SKIJANJE

Nedostižna Pärson, prespore Nika Fleiss i Ana Jelušić

25.01.2004.
u 00:00
SKROMAN VELESLALOMSKI NASTUP HRVATICA NA MARIBORSKOM POHORJU Bez Janice i njezinih navijača mariborskom natjecanju nedostaje pravi ugođaj
Pogledaj originalni članak

Dok se Janica Kostelić bori sa zdravljem, ženska konkurencija u Svjetskom kupu muku muči s Anjom Pärson. Snažna 22-godišnja Šveđanka dominirala je jučerašnjim veleslalomom na padinama Pohorja ostavivši drugoplasiranu Dorfmeister gotovo za sekundu (0,98). Svojom četvrtom uzastopnom pobjedom u Mariboru, 17. u karijeri, ona je preuzela vodstvo u sveukupnom poretku Svjetskog kupa ispred Renate Gštschl.

I dok organizatorima 40. Zlatne lisice nedostaje Janica Kostelić da bi se suprotstavila Anji, njezini vatreni i brojni navijači nedostaju mjesnim ugostiteljima. Pivo i kobasice troše se, naime, u vidno manjim količinama, alkohola se toči puno manje. Jest, ove godine nije bilo onih koji grudama gađaju skijašice ni bakljada, no nije bilo ni ugođaja velikog sportskog događaja. Koliko god neki od njih bili neoprostivo primitivni, oni su ipak bili sjajan ures, nešto sasvim drugačije u odnosu na jučerašnju kazališnu atmosferu podno Pohorja.

Obje hrvatske predstavnice ostale su daleko od ulaska među završnih 30. Nika Fleiss je bila 56. s 4,07 sekundi zaostatka za prvom u prvoj vožnji (Dorfmeister), a Ana Jelušić je okončala kao 61. (sporija za 4,30 sekundi od najbrže). Nika je odvezla stazu bez većih tehničkih pogrešaka, ali nedovoljno brzo.

- Moj problem je očito u glavi jer ja nemam pogrešaka na stazi. No, to lijepo skijanje za publiku meni neće puno donijeti. Kad gledam snimku, to lijepo izgleda, no nema prosornosti, ja velim: nema srca. No, ne znam gdje mi to srce ostane. Nadam se da ću u nedjelju u slalomu otpustiti tu kočnicu u glavi, jurnut agresivno niz stazu. Osnovni cilj je izboriti drugu vožnju, no neću se zadovoljiti 25. mjestom, želim među prvih petnaest - kazuje mlada Samoborka.

Premda joj je za drugu vožnju nedostajalo više od dvije sekunde, Ana Jelušić se trudila ne dopustiti da je dotuče frustracija lošeg plasmana.

- Kad uspiješ biti 23. i 28., a sada si daleko od prvih 30, onda te to frustrira. No, ja imam 17 godina, još 10 godina u Svjetskom kupu i ako se sada počnem opterećivati plasmanima, to ne vodi nikamo.

Simpatična Riječanka se potajno nada da će joj se danas (u 9 i 12.15 sati) na padinama Pohorja ponoviti Lienz kada je u veleslalomu bila jako loša, a onda dan kasnije oduševila u slalomu.

- Veleslalom u Lienzu bio je doista vrhunac katastrofe, no to mi je valjda bio dodatni motiv za slalom u kojem sam bila 23., što je bio moj najbolji rezultat u toj disciplini.

MARIBOR Dražen BRAJDIĆ i Saša ZINAJA

Pogledajte na vecernji.hr