Ni crno, ni bijelo

Nismo mi Europska unija!

04.02.2005.
u 18:24
Pogledaj originalni članak

Otkako je potvrđeno da je u Njemačkoj, a prije i u drugim europskim zemljama, bilo namještanja rezultata, naši nogometaši više ne odlaze u inozemstvo i sve se više vraćaju u matičnu zemlju. Jednostavno ne žele igrati u ligama gdje se dogovaraju rezultati, zatvaraju i podmićuju nogometni suci i kladioničari. Takvu čvrstu odluku naših igrača, bez obzira na odlazak i povratak, treba apsolutno pozdraviti i cijeniti.

U Dinamo se vratio Sedloski, u Rijeku su iz Grčke i Austrije stigli Mitu i Prišč, u Hajduk je iz Španjolske doputovao Leko, a Kranjčar nije ni pomišljao na inozemstvo. Normalno je, ljudski i sportski, da svi igrači žele igrati u ligi gdje takvih pojava nema i gdje su potplaćivanje, korupcija, namještanja i drugi marifetluci zapravo apstraktne imenice. Stoga treba pohvaliti sudionike otvorene televizijske emisije koji su zdušno osudili priče da takvih pojava ima i u našem nogometu. Njihovi argumenti potpuno su jasni, a stavovi odlučni, nogometnim rječnikom rečeno - beskompromisni. Otkako postoji hrvatska liga takvo što, kao danas u Njemačkoj, nikad nije dokazano.

Nijemci su pritvorili nogometnog suca i kladioničare, naše zemljake, zbog namještanja rezultata. Što je najgore, sudac je čak i priznao podmićivanje. Istina, i kod nas je, u prošlosti, bilo određenih priča, izjava, snimaka, pa i opomena, ali se ipak utvrdilo da su dokazi na klimavim nogama. Kako smo mi narod s epskom tradicijom gdje se uz gusle i pjesmu uvijek slavilo i pričalo, tako smo naučili izmišljati fabule i likove. Nažalost, neki nas, u inozemstvu, bez čvrstih dokaza, stavljaju na čelo - favorita najkorumpiranijih zemalja.

Da ima bar malo istine u pričama o podmićivanju i dogovaranju naša pravna država, koju stalno zazivamo, sigurno bi sa svojim aparatom krenula u odlučnu akciju. Zato treba pozdraviti i podržati zaključak, gotovo javni apel, sudionika nogometne emisije koji su otvoreno molili da ako netko posjeduje dokaze, potvrde o uplati, doznake na račune, čekove na ime, ugovore ili sporazum između sudionika nečasnih radnja da to odmah donese u Kuću nogometa.

Naravno, bilo bi dobro da dokazi budu ovjereni kod javnog bilježnika i potpisani od sudionika nečasnih radnja, pa da se krene u odlučujući obračun s prekršiteljima. Sve ostalo bit će samo prazne priče, a svaka sličnost s našom nogometnom stvarnošću samo slučajna. Štoviše, treba procesuirati one koji misle ili pričaju da kod nas sve nije čisto. Uostalom, mi još nismo ušli u Europsku uniju.

Pogledajte na vecernji.hr