Dva izbornikova grijeha

Nema li Luke, zadnji vezni mora biti Rakitić

Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters/PIXSELL
Football Soccer - Czech Republic v Croatia - EURO 2016 - Group D - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 17/6/16 Croatia's Mateo Kovacic in action with Czech Republic's Josef Sural REUTERS/Robert Pratta Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
17.06.2016, Stade de Geoffroy-Guichard, Saint-Etienne, FRA, UEFA EURO 2016, Group D, Czech Republic (CZE) vs Croatia (CRO) picture shows / im Bild Ante Cacic (Head Coach / Trainer Croatia), Foto ? nordphoto / Ewert/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Football Soccer - Czech Republic v Croatia - EURO 2016 - Group D - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 17/6/16 Croatia's Mario Mandzukic applauds fans after the game REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Turska
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
Foto: Reuters
Hrvatska - Češka
19.06.2016.
u 22:30
Luka Modrić zatražio je zamjenu, a Čačić je u igru ubacio Matea Kovačića. Bio je to odličan potez, Kovačić je jedini igrač iz sredine terena koji ozbiljno može participirati. No ne na poziciji na koju ga je stavio Čačić. To je bio prvi veliki grijeh izbornika na Euru
Pogledaj originalni članak

Sjeća li se netko nogometa... Da, u Saint-Étienneu igrala se i utakmica EP-a, a ne samo ona huliganska... Danima ćemo se opet baviti posljedicama, ne i uzrokom... A što je uzrok nevjerojatnog preokreta u Saint-Étienneu na terenu? Hrvatska je vodila s 2:0, igrala izvanredno 60 minuta, a onda je čarobnjak morao iz igre. Luka Modrić zatražio je zamjenu, a Čačić je u igru ubacio Matea Kovačića.

Bio je to odličan potez, Kovačić je jedini igrač iz sredine terena koji ozbiljno može participirati. No ne na poziciji na koju ga je stavio Čačić. To je bio prvi veliki grijeh izbornika na Euru, strašna pogreška, koja je Češku dovela do izjednačenja.

Zamijenio je figuru za figuru, Kovačić je trebao biti Modrić, a on to nije. Oni su sasvim različiti tipovi igrača, Kovačić voli ući u dribling s loptom, a Modrić dirigira orkestrom kao najbolji maestro... Izbornik se jučer osvrnuo na ovu zamjenu.

Vrba je već bio nokautiran

– Oko Modrića se slaže momčad, on je jedinstven, pa bitan je i za Real. Kovačić igra na toj poziciji, ovu polusezonu nije puno igrao, a od silne želje da napravi puno za reprezentaciju bio je nemiran, pa su Česi došli do zraka. Ne možemo dignuti željeznu zavjesu, nije ovo Playstation – rekao je Čačić. Koji je prije Eura naglasio:

– Želim Rakitića na poziciji na kojoj je igrao u Sevilli.

To je bila polušpica, premda je sam Rakitić kazao da će mu trebati malo da se prilagodi, jer u Barceloni igra povučenije. Tako je i bilo, protiv Turske Rakitić je na polušpici bio malo izgubljen, ali protiv Češke je u prvih sat vremena bio naš najbolji igrač. On je morao na poziciju Modrića. Rakitić nije trebao biti Modrić, samo je trebao odigrati pola sata kakvih je u Barci odigrao koliko vam srce poželi.

Međutim, Čačić nije imao tu imaginaciju, nije vidio taj potez. Hladni Kovačić, koji ionako nije igrao u zadnje vrijeme u ritmu utakmica, nije se uspio nametnuti. Pavel Vrba, češki izbornik, namirisao je krv, ubacio Škodu i Šurala, koji su naše veziste približili zadnjoj liniji.

Vrba je već bio nokautirani izbornik, nije znao gdje se nalazi, Čačić ga je lupao sa svih strana, a onda mu je dopustio kroše... Tim potezom Čačić je vratio Čehe u igru, do daha je došao i Rosicky, kojeg je Modrić ismijavao, radio mu sombrero...

