Odnos se promijenio

Gračan: Nekad je Hajduk bio mamac, danas je to Rijeka

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Gračan: Nekad je Hajduk bio mamac, danas je to Rijeka
18.02.2015.
u 09:29
- Loše je što igrači Hajduka još ne znaju tko će im biti trener
Pogledaj originalni članak

Rijeka i Hajduk danas igraju 122. Jadranski derbi za bodove od prve utakmice odigrane 1946. godine na legendarnoj Plinari i prve pobjede (1:0) Hajduka. Ukupno su odigrali 135 utakmica u svim natjecanjima, Hajduk je uspješniji s 55 pobjeda i 33 poraza, 47 utakmica završila je neodlučeno. Posljednjih desetak godina odnos se promijenio, ne samo u omjeru pobjeda i poraza.

Sad novac ima Rijeka

Hajduk je šest desetljeća dovodio najbolje igrače Rijeke, izravno ili neizravno. Otkad je Rijeka od 1974. godine u kontinuitetu prvoligaš, u razdoblju prije (Cukrov, Jerolimov, Gračan...) i nakon osamostaljenja (Peršon, Brajković, Mladenović, Musa, Linić, braća Sharbini) Hajduk je uvijek bio izazov igračima Rijeke. U suprotnom smjeru išli su igrači Hajduka, koji se nisu uspjeli nametnuti u Splitu, počevši od Željka Mijača, preko Tončija do Drage Gabrića.

Od pobjede u finalu Kupa 2005. u mandatu predsjednika Roberta Ježića, Rijeka je statistički postala sve uspješnija. Predsjednik Damir Mišković u tri godine mandata doživio je samo jedan poraz u deset utakmica, a platna moć dvaju klubova danas je neusporediva. Sve se stubokom promijenilo 2009. kada je Hajduk kupio braću Sharbini za 2,7 milijuna eura. Ove zime Rijeka je Hajduku platila Filipa Bradarića čak 920.000 eura!

- Činjenica da Rijeka dovodi igrače Hajduka, govori dovoljno o odnosu snaga. Nisam toliko unutra da bih mogao komentirati stanje u Hajduku, vidi se izvana da je u ovakvoj situaciji teško funkcionirati. Bez svježeg kapitala bit će sve teže i teže. Mislim da imenu Hajduk, hrvatskom nogometu i Torcidi ne pristoji da klub ovako životari. Na Kantridi je sasvim drugačije otkada je došao Damir Mišković, Rijeka je u pravom smislu postala klub. Bilo je i ranije rezultata, svako-toliko poklopilo bi se da igrači dignu klub, ali bi onda sve palo. Sada je drukčije, klub je stabilan, dovode se kvalitetni igrači, gradi se kamp i stadion... – govori Nenad Gračan, koji je bio igrač i trener u oba kluba.

Gračan je bio ljubimac Kantride, kada je 1986. otišao u Hajduk. Teško se ozlijedio u prvoj utakmici u dresu Hajduka na Kantridi. Nakon što je zamalo osvojio titulu prvaka kao trener Rijeke, 2001. postao je trener Hajduka. Doživio je Gračan ovacije i zvižduke Armade i Torcide, dobro poznaje mentalitet obiju sredina i naboje u Jadranskim derbijima:

- Bez obzira na dominaciju Rijeke i na probleme u Hajduku, ipak je to derbi. U tim utakmicama igrači se uvijek nastoje pokazati u što boljem svjetlu. U HNL-u ima malo derbija, Dinamo - Hajduk, Rijeka - Dinamo, Rijeka - Hajduk... postoji poseban naboj u utakmicama između Rijeke i Istre, sve su ostalo natjecateljske utakmice. Rijeka je danas apsolutni favorit, od toga ne treba bježati iako je u nogometu sve moguće. Nakon što je Rijeka izgubila dva boda u Puli, owsvajanje bodova protiv Hajduka postao je imperativ da bi se zadržao kakav-takav priključak s Dinamom - smatra Gračan.

Vukas zaslužuje šansu

Hajduk je u specifičnoj situaciji zato što Edoardo Reja danima dolazi, a nikako da stigne:

- Ove sezone Hajduk ne može puno gore, ni dolje. U procesu stvaranju igrača mislim da je bolje okrenuti se vlastitim trenerima, Vukas je radio s Tudorom, poznaje igrače, vidi se da ima neke svoje ideje. Sigurno da ovakva situacija nije pozitivna, igra se treća utakmica, a igrači još uvijek ne znaju tko će im biti trener iduću utakmicu – zaključuje Gračan.

>>Kantrida će biti rasprodana! Matjaž Kek: Vukasu svaka čast

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HP
hajduk1911.pm
13:15 18.02.2015.

e moj gračane tutume, neći rijeka biti ni blizu hajduka još 100 godina.....

HP
hajduk1911.pm
13:19 18.02.2015.

o čemu priča ta mediokritet i mamićeva pufa, neka pogleda čije su utakmice najposjećenije (pa i bez nekoliko bez gledatelja)......