BRAĆA REKORDERI

Nijedan naš izbornik nije 
bio na SP-u kao igrač i trener. Bit će Niko!

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Nijedan naš izbornik nije 
bio na SP-u kao igrač i trener. Bit će Niko!
19.10.2013.
u 14:00
Još prije pet godina, na EP-u u Austriji i Švicarskoj, izjednačili su doseg slavne nizozemske braće Franka i Ronalda De Boera sa sedam velikih natjecanja. U leđa im gledaju braća Laudrup sa šest...
Pogledaj originalni članak

Osim što, uz Poljake, jedini na svijetu imamo Zlatnu kopačku SP-a na čelu nogometnog saveza, mogli bismo postati i prva sudionik SP-a kojeg će na najvećoj smotri voditi bratski tandem. To je zadaća Roberta i Nike Kovača, koji tako može postati prvi izbornik koji je Hrvatsku na SP-u vodio kao igrač (ktome i kapetan) i izbornik.

Još jedan dokaz Štimčeve veličine; mogao je to i on, ali je džentlmenski prepustio Niki. I drži mu palce da uspije. Kao i Šukeru...

Besprijekoran student

Niko Kovač bio je besprijekoran student Nogometne akademije HNS-a, u kojoj stoluje profesor Vatroslav Mihačić, danas njegov pomoćnik. Diplomirao je u ljeto 2012. godine s radom \"Uloga zadnjeg veznog u modernom nogometu\". Autobiografskom uratku mentor je bio prof. Branimir Ujević...

– Nikin diplomski bio je malo remek-djelo, napravljen po visokim Uefinim standardima, uz videozapis s treninga prve momčadi Red Bull Salzburga. Diplomirao je prvi u generaciji Bjelice, Tudora, Krznara, D. Jeličića, a kada se to društvo našlo za stolom, raprava o nogometu potrajala je dugo u noć – priča Ujević i dodaje:

– Niko je predavače dočekivao u predavaonici i posljednji je iz nje izlazio. Kao student također je pokazivao lidersku crtu, perfekcionist je, a u njegovu nogometnom pristupu organizacija je više od pola posla.

Ujević se sjeća kako je prije dvije godine Nogometna akademija ugostila uglednoga predavača iz Švedske, Larsa Lagerbäcka. Niko je bio među studentima koji su upijali predavanje, a druženje je nastavljeno uz večeru. Zanimljivost je dao je Niko kao kapetan reprezentacije predvodio momčad protiv Lagerbäckove Švedske, a na učitelja bi mogao ponovno i kao izbornik, u dodatnim kvalifikacijama. Lagerbäck je izbornik Islanda.

– Niki i Larsu želim da se ponovno sastanu – dodaje Ujević, ali teško da to može željeti više od Nike.

Kad smo već kod međusobih omjera sa suparnicima u doigravanju, Niko je, primjerice, protiv Deschampsa u debelom minusu. Sudarali su se kao igrači u prijateljskim utakmicama reprezentacija u kojima je Francuska s Deschampsom slavila 3:0 i 2:0.

Robert je, pak, igrao za Hrvatsku (vodio ju je Bilić) protiv Piturcine Rumunjske u prijateljskom srazu 2009. godine (2:1 u Bukureštu), a naša slavna braća na klupi mlade reprezentacije ove su godine startala s 3:0 protiv Švedske u Varaždinu.

Osim što su jedina hrvatska braća koja su osvojila svjetski klupski naslov (s Bayernom 2001. godine), braća Niko i Robert rekorderi su i u svjetskim razmjerima. Još prije pet godina, na EP-u u Austriji i Švicarskoj, izjednačili su doseg slavne nizozemske braće Franka i Ronalda De Boera sa sedam velikih natjecanja. U leđa im gledaju braća Laudrup sa šest...

Tukao se u Bayernu

Kao igrač, Niko je uvijek bio beskompromisan, britak, nepokolebljiv, nije dao na sebe. Kao igrač Bayerna jednom je burno reagirao nakon preoštroga starta francuskog pjetlića Lizarazua. Potukli su se, a Francuz je bio kažnjen sa 10.000 eura.Kao pomoćni trener Red Bulla žestoko je verbalno uzvratio jednom provokatoru iz redova navijača Rapida. Sudac ga je isključio, a morao je i platiti kaznu od 500 eura... Niko Kovač drugi je igrač po starosti (iza Ladića) koji je dosad igrao za hrvatsku reprezentaciju, sa 36 godina 11 mjeseci i 27 dana, a njegov brat Robert drugi po broju žutih kartona u povijesti vatrenih (22). Vodeći je u toj kategoriji Srna sa 25, a Niko Kovač ih je dobio 16. Najbolje je za reprezentaciju igrao u utakmicama s BiH (prijateljska, 5:3) i Islandom (4:0), u obje je zabio dva gola.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.