Zekić: Ponosan sam

Osijek si nema što zamjeriti, navijači su ih ispratili kao šampione

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek - Austria
25.08.2017.
u 08:59
– Malo mi se stisnulo u grlu sada u svlačionici, rekao sam im da nemaju za čime žaliti da su dali sve od sebe...
Pogledaj originalni članak

Osijek je ostao pred vratima raja. Unatoč 1:0 (0:0) pobjedi nad Austrijom bijelo-plavi nisu uspjeli nadoknaditi 1:2 minus iz prve utakmice i ostali su bez povijesnog plasmana u skupinu Europske lige.

Ostali su nakon utakmice pognutih glava na terenu nogometaši Osijeka, ali nemaju si što zamjeriti, dali su sve od sebe iako su na kraju ostali bez glavne nagrade do koje im je tako malo nedostajalo. Klubu su priuštili sjajno europsko ljeto u kojem su padali Santa Coloma, Luzern, pobijedili su i slavni PSV o čemu će se, kako je jednom rekao trener Osijeka Zoran Zekić, pričati idućih 30 godina. Protiv Austrije je nedostajalo samo malo sreće. “Šampioni! Šampioni!”, pjevali su im navijači ispraćajući ih s travnjaka.

– Malo mi se stisnulo u grlu sada u svlačionici, rekao sam im da nemaju za čime žaliti da su dali sve od sebe...pomiješane su mi emocije, neću vjerojatno noćas spavati – teško je govorio trener Osijeka Zoran Zekić nakon utakmice.

Sedamnaest godina nakon trijumfa protiv bečkog Rapida uslijedila je nova velika invazija Osječana u Austriju. Njih oko tisuću krenulo je put St Pölten, gradića udaljenog 70-ak kilometara od Beča. Prva, manja skupina, od tristotinjak navijača već je ranog poslijepodneva okupirala središnji gradski trg Rathausplatz na kojem bi se povremeno pojavio pokoji zalutali navijač Austrije.

Neiskustvo je presudilo

Bila je to prva “pobjeda” gostiju jer središtem St Pöltena orile su se Osijekove navijačke pjesme. Lokalcima pjesma Osijekovih navijača nije smetala, naprotiv. Austria je većini njih omraženi klub, bliskiji im je Rapid. Konobar jednog lokala obojenog u boje lokalnog bundesligaša SKN St. Pöltena otvoreno nam je priznao: “Navijamo za vas! Molim vas, pobijedite ih!”. A i na stadionu, unatoč brojčanoj premoći domaćina, Kohorta se nije predavala svih 90. minuta i gurala svoju momčad prema pobjedi. Koja je nažalost bila nedostatna.

- Što reći osim da sam ponosan na svoje igrače. Ovaj naš europski put je bio poseban, uživao sam, ali danas se to zaustavilo. Ne mogu se oteti dojmu da smo bili jako dobri, dali sve smo od sebe, ali zrelost koja je potrebna za ovakve utakmice ne dolazi sama od sebe već s godinama. Nadam se da je ovo samo početak našeg europskog puta i da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji - rekao je Zekić.

Na sastanku uoči utakmice je momčadi poručio da jurnu u prvih 20 minuta želeći pritisak prebaciti na domaćina. Osijek je, po trenerovu nalogu, krenuo silovito, bez prevelikog respekta koji ih je prije tjedan dana u Gradskom vrtu skupo koštao, no i dalje nije bio ništa bliže golu nade. Činjenica je i kako je Austriji utakmica na stadionu u St. Pöltenu itekako odgovarala. Zdanje od svega 8000 sjedalica, ali uz standard komfora koji je nedostižan za hrvatske nogometne arene, bio je rasprodan. Da se utakmica kojim slučajem igrala na velikom Prateru, koji je bio zauzet koncertom Robbieja Williamsa, ne bi bilo ništa veći broj navijača, a atmosfera ni izbliza ne bi bila ovako sjajna.

Postajemo ozbiljna momčad

U poluvremenu Zekić radi ključan potez i umjesto Pušića uvodi Gabrijela Bobana. U nastavak je Osijek odmah jurnuo po pogodak do kojega je napokon i stigao u 62. Nakon sjajne asistencije Mudražije Zekićev jocker Boban vraća Osijek u život. U 78. Boban je imao priliku “ubiti” domaćina i svoju generaciju odvesti u besmrtnost, no iz matne situacije nije zabio. Ironija, Boban je zabio za pobjedu, ali promašio za prolazak i ulazak u besmrtnost ove generacije bijelo-plavih. Pa ipak ovog je ljeta postavljen veliki temelj za budućnost.

- Na putu smo da postanemo jako ozbiljna momčad i ne smijemo si dozvoljavati luksuz da idemo prema dolje već isključivo prema gore - zaključio je trener Osječana Zekić.

ST. POLTEN - stadion NV Arena. Gledatelja: 7.500. Sudac: Vladislav Bezborodov (Rusija) 7.

Austria Beč: Hadžikić 6.5, De Paula 6, Mohammed 7, Westermann 6,5,Martschinko 6 Tajouri 6 Shradi 6, Holzhauser 6,5, Serbest 6 (od 79. Salamon), Prokop 6,5, Monschein 6 (od 69. Friesenbichler), trener: Thorsten Fink

Osijek: Malenica 7, Šorša 6.5,Škorić 6.5, Barać 6.5, Barišić 5.5, Mudražija 6.5 (od 83. Šimunec) , Mioč 6, Grezda 6 (od 69. Grgić), Pušić 6 (od 46. Boban 7) Bočkaj 6, Ejupi 6.5 ,trener:Zoran Zekić

Strijelac: 0:1 Boban (62., as. Mudražija)

Igrač utakmice: Gabrijel Boban

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar babas
babas
09:15 26.08.2017.

Dobro je za hrvatski nogomet da su i Osijek i Hajduk ove godine odlični,očekuje nas velika borba za vrh tablice između Rijeke,Dinama,Hajduka i Osijeka. Tu svatko svakoga može pobijediti i u gostima.