NEZADOVOLJSTVO PRESUDOM

Sudac Bruno Marić pobijedio Uefu i dobio 'uvredljivi iznos odštete'

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Sudac Bruno Marić pobijedio Uefu i dobio 'uvredljivi iznos odštete'
29.04.2015.
u 16:25
'Ostavljajući po strani uvredljivi dosuđeni iznos naknade koristim prigodu obavijestiti hrvatsku javnost da je skinuta svaka odgovornost i sumnja u visoko profesionalno suđenja Brune Marića.'
Pogledaj originalni članak

Pravomoćnom sudskom presudom županijskog suda u Bjelovaru hrvatski nogometni sudac Bruno Marić dobio je spor protiv Uefe zbog narušavanja ugleda optužbama da je sudjelovao u namještanju finala Hrvatskog kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka (3:0), a na ime te presude dobit će 150 tisuća kuna odštete.

Nepravomoćnom presudom općinskog suda u Daruvaru prije godinu dana trebao je dobiti 750 tisuća kuna i zato nije čudno što se njegov odvjetnik Vladimir Gredelj priopćenjem odkučio kritizirati takvu odluku.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Poštivanje ljudskih prava, u koja svakako spada i ljudsko dostojanstvo, spada u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Kao odvjetnik Brune Marića držim moralnom obvezom svih medija u Republici Hrvatskoj koje je UEFA putem svojih dužnosnika zlouporabila lansirajući teze o korumpiranosti u hrvatskom nogometu s naglaskom na suca HNS-a Brunu Marića, da nakon pravomoćnosti sudske odluke Županijskog suda u Bjelovaru objavi sukus te odluke, koji dostavljam u privitku, a sve u cilju barem djelomične rehabilitacije moje stranke. Držim da je to u interese ne samo Brune Marića, već i sudačke organizacije  HNS-a, hrvatskog sporta i hrvatskog društva uopće i konačno etike hrvatskih medija.

Naime, nakon što je predsjednik UEFE na 100-godišnjici HNS-a na svečanom obilježavanju drsko i nepristojno zlorabio ulogu počasnog gosta da bi krajnje neutemeljeno optužio hrvatski nogomet za korupciju , uslijedilo je od te iste UEFE slanje agenta provokatora Robina Bokšića u Hrvatsku sa zadatkom da optuži Brunu Marića za primanje mita u utakmici Dinamo - Hajduk. Prevarom je uspio "prodati" priču "Sportskim novostima" koju su nakon toga objavili svi mediji u Hrvatskoj i mjesecima "vrtjeli". Rezultat je kompromitacija suca Brune Marića bez presedana, koji svojim ponašanjem , a poglavito suđenjem nije dao nikakvog povoda.

Sud je na temelju niza dokaza utvrdio da je kalvariju Brune Marića uzrokovao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić koji je Sportskim novostima dao neprovjerene i klevetničke informacije o namještanju utakmice Dinamo – Hajduk.

Kako bi opisao opseg kompromitacije kojoj je bio izložen Bruno Marić dopustite mi citirati utvrđenja suda iz predmetne presude:

- da su nakon objave članka u Sportskim novostima dana 26. srpnja 2010. godine i svi drugi mediji u Republici Hrvatskoj prenosili navedene informacije te izvještavali o ovoj aferi na izrazito senzacionalistički i u odnosu na tužitelja (Bruno Marić), negativno intoniran način,

- da je tužitelj prikazan u javnosti kao nestručna i korumpirana osoba i počinitelj kaznenih djela,

- da je sve to kod javnosti izazvalo izniman prezir i prijekor u sredi u kojoj tužitelj živi, ali i na teritoriju cijele Republike Hrvatske,

- da je tužitelj doveden u situaciju u kojoj su mu zbog izazvane afere uništeni obiteljski mir, osobni i profesionalni ugled i čast,

- da se tužitelj morao braniti od svakodnevnih napada u medijima, od sumnjičavih pogleda, prijezira, upiranjem prstom u njega, od javnog prijekora društva, te da je došlo do nemogućnosti profesionalnog napredovanja u nogometnom suđenju, budući da je nakon objave predmetne informacije u SN bio suspendiran od suđenja na nogometnim utakmicama,

- da je nakon jedne godine od suspenzije na suđenjima u nogometnim utakmicama trpio negativno skandiranje publike na stadionima, javno izrugivanje, uvrede, prijetnje smrću, te iznošenje optužbi da je svako njegovo suđenje loše i sumnjivo, da su sve te informacije i nadalje dostupne na internetu…

Ostavljajući po strani uvredljivi dosuđeni iznos naknade koristim prigodu obavijestiti hrvatsku javnost da je dakle ovom presudom pravomoćno utvrđena odgovornost UEFE i time skinuta svaka odgovornost i sumnja u visoko profesionalno suđenja Brune Marića u spornoj utakmici Dinamo - Hajduk.

>> Marić: Od Uefe tražim milijun eura odštete!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

LE
LeonardS
16:43 29.04.2015.

Ipak je ostao dojam negativan po dotičnog

AN
antitovari
17:31 29.04.2015.

Mi nikad nismo bili tolko slabi da bi nam protiv gayduka trebala pomoc sudaca. Sad bi Dinamo trebal tuziti onog tovara Robina Boksica za klevetu I za milijonsku odstetu.

Avatar jebb
jebb
18:54 29.04.2015.

To je mizerna suma za stetu koju su mu nanijeli. UEFA ima visestruka mjerila kad su huliganizam i korupcija u nogometu u pitanju. Da su to napravili nekom engleskom sudiji, kladim se da bi odsteta bila mnogostruko veca. Dovoljno je samo sjetiti se fasistickih pozdrava Paola Di Cania i to u nekoliko navrata. Nisam siguran da je dobio cak i usmenu opomenu. A Simunicu su zapecatili karijeru zbog "za dom spremni"!