima Hajduk gradi temelje budućnosti. I klub je, kako se sada čini, prelomio po pitanju odluke kamo će s juniorima, na Dinamo i put prema Osijeku ili na City. S obzirom na to da su uoči velikog derbija glavna priča na Poljudu Hajdukovi juniori, poruka je to koja se može protumačiti kao prijelomna – prioritet je prva momčad i svaka iduća utakmica.

S Vuškovićem je priča ipak puno ozbiljnija od utakmice koja dolazi. O njemu se govori kao o igraču od nekoliko desetaka milijuna eura pa dokud mašta seže. Potomak je slavne hajdučke obitelji: za Hajduk su igrali i njegov pradjed, djed, otac i brat.

– Nekoliko tjedana trenira s nama i zaslužio je minute u derbiju, a hoće li startati, vidjet ćemo. Jako smo zadovoljni što smo dobili još jednog igrača – rekao je Leko koji najskuplju momčad Hajduka ikada za derbi krpa s juniorima, ali to ne mora nužno biti problematično.

Sjetimo se kako je jednom i Goran Vučević, u gotovo nemogućoj situaciji za Hajduk kao v.d. trenera s mladim igračima srušio Dinamo nakon ubitačnog niza poraza i trauma za hajdukovce pretrpljenih na maksimirskim gostovanjima. Sjetit ćemo se i mladog Marija Čuića koji je s dva gola u maniri Bake Sliškovića srušio Dinamo prije dvije godine, ali je potom nestao sa scene, a danas je na posudbi u Radomlju. Hajdukova omladinka škola u prošlosti je bila prepoznatljiva u cijeloj Europi, već kod prvog dodira igrača i lopte znalo se da on dolazi s Poljuda.

– Kada uspiješ ovdje, možeš igrati gdje hoćeš – reći će na to trener Hajduka.

Vidjet ćemo kako će njegovi mladići reagirati u najvećoj mogućoj utakmici, derbiju s Dinamom...

OČEKIVANI SASTAV HAJDUKA 

Sentić 

Simić - Ferro -  Melnjak 

Lovrenčić - Fossati - Capan - Anelo

Pukstaš - Krovinović 

Livaja 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Bukva4
Bukva4
23:47 25.02.2023.

Poštovani i dragi ljudi, molim Vas odvojite 30 sekundi Vašeg vremena da pročitate ovaj tekst. Radi se o humanitarnoj akciji za djevojčicu Lavu. Lava Petrušić HR5024840083120778121 Opis plaćanja: za ratnicu Lavu Swift:RZBHHR2X Raiffeisen banka (Slobodno provjerite podatke.) Molim Vas, oprostimo si razlike i ujedinimo se za veći cilj! Za ratnicu Lavu - za Lavin prvi korak! "Lijek je tu i postoji! Nakon sastanaka i sastanaka sa svim nadležnim tijelima, odlučili smo samostalno prikupiti enormno velik iznos jer nam vrijeme curi i odmiče, a Lava postaje sve veća i veća." Dostupan je u našoj zemlji, ali Lava za njega nije kandidat. Njezini roditelji pokušavaju prikupiti više od dva milijuna eura kako bi lijek dobila u Americi. Djevojčici je lijek hitno potreban zato što se pojavila osteoporoza, skolioza, grčenje prstiju te bolest nije zaustavljena. "U teoriji Lava lijek može primiti i u kasnijoj dobi, ali u tom trenutku ne smije imati više od 13,5 kilograma. Nije presudna dob, koliko kilaža, a ona u ovom trenutku ima 12 kilograma", objasnila je majka. Prvi rok za prikupljanje novaca bio je 29. svibnja, ali je sada pomaknut na 12. travnja i zato njeni roditelji imaju sve manje vremena da skupe ogroman iznos. Djeca trebaju biti prioritet! Budimo mi primjer našoj djeci. Zaboravite Ukrofile, Amerikofile, Rusofile, radi se o djetetu. Živjela Lava, živjela Hrvatska, živjeli svi ljudi dobre volje ma gdje bili! Dragi Bog nas sve blagoslovio. Hvala Vam!