HNS ODGOVORIO HAJDUKU Dopredsjednik Ivan Brleković uvjeren da bijeli nisu u pravu

'Navodno je i Peroš pravnik pa neka bolje prouči zakon'

27.02.2009.
u 17:35
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije (Mate Peroš i Paško Viđak) nisu se pojavili na Skupštini HNS-a, te je tako na snagu stupilo zaleđivanje odnosa Hajduka (i županije) sa savezom. Tom problematikom bavit će se Izvršni obor saveza u ponedjeljak, a dotad predsjednik Vlatko Marković nije imao mnogo toga kazati:

Šaljivi Marković
– Upoznati smo s problemom i nije nam zbog svega ni slučajno drago. Hajduk nije bilo tko, to je jasno kao dan. No, čini mi se da ligu vodi Udruga klubova Prve HNL, a ne HNS. U svakom slučaju žao nam je što se to dogodilo. Dobili smo dopis Hajduka, naći ćemo se i razgovarati – govorio je Marković. Potom je, u svom stilu, o tom zaleđivanju odnosa dodao: – Odledili su i onog negdje u Alpama, starog 8000 godina, odledit će se i Hajduk.

Dobro, zanimljiva dosjetka, ali situacija baš i nije za šalu. Više je za šalu sve ono što je tražio Hajduk, njegovi pravnici (čak je i predsjednik Peroš pravnik) ne barataju dobro paragrafima. Ne bi bilo loše da ih malo prouče, bilo bi im lakše raditi. Na njihova kriva viđenja slučaja u vezi s kaznom disciplinskog suca ukazao je i dopredsjednik saveza Ivan Brleković.

– Nadam se da će njihovi predstavnici doći na sjednicu Izvršnog odbora u ponedjeljak. No, morali bi znati da Udruga vodi natjecanje, da ima status pravne osobe pa je čudan zaključak da su odnose zaledili sa savezom – veli Brleković i čudi se predsjedniku Hajduka Mati Perošu:

– Čujem da je pravnik, pa bi kolega trebao znati da se nepravomoćne presude ne komentiraju, pogotovo ne na neprimjeren način kao što su to učinili u Hajduku.

“Bili” pravnici u zabludi
Splićani ne žele odgovarati za popuste redarske službe ili policije, tvrde da su propusti bili u njihovim redovima.

– Preporučio bih im da prouče Zakon o obveznim odnosima uz naš Disciplinski pravilnik. Moraju naučiti što znači “presumirani štetnik”. To znači da organizator priredbe odgovara za propuste i štetu nastale na priredbi a koji su proistekli zbog organizacijskih problema. Dakle, ako redari ili policija nisu dobro obavili posao za koji ih je organizator priredbe angažirao, mogu postaviti regresni zahtjev. Hajduk sve to tumači vrlo iracionalno. Propisi su usklađeni s Fifom i Uefom i tu nema ništa sporno – zaključio je Brleković.

Pravnik u HNS-u Vlado Iveta objasnio je još jednu stvar:

– Naši propisi ne moraju biti usklađeni sa zakonima države, samo ne smiju biti u suprotnosti, a stroži itekako mogu biti.

U svakom slučaju, vrijeme je da se svi ozbiljnije počnu baviti svojim poslom. I da nastalu situaciju riješe.

Pogledajte na vecernji.hr