Snow Queen Trophy

Najbolje slalomašice svijeta ponovno stižu na Sljeme. Shiffrin lovi rekord, a planove će joj pokušati pomrsiti i naše dvije skijašice

Snow Queen Trophy
Snow Queen Trophy
Snow Queen Trophy
Snow Queen Trophy
Snow Queen Trophy
04.01.2023.
u 08:58
Dvije utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ na rasporedu su u srijedu i četvrtak, 4. i 5. siječnja, a ljubitelji skijanja moći će najbolje svjetske slalomašice ponovno bodriti uživo na sljemenskom skijalištu.
Pogledaj originalni članak

Audi FIS Svjetski skijaški kup „Snow Queen Trophy“ ugostit će 17. put najbolje slalomašice svijeta 4. i 5. siječnja na Sljemenu. Među njima su i dvije naše predstavnice, Leona Popović i Zrinka Ljutić koje ove sezone nižu odlične rezultate. Leonu i Zrinku očekuje jaka konkurencija jer na Sljeme dolaze i top tri slalomašice svijeta. Sve tri su već bile na sljemenskom postolju, a dvije od njih već su okrunjene za Snježnu kraljicu. Riječ je o Mikaeli Shiffrin, Wendy Holdener i Petri Vlhovoj.

Mikaela Shiffrin

Ova 27-godišnja američka alpska skijašica trenutno je prvorangirana slalomašica u Svjetskome kupu. Svoju prvu utrku Svjetskog kupa vozila je 2011. u Češkoj s 15 godina. Jedna je od rekorderki po osvojenim odličjima u skijanju, drži dvije olimpijske pobjede, četiri velika kristalna globusa i šest malih kristalnih globusa u slalomu. Mikaela Shiffrin također je skijašica s najviše pobjeda u slalomu ikad, čak 50. Ove je sezone u slalomu pobjeđivala tri puta, dvaput u Leviju te na utrci u Semmeringu. Na Sljemenu je zlatna bila četiri puta, 2013., 2015., 2018. i 2019. godine, dok je 2020. i 2022. godine osvojila srebrnu medalju. Shiffrin broji ukupno čak 80 pobjeda u Svjetskome kupu, a na Sljemenu ima mogućnost dostići rekord svoje sunarodnjakinje Lindsey Vonn koja je u svojoj karijeri pobijedila čak 82 puta u Svjetskome kupu.

Wendy Holdener

Snow Queen Trophy

29-godišnja Wendy, koja dolazi iz Švicarske, trenutno je drugorangirana slalomašica u Svjetskome kupu. Dvostruka je svjetska prvakinja u kombinaciji te osvajačica pet olimpijskih medalja. Najbolje rezultate u slalomu ove je sezone ostvarila u Sestriereu i Killingtonu, gdje je osvojila prvo mjesto. Holdener nikada nije proglašena Snježnom kraljicom, no bila je srebrna 2018. i brončana 2019. godine.

Petra Vlhova

Snow Queen Trophy

Petra Vlhova (27) najbolja je slovačka skijašica u povijesti te zemlje, a trenutno je u Svjetskome kupu trećerangirana slalomašica. Osvojila je ukupno 17 zlata u slalomu, što je njezina najjača skijaška disciplina te šest zlata u veleslalomu. Do sada je u svojoj skijaškoj karijeri na postolju bila više od 60 puta. U slalomu je 2022. godine osvojila olimpijsko zlato, 2020. veliki kristalni globus i mali u slalomu te 2022. ponovno mali kristalni globus u toj disciplini. Ove sezone Vlhova još nije pobjeđivala u slalomskim utrkama, ali je tri puta bila treća i dva puta četvrta. Na Sljemenu je slavila posljednje tri godine, a 2019. i 2017. osvojila je drugo mjesto.

I naše skijašice borit će se za krunu Snježne kraljice

Iako su Shiffrin, Holdener i Vlhova trenutno vodeće u Svjetskome kupu, sjajni rezultati domaćih skijašica Leone Popović i Zrinke Ljutić pokazuju da imamo razloga nadati se da bi im mogle pomrsiti planove u borbi za krunu Snježne kraljice.

Leona Popović

Snow Queen Trophy

25-godišnja djevojka iz Mrkoplja svoj je prvi nastup u Svjetskome kupu imala 2015. godine. Njezin rezultat karijere šesto je mjesto u slalomu u Schladmingu prošle sezone, koji je izjednačila ove sezone u Leviju. Osim toga Leona je ove sezone osvajala 9., 10., 12. i 18. mjesto u slalomu. Na Sljemenu je prošle godine također zabilježila fantastično sedmo mjesto.

Zrinka Ljutić

Snow Queen Trophy

18-godišnja Zrinka Ljutić prvi je nastup u Svjetskome kupu imala 2020. godine u Semmeringu. Prošlu skijašku sezonu zatvorila je odličnim rezultatom u Courchevelu u Francuskoj, kad je osvojila peto mjesto u slalomu, a u nedavnoj utrci u Semmeringu osvojila je odlično šesto mjesto, što je trenutno njezin najbolji rezultat ove sezone. U ovoj skijaškoj sezoni također je dva puta osvajala sedmo mjesto u slalomu, u Leviju i Sestriereu, dok je u Killingtonu bila 15. Na Sljemenu prošle godine nije završila prvu vožnju.

Ulaznice za utrke 4. i 5. siječnja na Sljemenu mogu se kupiti putem online sustava www.ulaznice.hr, kao i na odabranim prodajnim mjestima u cijeloj Hrvatskoj (popis svih prodajnih mjesta dostupan je na službenoj internetskoj stranici SQT-ja i www.ulaznice.hr).

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr