JEDANAESTERCI I treći Bilićev reprezentativac ove sezone promašio kazneni udarac

Nakon Eura bijela točka vatrenima postala ukleta

12.03.2009.
u 20:32
Pogledaj originalni članak

Arsene Wenger smatrao je da je Eduardo pravi egzekutor. Dao mu je da prvi tuče sa 11 metara u Arsenalovoj borbi za ulazak (pobjedom nad Romom) u četvrtfinale Lige prvaka, no Dudu je slabo tukao, previše mekano, premalo ustranu i vratar Doni bio je uspješniji. Arsenal je na kraju ipak slavio, a zacijelo je najviše laknulo Eduardu.

Pranjić glavni u klubu
U svježem je sjećanju još Prater i ispadanje Hrvatske s Europskog prvenstva na jedanaesterce u susretu s Turskom, polufinale je ostao san. Naši pucači bili su slabi, Modrić, Rakitić i Petrić nisu uspjeli zabiti.

Prizivali smo tada Eduarda, no ni taj majstor nije nepogrešiv i priključio se Modriću i Pranjiću koji su ove sezone već promašivali s bijele točke. Slaven Bilić mora se zabrinuti, iako će Dudu kao napadač najlakše od svih prebroditi promašaj protiv Rome.

Najveće je posljedice Turska ostavila na Modriću, 15. listopada prošle godine nije uspio s 11 metara zabiti Andori (na toj je utakmici kasnije Rakitić bio precizan). Luka u finalu engleskog Liga-kupa nije ni došao do bijele točke.

– Rekao mi je da se ne osjeća spremnim – kazao je njegov trener Harry Redknapp.

U tom je susretu Vedran Ćorluka bez greške opalio i pogodio. Protiv Turske jedini je za Hrvatsku zabio Darijo Srna i kako nije bilo Eduarda, Darijo je postao prvi Bilićev izbor. Uostalom, jedanaesterce zna pucati i za Šahtar, brzo nakon Eura zabio je u ukrajinskom Superkupu kijevskom Dinamu.

Prvi pucač jedanaesteraca u svom je klubu Danijel Pranjić. I vrlo je uspješan za Heerenveen. U listopadu prošle godine u jednoj je utakmici jedan jedanaesterac iskoristio, drugi promašio (u 5:2 pobjedi nad Ajaxom).

Nedavno, 1. ožujka, u 90. minuti bio je siguran i pogodio za pobjedu 3:2 nad PSV-om. Od ostalih naših reprezentativaca, s bijele su točke zabijali Klasnić (u prvenstvu za Nantes), Petrić i Olić. Petrić je pucao i zabio u Kupu Uefe Sparti, a oba naša napadača HSV-a bila su precizna u Dubaiju na turniru protiv Milana.

Dvojba – Dudu ili Srna?

Bilić će, dojam je, pri odluci birati između samo dvojice igrača: Eduarda i Srne. Iako su i oni znali promašivati, najmirniji su i jedan od njih dobit će priliku. Bude li to u Andori 1. travnja, ne treba iznenaditi dobije li priliku Eduardo, da se i u reprezentaciju vrati golom.

A i najboljima se dogodi da ne prevare vratara s 11 metara. Davor Šuker je za Hrvatsku iskoristio svih 11 jedanaesteraca, ali promašio je u finalu Kupa Uefe igrajući za Arsenal. Robert Prosinečki bio je čudesan, ali mu je, nakon niza godina bez pogreške za C. zvezdu, španjolske klubove i reprezentaciju, Tonči Gabrić obranio penal u derbiju s Hajdukom. Potom nije postigao pogodak ni Belgiji u Maksimiru.

– Pucao sam vrataru iznad glave jer sam imao osjećaj da me može “pročitati”. To je bilo prvi put da nisam plasirao loptu – kasnije je prepričavao Prosinečki.

Pogledajte na vecernji.hr