S NJIM JE PISAO POVIJEST

Napustio je reprezentaciju da bi bio u Dinamu: 'On je moja prva i najveća ljubav'

25.05.2021.
u 10:00
Mikić ih je u Dinamu skupio 16, koliko i Tomislav Butina, i njih dvojica dijele drugo mjesto, prestigao ih je aktualni kapetan Arijan Ademi
Pogledaj originalni članak

Malo tko se može pohvaliti tako dugom igračkom karijerom kao Mihael Mikić (41). A nakon nje krenuo je u trenerske vode, ovih dana odlučio je prihvatiti poziv Damira Krznara i priključiti se njegovu stručnom stožeru.

Igrao je popularni Mika do 39. godine, od Bistre preko zaprešićkog Intera do Dinama, pa onda preko Kaiserslauterna, Rijeke, ponovno Dinama do Japana u kojem je završio karijeru. Kazao nam je nakon tog oproštaja da je čak mogao i dalje, da klinci i dalje nisu bili moćniji od njega.

Slastičarnice i dalje rade

– Nije mi, objektivno, bilo teško donijeti odluku o kraju, pa to je nekakav prirodni put. Bili ste sa mnom na pripremama u La Mangi s Dinamom kad mi je bilo 19 godina, u karijeri nisam imao ozbiljnih ozljeda. Imao sam samo upalu pubične kosti kad mi je bilo 29 godina, nisam ništa lomio, trgao ligamente. I kad sam prošao tu operaciju i vratio se, kao da sam bio nov, kao neki novi klinac – kazao nam je tada Mikić.

Vratio se u Zagreb, sa suprugom Ljupkom pokrenuo posao sa slastičarnicama, priključio se Igoru Bišćanu u mladoj reprezentaciji gdje je počeo svoju trenersku karijeru. I nakon igranja imao je tako nešto u planu.

– Gotovo sam cijeli život u nogometu i volio bih ostati raditi u nogometu, ali postoji život i izvan toga. Želio bih raditi nešto u sportu u kojem sam kao profesionalac od svoje 18. godine, dakle više od pola svog života, ako i ne računam staž dok sam bio klinac.

U međuvremenu je i upisao trenersku akademiju, koliko znamo jedan je od najboljih studenata, dobivao je same petice, a za koji dan bi trebao položiti i zadnje ispite i do 11. lipnja, kada Dinamo kreće s pripremama za novu sezonu, trebao bi imati A licenciju.

Pomalo je iznenađenje što je uoči četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva mladih reprezentacija odlučio prihvatiti poziv Dinama, to prije jer mu je izbornik mlade reprezentacije Igor Bišćan i najbolji prijatelji i kum. No treba razumjeti Mikića, ovo je bila velika prilika. Uostalom, i sam je nedavno, kad smo ga pitali gdje mu je tijekom te duge igračke karijere bilo najljepše, bez dvojbi rekao:

– Ne morate to ni pitati, Dinamo je prva i najveća ljubav, Dinamo je imao i uvijek će imati posebno mjesto kod mene. No uz Dinamo moram istaknuti i dio svoje karijere koji sam proveo u Hiroshimi, tamo je bila i moja obitelj, život tamo mi je bio divan s mojom obitelji, baš nešto posebno, čak na razini onoga što sam živio u Dinamu.

Ne treba mu Bišćan zamjeriti što je prihvatio poziv iz Maksimira. I sam Bišćan zna da je velika razlika raditi u reprezentaciji i u klubu. Reprezentativnih je akcija tijekom godine jako malo, a u klubu se radi svaki dan. A to je za mladog trenera koji se želi razvijati i napredovati jako važno. Sigurno ni samom Mikiću nije bilo lako otići iz reprezentacije, napustiti stožer koji vodi njegov prijatelj, ali ovaj novi izazov koji mu nude Dinamo i Krznar iz profesionalnih razloga teško je mogao odbiti.

Drugi najtrofejniji plavi igrač

A Mikić će se imati uz koga razvijati u Dinamu. Dobro poznaje stručni stožer u koji ulazi, a s Damirom Krznarom se i naigrao, uostalom u isto su vrijeme otišli iz Dinama, naosvajali su se trofeja zajedno. Mikić ih je u Dinamu skupio 16, koliko i Tomislav Butina, i njih dvojica dijele drugo mjesto, prestigao ih je aktualni kapetan Arijan Ademi. Podsjetimo, Mikić je postigao povijesni prvi pogodak za plave u Ligi prvaka, te 1998. pogodio je mrežu Porta. Odigrao je oko sto natjecateljskih utakmica za Dinamo, bio je i napadač, pa krilni napadač, a onda i desni bek tako će da će i to njegovo igračko iskustvo sigurno koristiti kad ponovno obuče trenirku Dinama i krene s plavima u novu sezonu. Sad ima priliku zajedno s Krznarom nastaviti skupljati trofeje s plavima, sad kao treneri kreću po nove pobjede.

Uvijek vrijedan i izuzetno korektan, Mihael Mikić sa sobom donosi novu energiju i sigurni smo da će zapeti iz petnih žila u ovaj posao, da će s njim Dinamo nastaviti tamo gdje je stao u upravo završenoj sezoni koja je rezultatski bila najbolja u povijesti. A na pritisak koji postoji u Dinamu ionako je naviknuo, dobro zna što se traži u Maksimiru i očito je to spreman prihvatiti.

>> Pogledajte video:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
11:31 25.05.2021.

I ja volim mnogo više dzg, nego šugavu repku. Dinamo je prava stvar, sve ostalo u životu je prolazno.