No, jedan trenutak, jedan bljesak Rosickog vratio je Češku u život. Huliganski ispad dobro je došao Čačiću za opravdanje, kao Vida nije bio koncentriran zbog baklji, pa je skrivio jedanesterac. Može to i biti opravdanje, ali nije Hrvatska pala u igri nakon baklje. I laici su vidjeli da s Kovačićem kao dirigentom ne možemo ništa.

Dok je Rakitić bio negdje gore, bez lopte, Badelj i Kovačić mučili su se kako izaći iz naših šesnaest metara. Ako je već imao ideju s Kovačićem, morao je Čačić vidjeti da to ne ide i napraviti promjenu već nakon par minuta.

Ovako je samo čekao egzekuciju. Uostalom, ako nema varijantu “kako bez Luke” nije ni trebao ići na Euro. Jedina zdrava formacija, ako nema Modrića je s Rakitićem natrag. Hrvatska drugu jednostavno ne smije imati...

Drugi Čačićev grijeh je Mario Mandžukić. Super Mario nije u golgeterskoj formi. U dvije utakmice na Euru Hrvatska je uputila 37 udaraca prema vratima Turske (18) i Češke (19), ali naš centarfor nije još uspio ugurati loptu u mrežu. Čačić si je predbacio što ga nije izvadio iz igre.

– Nismo primjetili da je Mandžukić umoran, pa da uvedemo svježeg igrača. Mandžukić nije upitan, vjerujem u njega, siguran sam da će nam to vratiti. Dali smo dva gola, on puno radi u obrani... A jedan je Šuker – kaže Čačić.

Ranije mijenjati igrače

Protiv Češke se vidjelo da nema svoj dan, protivnički stoperi, djelovali su smiješno. Izbornik Čačić morao je imati vjere u Nikolu Kalinića ili Andreja Kramarića, ako njih dvojica mogu zabijati po Italiji i Njemačkoj onda valjda mogu igrati i protiv stopera iz Bursaspora i Viktorije iz Plzenja.

Naš izbornik odlučio se na sigurne varijante, uzdao se u to što ga zovu srećković, ali ovaj put nije išlo. Morao je bolje to izmiksati i imati povjerenja u klupu.

Svježa krv ne uvodi se u posljednjim minutama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BU
Bubalamala
08:28 20.06.2016.

Sad se vidi da je Izbor igrača bio pogrešan.Antolić je jedini pravi defenzivac u veznom redu ali ga nismo poveli ali smo poveli nepotreban broj napadača koji če EP gledati sa klupe ili sa tribine.

PK
PKE
08:19 20.06.2016.

Nije polušpica nego ljevi defenzivni vezist. Oćito Ozrene nisi uopče gledao Rakitića u Sevilleu jer i sam Ivan priznao da osim zadnjih šest utalmica u Europi Ligi cijele sezone u Sevilli je igrao ljevi defenzivni vezist.

VK
vječni krojf
10:05 20.06.2016.

Marsicu ti se drzis one poslije bitke su svi generali.Nije Vrba toliko nanjusio krv kao Ti.Ti si taj koji sda kopa "da je babi bio motor bila bi tramvaj"Ti kao da hoces skrenuti stvar na drugu stranu da se nebi zamjerio huliganima jer ces ih mozda susretati u Splitu.Kovacic jednostavno nije odigrao onako kako on moze,a bio je to dobar izbor Cacica.Mateo je stabilan i cvrst igrac ali kako rekoh u petak je podbacio.Mandzo je nas najbolji napadac koji puno radi za momcad ali nikako da postigne gol.Svi dobro znamo da takog igraca trebamo pa se ga ne moze odmah zamjeniti,a Kalinic i Kramaric ne mogu toliko toga odraditi kao On.Zato jedna poruka Marsicu:Budimo svi uz Cacica i njegove momke samo tako mozemo nesto postici,a ne traziti Izborniku dlaku u jajetu.U utorak pobjedjujemo Spanjolsku i idemo dalje.