riječko novo ruho

Novi stadion na Kantridi koštao bi 15 milijuna eura

Foto: Screenshot Youtube
Novi stadion na Kantridi koštao bi 15 milijuna eura
24.09.2013.
u 19:30

Porezni obveznici izdvojili 45 mil. eura za bazen pored stadiona Kantrida
Pogledaj originalni članak

Prema načelnom dogovoru, gradnja novog stadiona na Kantridi trebala bi početi u svibnju 2014. godine. Datum početka gradnje treba uzeti s rezervom, jer dogovor između investitora i lokalne samouprave ovisi o brzini dobivanja svih dozvola.

Social Sport koncesionar

Virtualna projekcija novog stadiona prvi se put na društvenim mrežama mogla vidjeti pred nešto više od mjesec dana. Stadion zaista izgleda reprezentativno, san predsjednika Rijeke Damira Miškovića i navijača Rijeke uskoro će postati stvarnost. Rijeka se već dogovorila da će iduće sezone domaće utakmice igrati na pulskom stadionu

Investitor je fondacija Social Sport, vlasnik Rijeke Gabriele Volpi pred više od godinu dana potvrdio je mogućnost gradnje novog stadiona. Social Sport postaje koncesionar, lokacija na Kantridi izabrana je zbog isplativosti gradnje dodatnih sadržaja.

Social Sport odbio je mogućnost gradnje stadiona na Rujevici, gdje se stadion trebao graditi u slučaju da je Hrvatska u Cardiffu postala domaćin EP-a 2012. godine. Lokacija Rujevica najpogodnija je zbog prometne povezanosti.

Potencijalna lokacija na Delti je najatraktivnija, ali grad Rijeka ima drugačije prostorne planove u središtu grada.

Novi stadion ostaje položen uzduž obale i prirodno se naslanja na čuvene stijene zbog kojih je stadion Kantrida 2011. godine osvanuo na CNN-ovoj listi osam najatraktivnijih stadiona na svijetu. Prema idejnom rješenju, novi stadion trebao bi imati kapacitet 11.000 do 18.000 mjesta, što znači da će dio tribina imati više namjena.

Cijena gradnje za sada je spekulativna, Mišković je nekoliko puta spomenuo iznos od 15 milijuna eura, što eventualno može biti cijena gradnje \"pod krov\". Kada se dodaju ostali troškovi, cijena će višestruko narasti. S obzirom na izrazito nepovoljnu lokaciju, svaki iole zahtjevniji građevinski zahvat višestruko povećava troškove gradnje.

Reprezentacija u Zagreb

Usporedbe radi, u neposrednoj blizini stadiona prije pet godina sagrađen je novi kompleks bazena. Službeno, projekt Bazeni Kantrida porezne obveznike stajao je oko 45 milijuna eura. Novi stadion na Kantridi porezne obveznike neće stajati gotovo ništa u odnosu na ono što će dobiti zauzvrat.

Stadion u Rijeci mogao bi ugostiti reprezentaciju samo prigodom manjih utakmica. Za velike utakmice kockastih i domaćinstvo za EP 2020. godine Hrvatskoj treba stadion od 60 tisuća gledatelja. Usporedbe radi, procjena je da bi Plavi vulkan u Zagrebu stajao oko 130 milijuna, a obnova Maksimira oko 400 milijuna eura!

>> Gotova u ljeto 2015.: Ovako će izgledati nova Kantrida

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.