mikaela shiffrin

Patila je nakon smrti oca i bake: Nije skijala više od 300 dana, sada je najbolja skijašica svijeta

Patila je nakon smrti oca i bake: Nije skijala više od 300 dana, sada je najbolja skijašica svijeta
03.01.2023.
u 10:57
'Kad god sam startala u utrci da bih pobijedila, umjesto s idejom da skijam najbolje što mogu, tada nisam pobijedila. No, uz sport me drži adrenalin, a ne pobjeđivanje. Da sam u sportu samo radi pobjeđivanja, već bih ga se ostavila'
Pogledaj originalni članak

Zagrepčani i svi ostali Hrvati koji vole gledati skijanje uživo, imat će u srijedu i četvrtak priliku uživo gledati na djelu najveću skijašicu ali i jednu od najvećih sportašica današnjice. Jer, niz padine Medvednice, prema zagorskoj strani, spuštat će se 27-godišnja Mikaela Shiffrin, skijašica koja pobjeđuje s lakoćom s kakvom je to svojedobno činila naša Janica.

A famozna Amerikanka ne samo da će juriti za petom i šestom krunom Snježne kraljice nego će baš na Sljemenu biti u prilici dostići sunarodnjakinju Lindsey Vonn po broju pobjeda u Svjetskom kupu (82). A bila bi to dva koraka prema rušenju i onog još impresivnijeg, apsolutnog, rekorda koji drži Ingemar Stenmark s 86 najviših postolja u elinitm utrkama skijaške karavane.

Hat-trick u Semmeringu

A da je rekord koji trenutačno drži Vonn dostižan Shiffrin već u Zagrebu, a Stenmarkov tijekom sezone, naznačile su tri njezine pobjede (dvije veleslalomske i jedna slalomska) izborene u tri dana koncem upravo minule godine u Semmeringu. Zapravo, u glavni hrvatski grad Shiffrin stiže s četiri uzastopne pobjede, šest pobjeda u 12 nastupa, što najavljuje njezinu najbolju sezonu od one rekordne iz 2018./2019. koju je završila sa 17 pobjeda.

Ako, i kada, ostvari predviđeno, Shiffrin će Vonn i Stenmarka nadvisiti u još nečemu. Naime, Vonn se natjecala 18 sezona, a 82. pobjedu izborila je s 33 godine. Stenmark je pak u Svjetskom kupu nastupao 16 sezona, a posljednju, 86. pobjedu postigao je s 32 godine. A junakinja ove priče upravo se natječe 12. sezonu i u ožujku će napuniti 28.

Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
FILE PHOTO: FIS Alpine Ski World Cup

Shiffrin je prvu pobjedu u Svjetskom kupu izborila sa 17 godina, drugu je iste te 2013. izborila upravo u Zagrebu, a s 18 godina i 345 dana osvojila je olimpijsko zlato u slalomu u Sočiju (2014.) i postala najmlađa olimpijska pobjednica u alpskom skijanju. Nakon što je izborila 17 pobjeda u sezoni 2018./2019. i s 24 godine dosegnula brojku od 60 trijumfa činilo se tada da će Vonn i Stenmarka dostići u iduće dvije sezone. No, tada je zla sudbina umiješala svoje prste.

Neposredno prije početka sezone 2019./2020. preminula je njena baka Pauline. Samo nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je izborila šest pobjeda, životno je stradao njezin otac Jefrey. Tog trena Mikaela je bila u Europi pa je odustala od utrka i otputovala u SAD da još jednom vidi oca koji je, nažalost, preminuo. Nakon tog tragičnog događaja Shiffrin nije skijala više od 300 dana jer se sve poklopilo s vrhuncem pandemije COVID-19. I premda je nakon povratka izborila tri pobjede, nešto kasnije je priznala:

- Izborivši prvu pobjedu nakon smrti mog oca, ljudi su mi govorili da sam se vratila, a kada sam izborila i drugu pobjedu kazali su da sam se doista vratila, a ja sam zapravo patila.

Krajem sezone 2020./2021. Mikaela je osvojila četiri medalje na Svjetskom prvenstvu i izborila još četiri pobjede u Svjetskom kupu što je izgledalo kao sjajna najava za Zimske olimpijske igre u Kini (2022.). No, ondje je izlijetala sa staze već pri samom početku pa se vratila kući bez odličja a u tim trenucima velika podrška joj je bio njen momak, vodeći brzinac današnjice Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde.

- Kad god sam startala u utrci da bih pobijedila, umjesto s idejom da skijam najbolje što mogu, tada nisam pobijedila. No, uz sport me drži adrenalin, a ne pobjeđivanje. Da sam u sportu samo radi pobjeđivanja, već bih ga se ostavila - kazala je jednom prigodom najavivši da će skijati do ZOI 2026.

Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
FIS Ski World Cup - Slalom

- Svašta se može dogoditi, pa tako i odluka da se povučem, no ne vidim da će se to dogoditi prije sljedećih Olimpijskih igara. Posljednje troje Igre održane su u Sočiju, Pyeongchangu i Pekingu, na lokacijama koje nemaju puno veze s alpskim skijanjem. A Cortina je mjesto koje volim. Dakako, da bih se tada još natjecala morat ću biti kandidatkinja za medalju.

Ništa nije Bogom dano

Premda prava šampionka, Mikaela vrlo dobro razumije da ništa u vrhunskom sportu nije sigurno ni Bogom dano. U tom smislu je zazvučala i njezina novogodišnja želja koju je izrekla u kamere austrijske televizije nakon hat-tricka u Semmeringu.

- Da budem iskrena, prestala sam izricati želje prije tri godine i sretna sam što sam u prilici natjecati se, pred sjajnom publikom, i ne usudim se ništa više od toga poželjeti. Nakon svega što mi se dogodilo, iznimno je zadovoljstvo biti dio svega što mi se događa na skijaškim stazama.

A njezini navijači nadaju se da će joj se nešto lijepo dogoditi i na Sljemenu jer njezin otac bio je u Zagrebu baš te godine, samo mjesec dana prije no što će stradati. Uostalom, to je staza na kojoj je četiri puta pobijedila (2013., 2015., 2018. i 2019.) nakon čega je triput zaredom slavila najveća joj konkurentica, Slovakinja Petra Vlhova.

A sve to čini se kao sjajan uvod u veliki okršaj na brdu iznad Zagreba, a u toj priči imat će što reći i Švicarka Holdener, Šveđanke Larsson, Hector i Aronsson, Njemica Duerr, Slovenka Bucik, ali i naše skijašice Leona Popović i Zrinka Ljutić

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.