Perica Bukić:

Ne bojim se nereda u Beogradu, nije ih bilo u Zagrebu

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Ne bojim se nereda u Beogradu, nije ih bilo u Zagrebu
10.01.2016.
u 17:30
'U Beograd ponovno idemo s pomlađenom reprezentacijom, bez nekoliko iznimno kvalitetnih igrača, ali taj spoj iskusnih i mladih željnih dokazivanja ne mora nužno biti hendikep.'
Pogledaj originalni članak

Europsko vaterpolsko prvenstvo u Beogradu, koje počinje danas, bit će 12. na kojemu će nastupiti Hrvatska kao samostalna država. U prethodnih 11 osvojili smo zlato i dva srebra.

Je li se moglo i više?, pitali smo Pericu Bukića, dopredsjednika i izvršnog direktora Hrvatskog vaterpolskog saveza.

– Objektivno smo mogli i više. No, treba uzeti u obzir da EP uvijek upada u kalendar pred OI ili SP, pa momčad uglavnom nije u optimalnom stanju za takvo teško natjecanje kakvo je Europsko prvenstvo. Ali kad se spominje EP, teško je ne sjetiti se Zagreba 2010. gdje smo rezultatski i organizacijski napravili fenomenalan uspjeh. Kao igrač najviše žalim za zlatom iz Atlante 1996. A kao dužnosnik najgore sam se osjećao nakon Pekinga 2008. Došli smo spremni uzeti medalju, ali nam je nes(p)retno pobjegla iz ruku – kaže Bukić, s 40 odličja naš najtrofejniji sportaš.

Bolji proračun za 2016.

Jesmo li i kad otplatili onih 100.000 eura kazne za Kranj?

– Prvo što me dočekalo kao novoizabranog predsjednika HVS-a te 2004. bio je taj apsurdan dug. Morali smo ga platiti do početka kvalifikacija za SP 2005. Uspjeli smo platiti dug i još dovesti Ratka Rudića za izbornika.

Što možemo očekivati u Beogradu?

– U Beograd ponovno idemo s pomlađenom reprezentacijom, bez nekoliko iznimno kvalitetnih igrača, ali taj spoj iskusnih i mladih željnih dokazivanja ne mora nužno biti hendikep. Usprkos iznimno jakoj konkurenciji, nadam se medalji.

Neće biti Muslima, Obradovića... zbog čega nama uvijek izostane poneki igrač?

– Više je tu razloga. Od zdravstvenih, preko prenatrpanog kalendara do financijskih.

U Beograd idu i naši navijači, plašite li se napada, nereda?

– Na žalost, u Beogradu nećemo imati veliku podršku naših navijača, barem ne na početku. Uvjeren sam da će organizator napraviti sve da utakmica između Srbije i Hrvatske prođe bez nereda. Nije ih bilo ni u Zagrebu. Očekujem poneku provokaciju, ali i veliku podršku s tribina našim suparnicima. No, to u bazenu ne mora puno značiti. Kao igrač sam uživao igrati pred punim tribinama, pa makar bile i neprijateljski raspoložene.

Beograd organizira EP u Kombank areni, a u Zagrebu to nije bilo moguće?

– Imali smo veliku želju EP 2010. organizirati u Areni. Na žalost, nakon višemjesečnih napora i stručnog dokazivanja, ideja je propala zbog nezainteresiranosti vlasnika. No, kad sad vratim film unatrag, nije mi žao. U Areni bismo teško dobili ozračje kakvo smo imali na Mladosti gdje smo tribine doslovno uvukli u sam bazen. U osvajanju zlata publika je bila naš osmi igrač!

Kakva je sad situacija u blagajni saveza?

– Naučili smo živjeti na donjoj granici preživljavanja. Srbi za vaterpolo izdvajaju tri do četiri puta više, Mađari i Talijani puno više. Kad su nagrade igračima za velika sportska ostvarenja u pitanju, tu su razlike još i veće. Talijani imaju 15-ak puta veće nagrade, a Srbi ili Crnogorci pet do šest puta. Ovdje moram istaknuti našeg glavnog sponzora HEP koji je temelj uspjeha svih ovih godina.

Niste zadovoljni statusom vaterpola u HOO-u i u SSGZ-u?

– Vaterpolo je cijeli niz godina u sustavu financiranja HOO-a bio bitno zakinut. To su priznali i sami čelni ljudi krovne institucije. Činjenica je da je vaterpolo u posljednjih osam godina osvojio 15 medalja na velikim natjecanjima, da smo bili europski, svjetski i olimpijski pobjednici, a da se to uopće nije osjetilo u financijskom tretmanu od strane HOO-a. Prijedlog proračuna za 2016. bitno je bolji nego prijašnjih godina. Slično je prolazila i Mladost u sklopu proračuna SSGZ-a, ali sad se i tu napravio iskorak.

Vaterpolo na kapaljku

Ženski vaterpolo je u još težem položaju?

– Djevojke koje se bave vaterpolom čiste su amaterke. Malo je poznato da je u svijetu ženski vaterpolo čak i razvijeniji od muškoga. Čak 10-ak zemalja konkurira za zlato na svjetskoj razini, a najmnogoljudnije države svijeta, primjerice, Kina, Rusija, SAD, Australija, Njemačka..., puno više ulažu u ženski nego u muški vaterpolo.

I vaše dvoje djece bavi se vaterpolom?

– Drago mi je da su i Luka i Petra zavoljeli vaterpolo i da su, evo, oboje u prilici nastupiti na EP-u u Beogradu. Mišljenja sam da je za današnje mlade sport još i važniji nego u vrijeme mog odrastanja.

Ima prijenosa vaterpolskih utakmica na Arenasportu, ali njih može pratiti manji broj ljudi. Što je s HTV-om?

– Suradnja s HT-om i veliki broj TV prijenosa na Arenasportu veliki su iskorak za vaterpolo. Ono što posebno veseli jest činjenica da je zadovoljstvo obostrano, da smo po gledanosti sustigli košarku i rukomet. HTV je posebna priča. Zbog terminskih ograničenja i posvećenosti elitnom sportu, na HTV-u ne postoji ni najmanji interes za prijenose iz uspješnih hrvatskih sportova. Vaterpolo se na HTV-u pušta na kapaljku. Prikazuju doista samo ono što baš moraju.

>> Nikola Tesla je Srbin... Iz Hrvatske!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KI
kimi
19:51 10.01.2016.

Počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu a glavni naslovi u VL-u se odnose na nekakvu majicu i potenciranje eventualnih nereda u Beogradu. Alo gospodo, večeras se susreću svetski i evropski prvak protiv olimpijskog prvaka znači sudar dve moćne ekipe pa malo više respekta prema tim momcima. Koliko god se trudili ne možete pobeći od balkanskog mentaliteta.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
06:37 11.01.2016.

Ne boje se nereda u Beogradu, nije ih bilo u Zagrebu gdje su domoljubni divljaci išli na spavanje ili bivali pozatvoreni u kaveze.

Avatar Herceg-Bosna-Mostar
Herceg-Bosna-Mostar
11:48 12.01.2016.

Perica Bukić imaš pamćenje ko u zlatne ribice! U Beogradu su uvijek primitivci pravili nered pa će tako biti i ovaj put.