pritisak na rusiju

Nogometni hladni rat: Fifa Putinu mora oduzeti Mundijal!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Nogometni hladni rat: Fifa Putinu mora oduzeti Mundijal!
25.07.2014.
u 11:19
CDU: Ako Putin ne promijeni smjer i bude li i dalje podgrijavao krizu, oduzimanje SP-a Rusiji više neće biti tabu tema
Pogledaj originalni članak

Pritisak prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putin zbog toga što su najvjerojatnije proruski separatisti srušili putnički zrakoplov na istoku Ukrajine ušao je u novu, sportsku fazu. Prema pisanju njemačkih medija, zastupnici vladajućeg CDU-a pokrenut će inicijativu da se Rusiji, ako se Moskva aktivnije ne uključi u rasvjetljavanje cijelog događaja, oduzme domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

– Ako predsjednik Putin ne promijeni smjer i bude li i dalje podgrijavao krizu, oduzimanje Svjetskog prvenstva Rusiji više neće biti tabu tema – kazao je za Bild glasnogovornik Kluba zastupnika (CDU/CSU) u Bundestagu Stephan Mayer.

Efikasnije od sankcija

Zastupnici CDU/CSU-a u Bundestaga idu i korak dalje pa naglašavaju da organizaciju prvenstva mogu preuzeti Njemačka, Francuska i Italija.

– Imamo dovoljno stadiona i infrastrukturu potrebnu za Svjetsko prvenstvo – kazao je zamjenik predsjednika kluba zastupnika u Bundestagu Michael Fuchs, koji je pozvao i krovnu nogometnu organizaciju Fifu da razmisli o tome je li Rusija u stanju organizirati Svjetsko prvenstvo kada ne može jamčiti ni sigurne zračne putove. Fuchs smatra da je oduzimanje prvenstva Rusiji učinkovitija kazna od uvođenja gospodarskih sankcija. Njegovim stavovima priključili su se i Zeleni čiji je zastupnik Volker Beck kazao kako se nogometno prvenstvo ne bi smjelo organizirati u zemlji koja je protivno ljudskim pravima sebi pripojila dio druge zemlje. S druge pak strane šef SPD-a Sigmar Gabriel smatra da je rasprava nepotrebna i kaže da četiri godine ranije voditi raspravu o sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu ne smatra previše pametnim.

Blatter još šuti

Gabriel je dodao da razumije šok i bijes Nizozemaca čijih je 190 državljana bilo u srušenom zrakoplovu. Upravo je bivši nizozemski reprezentativac John van 't Schip na svom Twitter profilu pozvao na bojkot prvenstva u Rusiji. Fifa pak s druge strane o svemu šuti, no teško je očekivati da će Rusiji oduzeti domaćinstvo s obzirom na bogate međusobne ugovore, pogotovo, primjerice, s Gazpromom.

>>Njemački političari: Uzmite Putinu SP, boljet će ga više od sankcija!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

RP
rade.pranjic
12:05 25.07.2014.

Tesko da ce osuzeti Rusiji , jer bi onda mafijasi iz FIFA izgubili zlatni kolac. ne bi sebi mogli jos vise napuniti dzepove.

PE
pessimus
11:32 25.07.2014.

gadljivo da ne možebiti gadljivije.

RM
rmd3
13:35 25.07.2014.

Po tome Amerima i Izraelcima treba zabranit svaka sportska medjunarodna natjecanja zbog napada i okupiranja drugih drzava te poticaje na genocid koji traje 50g itd.