Na Malti privedena 103 hrvatska navijača

Foto: import
Na Malti privedena 103 hrvatska navijača
09.09.2005.
u 00:53
Pogledaj originalni članak

Nakon utakmice Hrvatska Malta u malteškoj La Valletti uhićena su 103 hrvatska navijača. Unatoč državnom prazniku, svi su jučer trebali izaći pred sud, kazao je povjerenik za sigurnost Hrvatskoga nogometnog saveza Zorak Cvrk koji je ostao na Malti kako bi pomogao privedenima.
Do 16 sati pred sud su izašle dvije skupine navijača.

Optužba za pokušaj ubojstva odbačena je, ali izrečene su brojne kazne za uništavanje imovine, napade na službene osobe, remećenje javnog reda... Najteže izrečene osude jesu one na sedam mjeseci zatvora, ali ih je sutkinja pretvorila u uvjetne na dvije godine  javlja Cvrk iz La Vallette. Iz Ministarstva vanjskih poslova poručeno je kako je do 16 sati u pritvoru ostalo još tridesetak navijača.

Kad svaki od navijača dokaže da ima prijevoz do Hrvatske, bit će pušten, a HNS i turističke agencije pomoći će u pronalaženju prijevoza. Očekuje da će danas svi napustiti Maltu.

Počelo je bocom
Navijački cirkus na stadionu TaQali počeo je u posljednjoj minuti utakmice, kada je prazna boca poletjela prema policajcu. Počeo je rat navijača. Nije sporno da su naši navijači krivci, tih deset do 20 pijanih huligana odlučilo je napraviti opći nered. I uspjeli su, protiv posve neorganiziranog domaćina, apsolutno nespremnog na nerede, nije im to bilo teško. Manje od dvadeset domaćih policajaca, nenaoružanih, bez zaštitne opreme, čak i bez "odgojnih palica", moglo je samo stajati iza ograde. Rat na tribini nakon šakačkog obračuna s trojicom policajaca prerastao je u opći kaos kad su naši navijači počeli trgati stolce i bacati ih preko ograde.

Na policiju, na obične gledatelje, na svečanu ložu...
Policija se izgubila, a bila je iz hrvatske upuzorena na dolazak  ekstremnih navijača. Ne znajući što bi, počela je uzvraćati. Dosad se još nije dogodilo to da i policija trga stolce i baca ih na navijače. Priključili su joj se i domaći gledatelji. Snage specijalne policije dugo su se čekale, a u međuvremenu su se na meti domaćina našli svi koji su bili iz Hrvatske. Stradali su hrvatski kamermani, fotoreporteri, novinari, čak je i igrač mlade reprezentacije Ognjen Vukojević dobio udarac.

Privedeni i nedužni
Dolazak specijalaca označio je, nakon više od sat vremena opće makljaže, približavanje kraju tog suludog rata. Počela su i privođenja, u "maricama" su se našli i nedužni navijači, a specijalci su žestoko tukli prilikom privođenja. I dok su završavali posao u toj najružnijoj priči, nogometne reprezentacije polako su krenule prema autobusima.

 Na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader istaknuo je da će, unatoč rivalstvu u sportu, Malta i Hrvatska ostati prijateljske zemlje.
 Svi smo tužni što nismo pobijedili, ali ovakvi incidenti ne smiju se događati  zaključio je Sanader.

Pogledajte na vecernji.hr