GNJEV, PLAČ I RAZOČARANJE

Ovo je konačni debakl hrvatske košarke

Foto: BORUT ŽIVULOVIČ
Ovo je konačni debakl hrvatske košarke
11.09.2022.
u 16:55
Nažalost, samo najveći optimisti još mogu vjerovati u našu košarku...
Pogledaj originalni članak

Nadali smo se da ovaj Eurobasket može nešto promijeniti, pogotovo nakon što je Hrvatska angažirala američkog playmakera Smitha, no ovaj turnir i završni poraz od Finske u osmini finala samo je potvrdio da nam je košarka na samom dnu, da je ovo konačni debakl sporta koji nam nekad bio perjanica, ponos, strast. Sada je pak samo gnjev, plač, razočaranje, i to već dugi niz godina.

Hrvatska je na ovom Eurobasketu dobila najlakšu skupinu, jer u skupini s Estonijom, Velikom Britanijom i Ukrajinom i za naše je bilo nemoguće zauzeti posljednja dva mjesta i ispasti već u skupini.

No, ispadanje je stiglo već na prvom ozbiljnom koraku, protiv Finske. Nekad smo tu zemlju zvali skijaškom velesilom, ali sada je, barem u odnosu na Hrvatsku, Finska postala i košarkaška velesila. Jer, ti "skijaši" su nas pobijedili u posljednje tri međusobne utakmice, u nepunih godinu dana.

Finska je danas imala momčadsku igru, a imala je i vođu u liku čudesnog Laurija Markkanena. Hrvatska, nažalost, takvog vođu nema. Bojan Bogdanović pokušavao je danas, trudio se, ali opet nije bio lider koji nas može izvaditi iz ponora. Kad je trebao biti taj, u posljednjoj četvrtini, Bogdanović je potpuno zakazao. Poraz boli, a budućnost je, nažalost, još gora.

Nismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre u Parizu također sigurno nećemo vidjeti, pa se sada moramo okrenuti kvalifikacijama za idući Eurobasket. A na tom putu imat ćemo još slabiju reprezentaciju od ove sadašnje. Nažalost, samo najveći optimisti još mogu vjerovati u našu košarku...

Ono što je najgore, niti među mlađim selekcijama nema na vidiku nekih novih supertalentiranih klinaca. Nažalost, i u mlađim selekcijama sve više postajemo kanta za napucavanje. Za to odgovornost moraju snositi i čelni ljudi Saveza. Možda je vrijeme da nakon Dina Rađe ode i predsjednik Saveza Stojko Vranković. Jer, u konačnici, on je birao Skelina, Anzulovića, Mršića i Mulaomerovića, redom izbornike s kojima se nismo pomaknuli s mrtve točke. Odnosno, padali smo u sve niži rang, pa su nam sada realnost postale utakmice pretkvalifikacija za Eurobasket protiv košarkaških liliputanaca Austrije i Švicarske.

A košarka nam je na koljenima i u klupskom dijelu. Stanje u Ciboni je takvo da se jedva sastavila momčad za početak nove sezone, a Zadar i Split također su u ABA ligi već godinama samo statisti.

>> Pogledajte i kako su vaterpolisti postali europski prvaci

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

Avatar horuk
horuk
18:16 11.09.2022.

Suše li suše močvaru. Ovako su ljevičari htjeli i sa nogometom. Sa košarkom je uspjelo.

Avatar arba_arba
arba_arba
17:06 11.09.2022.

Čestitke Fincima, a sad čistke u savezu

Avatar comandante
comandante
17:18 11.09.2022.

realnost.. u 16 smo i to je to.. bit će i gore