58 naslova u karijeri

Novak Đoković dominira svjetskim tenisom, ali zasad je tek sedmi najbolji u povijesti

Foto: Reuters
Đoković - Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
Novak Đoković
Foto: Reuters
Đoković - Murray
Foto: Reuters
Đoković - Murray
Foto: Reuters
Đoković - Murray
10.11.2015.
u 09:20
GOAT lista vrednuje sve dosege i na njoj je Federer prvi, Connors drugi...
Pogledaj originalni članak

Da će Mastersi voljeti Novaka Đokovića, vidjelo se već 2007. kada je s 20 godina osvojio turnir u Miamiju. Poslije je iz godine u godinu bio sve uspješniji i u nedjelju u Parizu osvojio svoj 26. naslov iz te kategorije. Uspješniji od njega sada je samo Rafael Nadal s 27 osvojenih Mastersa 1000, Roger Federer je treći s 24.

Becker: Nole piše povijest

To da je Đoković u Parizu osvojio svoj jubilarni deseti turnir ove sezone (uz još četiri izgubljena finala) te 58. u karijeri, kao i da se približio 90. milijunu dolara zarađenom u karijeri, važne su činjenice, ali je još značajniji podatak da je osvojio i šesti Masters u sezoni. E, to nikome još prije Đokovića nije pošlo za rukom pa Novak tako s još jednim rekordom ulazi u tenisku povijest. S dosadašnjih pet (2011.) samo je dijelio vrh s Nadalom (2013.), Connorsom (1976.) i Laverom (1970).

– Novak ispisuje nove stranice teniske povijesti. Ovo je njegova godina. Iznimno sam ponosan što sam dio Đokovićeva tima – napisao je Novakov trener Boris Becker na svom Twitter profilu.

Što se Mastersa tiče, Đoković je ove godine osvojio dva turnira koji su po formuli najbliži Grand Slam turnirima – Indian Wells i Miami (na betonu), potom dva turnira na zemlji, Monte Carlo i Rim, pa Šangaj na iznimno brzoj podlozi i Pariz u dvorani. Pokleknuo je jedino u Montrealu (poraz od Murraya) i Cincinnatiju (Federer), dok je Madrid preskočio. Federer i Nadal u 2015. su osvojili samo jedan Masters, Novak u osam finala šest. K tome Srbin već 22 meča ne zna za poraz, posljednji je put izgubio u Cincinnatiju u kolovozu.

Mučile su me sumnje

– Postoji nekoliko razloga zbog kojih sam dosegnuo vrhunac karijere upravo ove godine, a oni se tiču tjelesne i mentalne snage. Prošao sam neka razdoblja u kojima nisam bio tako uspješan i u kojima su me mučile sumnje. To mi je bila odlična lekcija, a onda se ove godine sve poklopilo. Nitko nije savršen, ali ako težite savršenstvu, možda i dosegnete superiornost. Tako barem ja mislim – istaknuo je Đoković.

Osvoji li završni Masters u Londonu, Novak će svakako biti autor najuspješnije sezone u povijesti, no do časti da ga smatraju najboljim tenisačem svih vremena dalek je put. U moru kriterija najboljima nam se čine oni koje ima GOAT lista koju radi televizija Tennis Channel. Uzimaju sve u obzir (od Grand Slam naslova do olimpijskih odličja) i na toj listi prvi je Federer, ispred Connorsa, a Đoković je tek sedmi.

>> Đoković razbio Murraya i treću godinu zaredom osvojio Pariz!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

IV
ivanjoksimovic
10:25 10.11.2015.

GOAT lista je subjektivna stvar. Postoji desetine teniskih GOAT lista, na kojima se Novak kotira u top 3 ili 4. Ja licno, misljenja sam da je trenutno na mestu 5, sa ozbiljnim potencijalom da na kraju iduce godine uhvati mesto 3 ili cak 2, a na kraju 2017 da pretekne cak i Federera. No, to je vec logika sta bi bilo kad bi bilo. Ostaje da vidimo. Ako posmatramo ELO rankings, kompjuterska analiza koja postoji za sve sportove, Novak je pobedom u Sangaju postavio novi standard na teniskoj listi, popevsi se na sam vrh, a pobedom u Parizu cak i uvecao tu razliku. Brojni se parametri tu uzimaju u obzir. Tenis channel recimo nije uzeo u obzir vrlo vazan parametar kako se stizalo do GS i masters titula, odnosno konkurencija. Zar je prvih 7-8 Federerovih GS titula za poredjenje sa isto toliko prvih Nadalovih ili Novakovih? Veoma su daleko. Federer je do titula dolazio preko Safina, Rodicka, Leytona H., Baghdatisa ... a Nadal i Novak jedan protiv drugog i samog Federera, ili Murraya, pa cak i Wawrinka je kvalitetniji od Federerovih oponenata.

UN
unbekant
11:23 10.11.2015.

Djokovic je mlad i njegovo vrjeme dolazi,a samo me interesuje,kakvih i koji to sedam tenisera je uzelo vise "titula"od Djokovica,ili je presudno njegovo porjeklo,zato sto on dolazi iz Srbije,odnosno s Balkana.

RA
rade1973
15:00 10.11.2015.

kod nas Slavena je najveci problem sto mi ne zelimo podrzavati jedni druge, za razliku od germana prestanimo se mrziti pocnimo jedni druge podrzavati naprijed Nole,Bojane,Dario,Mandza,Alene,Nemanja itd....