HRVAT NA SP-U

Novozelandski Hrvat Vicelić: Iz JAR-a stižem u Makarsku

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Novozelandski Hrvat Vicelić: Iz JAR-a stižem u Makarsku
06.06.2010.
u 09:58
- Otac Baldo je s Pelješca, majka Sonja iz Novog Vinodolskog, a i supruga Marisa je Hrvatica, s Korčule, - kaže Ivan.
Pogledaj originalni članak

Novozelandski Hrvat Ivan Robert Vicelić (33), rekorder po broju nastupa za kivije s popisa za SP (66), odlično govori hrvatski. Ali, intervju je odobren tek nakon prijateljske utakmice sa Slovencima, u kojoj nije igrao, uz obrazloženje glasnogovornika reprezentacije: "Uoči utakmice igrači moraju biti usredotočeni samo na igru." Kao da je Svjetsko prvenstvo već počelo.

– Rođen sam u Aucklandu, ali u mojoj kući govori se i hrvatski jezik. Otac Baldo je s Pelješca, majka Sonja iz Novog Vinodolskog, supruga Marisa Korčulanka rođena na Novom Zelandu, a imam dvogodišnjeg sina Luku - pričao je Ivan, pola sata poslije ponoći na parkiralištu mariborskog Ljudskoga vrta.

Među najiskusnijima ste u reprezentaciji, a niste dobili ni minute u susretu protiv Slovenaca?

– Ah, pitajte onoga tamo zašto nisam igrao – pokazao je Ivan prema izborniku Rickiju Herbertu.

Jeste li posjetili domovinu svojih roditelja?

– Da, mnogo puta, prošao sam cijelu obalu. Igrao sam osam godina u Nizozemskoj, u Rodi i Waalwijku, pa sam često dolazio na odmor u Hrvatsku.

Nikada niste bili blizu dolasku u hrvatski klub?

– Želio sam igrati za Hajduk, jer to je klub za koji navijam. Sa 17 godina proveo sam dva mjeseca na treninzima u Uskoku iz Klisa i Splitu, ali bio je rat, teško vrijeme, pa sam se vratio kući.

Kakva je selekcija Novoga Zelanda?

– Tek 77. mjesto na Fifinoj ljestvici može zavarati i ne bi nas trebalo podcjenjivati. Vidjet ćemo sve u prvoj utakmici, nadamo se da možemo iznenaditi. Inače, većina naših igrača su amateri, rade od 9 do 5, pa onda treniraju. Ja u Aucklandu treniram dječake.

Poznajete li neke hrvatske reprezentativce?

– Igrao sam s Hrvatom Igorom Tomašićem u Rodi, a od reprezentativaca ne poznajem nikoga. Naravno da sam njihov veliki navijač i njihove utakmice uvijek gledam u Hrvatskom domu u Aucklandu. Čudno mi je da Hrvatske neće biti na Svjetskom prvenstvu u JAR-u, neobično.

Hoćete li i ove godine doći na odmor u Hrvatsku?

– O da, bilo bi lijepo doći u Makarsku – zaključio je Ivan Vicelić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
milton
20:42 06.06.2010.

Pošten čovjek, ali star za repku