Marko Pjaca

Od otpisanog u Dinamu do najskupljeg u povijesti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.08.2015., Zagreb - Ispracaj momcadi GNK Dinamo sa zagrebackog aerodroma za Albaniju na utakmicu playoffa Lige prvaka protiv KF Skenderbeu. Marko Pjaca. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Dinamo - Kopenhagen
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Marko Pjaca
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Dinamo - Kopenhagen
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Marko Pjaca
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Marko Pjaca
07.07.2016.
u 08:01
Pjaca je trenutačno najtraženiji Hrvat, žele ga Milan, Inter, Napoli, ali i Borussija Dortmund. Talijanski mediji pišu kako je već sve dogovoreno s Milanom
Pogledaj originalni članak

Talijani tvrde: Marko Pjaca je novi igrač Milana. Crveno-crni će Dinamu platiti 20 milijuna eura plus pet milijuna eura bonusa.

Kada drugi čovjek Milana Adriano Galliani osobno stigne u tvoj grad u pokušaju da te dovede u svoj klub, onda je to dokaz da vrijediš. A Galliani je jučer i prekjučer boravio u Zagrebu da bi pokušao dogovoriti prelazak Marka Pjace, sjajnog Dinamova krilnog napadača. No, Galliani nije uspio ni sjesti za stol s čelnim ljudima Dinama, barem tako tvrdi glavni direktor maksimirskog kluba Tomislav Svetina.

– Pročitao sam da je viđen u Zagrebu, ali nitko od nas s Gallianijem nije razgovarao. Ne znam zbog čega je u Zagrebu, uostalom, Zagreb je turistički grad, zar ne? Mi smo fokusirani samo na utakmice s Vardarom, a sve ovo drugo trenutačno nas ne zanima – rekao je Svetina.

Oduševio protiv furije

A ta Svetinina izjava govori da plavi trenutačno imaju toliko ponuda da ne moraju sjesti za stol čak ni s dopredsjednikom Milana.

Pjaca je trenutačno najtraženiji Hrvat, žele ga Milan, Inter, Napoli, ali i Borussija Dortmund. Marko zajedno s menadžerom Markom Naletilićem samo mora odabrati klub koji je najbolji za njega. Cijena? 20 milijuna eura pa naviše!

Mogao bi postati najskuplji nogometaš u Dinamovoj povijesti, prestići čak i Luku Modrića koji je 2008. godine u Tottenham otišao za 21 milijun eura.

I sve je to Pjaca postigao iako je sa 14 godina bio otpisan u Dinamu. Naime, Pjaca je s osam godina počeo u ZET-u, a s devet je došao u Dinamo. No, s 14 se dogodio razlaz, kao posljedica jedne od mnogih krivih procjena u Maksimirskoj 128. Trener mu je tada bio Vlado Kasalo.

Opet je Pjaca nakon toga zaigrao za svoj ZET, a u ljeto 2010. godine stigao je u Lokomotivu. U svoj najdraži klub Dinamo se vratio u ljeto 2014. godine, za što je Lokomotiva dobila čak milijun eura odštete.

No, ni tu nije bio kraj osporavanja Pjace, trener Zoran Mamić u prvoj je polusezoni na toj poziciji forsirao Portugalca Wilsona, igrača koji Marku doslovno može tek čistiti kopačke.

No, u posljednjih sezonu i pol Pjaca je bio najbolji igrač Dinama, a briljirao je i protiv Španjolske na Euru. Zbog svega toga Dinamo ga ne može zadržati, a i Pjaca je zaslužio odlazak nekom europskom velikanu.

Tata i mama borilački prvaci

Skromni dečko kojeg u Dinamu, ali i među navijačima svi vole morao je uspjeti, jer dolazi iz sto posto sportske obitelji.

Otac Željko bio je prvak u hrvanju, a kasnije i trener hrvatske reprezentacije, a majka Višnja bila je druga u Jugoslaviji u džudu, a potom i hrvatska prvakinja. Željko i Višnja na svakoj su Markovoj utakmici, tata je glavni savjetnik, a mama je zadužena za sve ostalo. Velika potpora su mu i dvije starije sestre.

– Rukomet, košarka, stolni tenis, sve to je Marko trenirao kao dijete, ali kad smo ga odveli na nogomet, nije bilo spora. To je bilo to – otkrila je majka Višnja...

Bio je Pjaca i odličan učenik, s peticom je prolazio Sportsku gimnaziju u Zagrebu. Htio je na Kineziološki fakultet, koji je završio njegov otac, no zbog brojnih nogometnih obveza to ipak nije mogao. I dobro da je odlučio sto posto posvetiti se nogometu, jer sada je jedna od najvećih zvijezda prijelaznog roka u Europi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

DU
Deleted user
08:16 07.07.2016.

Marko je od malih nogu bio karakter,uporan i kad si ga na plaži (plaža pokraj Nina)dok je sa društvom skakao salto do neizmoglosti sa mola pitao za koga igra nogomet samouvjereno je govorio da bu igral za Dinama, bravo Marko a i roditelji.

MK
mksdk
09:41 07.07.2016.

Ovdje je netko potegnuo pitanje kako Dinamovim navijačima opravdati Markovu prodaju. Pa evo, ja sam navijač Dinama i meni ne treba opravdavati njegovu prodaju iz više razloga razloga: 1) Kao navijač Dinama, želim dobro i svakom Dinamovom igraču. Što znači da želim i Pjaci da napravi iskorak u svojoj karijeri i da zaradi onoliko koliko vrijedi a što je puno više nego mu Dinamo može ponuditi. 2) Pjace je pružio Dinamu dovoljno i dobrih igara i zadovoljstva da slobodno može reći da iz kluba odlazi bez da mu je išta ostao dužan. 3) Dinamo je dobro uređen klub koji odgaja mlade igrače. Na mjesto Pjace će doći neki drugi igrač, koji će uz pomoć starijih i iskusnijih igrača također dobiti priliku da se razvije. 4) Hrvatski nogomet nema iz sebe nikakvu moćnu industriju ili sponzore koji bi ga gurali, nego se u ogromnom dijelu financira sam od sebe. 5) Stoga, ja kao dinamov navijač mogu samo reći hvala Marku Pjaci na svemu što je pružio Dinamu a Dinamu mogu reći hvala na svemu što je pružio Marku da postane igračina. Svaka čast igraču, upravi i cijelom stručnom stožeru. Dobar posao ste svi obavili, bez obzira što ljudi pričali.

Avatar bbbdado
bbbdado
09:54 07.07.2016.

Sretno Marko , ma gdje god bio