nadglasali bugare

Najveća Nikina pobjeda, Šuker ironično pljeskao na uvrede

Foto: Reuters/Pixsell
Croatia's players celebrate after Nikolay Bodurov of Bulgaria scored an own goal during their Euro 2016 Group H qualifying soccer match at Vassil Levski stadium in Sofia October 10, 2014. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL
Ilian Micanski (R) of Bulgaria challenges Domagoj Vida of Croatia during their Euro 2016 Group H qualifying soccer match at Vassil Levski stadium in Sofia October 10, 2014. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SPORT SOCCER)
11.10.2014.
u 09:46
Kovač je odustao od svojih principa i Ivana Rakitića stavio u polušpicu. Nadamo se da s tako plemenitim igračem više neće u eksperimente
Pogledaj originalni članak

Daleko od toga da je to bila kockasta nogometna poezija u Sofiji (samo jedan naš udarac u okvir gola), ali usudimo se reći da je ovo do sada najveća pobjeda hrvatske reprezentacije u Kovačevom mandatu. I prva nakon tri godine nad izravnim suparnikom za plasman na veliko natjecanje u gostima.

Briljantni Modrić

Ostvarena je u užarenom, izrazito neprijateljskom okruženju što joj još više daje na težini. I kakvi god Bugari bili (a ne pamti se kada su bili ovako loši), u tom vrelom balkanskom loncu pobjeđuju samo pravi frajeri. A to su vatreni bili sinoć prvi put otkad je Niko šef reprezentacije. Neustrašivi, požrtvovni, ratoborni, ali i pametni, smireni, savršeno organizirani i ubojiti.

Jedan centaršut Rakitića, glava Perišića i panična reakcija Bodurova za 0:1.

- Namučili smo se svih 90 minuta i bilo je vrlo teško, do kraja otvoreno. Čestitke dečkima, velika je ovo pobjeda - rekao je izbornik Niko Kovač te otkrio ključ pobjede: - Homogenost, kako smo i najavljivali! Vidjeli smo dva različita poluvremena, diktirali smo tempo u prvom, a u drugom smo se malo povukli, po dogovoru, i čekali na kontru. Ipak, malo smo se previše povukli i otežali si posao, ali dečki su pokazali karakter i uspjeli pobijediti.

>>Grafički prikaz hrvatske pobjede

Kovač je napokon odustao od svojih principa i Ivana Rakitića stavio u polušpicu. Nadamo se da s tako plemeniti igračem više neće ulaziti u eksperimente. Ovako posložen vezni red funkcionirao je gotovo savršeno. Prvo ime dakako bio je Luka Modrić. Rastrčan, nadahnut, briljantan, jedna od njegovih najboljih utakmica za reprezentaciju...

- Rekli smo da moramo duplirati bokove s jedne i druge strane jer kad pomažemo jedni drugima protivniku je teže. Ipak, očekivalo se možda više od bočnih, tražili smo prodore, ali teško je zamjeriti ikome jer trebalo je odraditi mnogo posla u defenzivi – opravdavao je izbornik skromniji ofenzivni doprinos Perišića i Olića.

Šuker pljeskao uvredama

Upravo je Perišić u završnici utakmice zapucao dva čista zicera.

Izbornik je pohvalio Marcela Brozovića, jedinoga koji je uputio šut u bugarska vrata.

- Potvrdio je da je perspektiva, ali on je to činio i prije. Vidi se da je igrač za reprezentaciju, bilo ga je po cijelom terenu svih 90 minuta! - zaključio je Niko Kovač.

Na žalost, spektakl je gotovo uništilo raketiranje bakljama sektora s hrvatskim navijačima sredinom prvog poluvremena. Bugari su ispalili prvu baklju, Hrvati su uzvratili i došlo je do kaosa na tribinama, u kojemu su bili prisliljeni intervenirati specijalci. Utakmica je bila prekinuta na tri minute, a čak su i naši reprezentativci, Vida, Srna i Rakitić, smirivali hrvatske navijače.

Do bliskoga susreta bugarskih i hrvatskih navijača došlo je i uoči utakmice, na prilazima stadionu, no policija je bila budna i spremna i razdvojila je zaraćene strane. Hrvatskih navijača u Sofiji bilo je 650 i u pojedinim trenucima utakmice nadglasali su 35.000 Bugara. Na žalost, navijači u kockastom 'obraćali' su se i vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza vrijeđajući predsjednika Šukera koji je sjedio u prvom redu svečane lože. Na svaku uvredu upućenu prema njemu iz hrvatskog sektora, Davor je ironično zapljeskao.  

>>Luka Modrić: Nikad nisam bio ovako jako izudaran

>>Bugari: Hrvatska nam je očitala lekciju i pokazala da je kvalitetnija!

Pogledajte na vecernji.hr