najveći svih vremena

Pitali smo Ivana Balića zašto više ne uzimamo medalje: 'Sreća je sad da ja više ne igram'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Ivano Balić na okupljanju muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Ivano Balić na okupljanju muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Okupljanje hrvatske muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Okupljanje hrvatske muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Okupljanje hrvatske muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Okupljanje hrvatske muške rukometne reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva
27.12.2022.
u 22:40
Rukometaši Hrvatske jučer su počeli pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. siječnja igrati u Poljskoj i Švedskoj. Prvi dio priprema održat će se u Poreču, a 29. i 30. prosinca odigrat ćemo dvije prijateljske utakmice s Italijom
Pogledaj originalni članak

Rukometaši Hrvatske počeli su pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. siječnja održati u Poljskoj i Švedskoj. Rukometaši su se okupili u Zagrebu pa otputovali u Poreč, gdje će ostati do 31. prosinca. U tom razdoblju Hrvatska će odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Italije, 29. prosinca u Puli te 30. prosinca u Poreču (zatvorena utakmica za gledatelje). Novo okupljanje je u Poreču 1. siječnja, a do odlaska na SP Hrvatska će odigrati dvije utakmice na Croatia kupu, 6. siječnja protiv Sjeverne Makedonije te 8. siječnja protiv Izraela. Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u skupini smještena u Švedskoj, u gradu Jönköpingu.

Idemo lakšim putem

– Dobro je da više nisam igrač. Jer, u tom sam gradu dvaput igrao za Hrvatsku i dvaput sam bio posljednji, na Svjetskom kupu i u skupini na Europskom prvenstvu 2002. godine. Vjerujem da ću u tom gradu imati više sreće kao trener – rekao je Ivano Balić, pomoćnik izbornika Hrvoja Horvata koji nije došao na okupljanje jer je još imao obaveze u svom novom klubu, Wetzlaru.

Bilo je i dobrih trenutaka u Švedskoj?

– Da, tamo smo 2020. osvojili europsko srebro. Sjećam se i Svjetskog prvenstva u Švedskoj 2011. godine, kada smo bili peti.

Kakav je plan i program priprema?

– U ova tri dana koliko ćemo biti zajedno u Poreču odigrat ćemo dvije utakmice, da vidimo gdje smo, u kojem su stanju svi pozvani igrači. Što se tiče Italije, u te dvije utakmice nećemo ništa novo isprobavati jer jednostavno ne stignemo. Uvježbavat ćemo neke akcije u napadu, neke taktičke zamisli u obrani, ništa specijalno. One prave pripreme kreću 1. siječnja i tu ćemo se potpuno posvetiti prvom suparniku u skupini, Egiptu. Ta nam je utakmica bitna jer određuje hoćemo li lakšim ili težim putem do četvrtfinala. Lakši put je pobjeda nad Egiptom, a teži je put ako izgubimo jer se onda moramo vaditi na Danskoj, što neće biti lako. Možda je dobro da prvu utakmicu igramo protiv najjačeg suparnika u skupini jer su Maroko i SAD ipak slabiji, pa neće biti nikakvih kalkulacija. I oni imaju probleme s ozljedama kao i mi. Treba se dobro taktički pripremiti za tu prvu utakmicu – kaže Ivano.

Na zadnja dva velika natjecanja, Svjetskom prvenstvu u Egiptu i Europskom prvenstvu u Mađarskoj, bili smo daleko od medalje?

– To su bila dva specifična turnira. U Egiptu je bio balon zbog pandemije, a u Mađarskoj je korona bila na visokoj točki pa smo promijenili tridesetak igrača.

Prema kojim su kriterijima birani igrači za ovo svjetsko prvenstvo?

– To je više pitanje za izbornika. Ono što mogu reći jest da su svi igrači pomno praćeni, u kakvoj su formi, jesu li zdravi, i na temelju toga je ispao ovaj popis igrača. Bitno je da imamo dobru atmosferu. Jer, dobra atmosfera je preduvjet za osvajanje medalje.

Kakva je situacija s Martinovićem i Čupićem?

– Čupić ima malo ozbiljnih problema, a Martinović bi trebao doći zdrav i u komadu.

Šoštarić?

– Prema zadnjim informacijama, ima pravo nastupa tek 25. siječnja, dakle na dan kada se igraju četvrtfinalne utakmice – zaključio je Balić.

Filmska godina za Šebetića

Povratnik u reprezentaciju je Luka Šebetić, desni vanjski, koji trenutno igra u njemačkom Mindenu.

– Baš smo jučer (u ponedjeljak, op. p.) igrali u Kielu, kod Duvnjaka. Dvorana je bila dupkom puna, 10.000 gledatelja. Štefanje. Naravno da nismo imali nikakve šanse. Nama je cilj ove sezone izboriti ostanak u ligi – istaknuo je Šebetić.

Iza vas je teška godina?

– Sve se dogodilo filmskom brzinom. Prvo sam bježao iz ratom zahvaćene Ukrajine, gdje sam trebao igrati Ligu prvaka s Motorom. Onda sam otišao u Španjolsku, gdje sam se ozlijedio i na kraju sam završio u Mindenu. Sve to u jednoj godini – rekao je Šebetić.

Imamo tri igrača na mjestu desnog vanjskog?

– Da, tu su Martinović, Klarica i ja. Nadam se da ćemo sva trojica ići na Svjetsko prvenstvo. Zadnji sam put za reprezentaciju igrao na SP-u u Egiptu 2021. godine. Imamo dobru reprezentaciju i vjerujem da ćemo u Švedskoj daleko dogurati – zaključio je Šebetić, koji je na SP-u 2017. zamalo osvojio svjetsku medalju. Bili smo četvrti. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

BU
Bukva2
23:47 27.12.2022.

Bukva2:Musa je održao pravi govor, pravi pobjednički govor, mentalitet, ma sve. Kako poštujemo ostale, ali i znamo tko smo mi, da smo pobjednici i da se uvjek na nas može računati. Bravo Musa.

BE
Berri
07:01 28.12.2022.

Zašto ne osvajamo medalje? Dakle, okupimo se 27.12., a 28.12. bi trebalo procijeniti objektivnu pripremljenost igrača. Koji izbornik to može u 1 dan? Nijedan!. Onda taj isti izbornik zakaže dvije utakmice zaredom, dakle 29. i 30.12., i onda ih nakon utakmica otpusti doma na doček Nove godine. Vraćaju se 2.1., mamurni od alkohola, od nespavanja, bez 3 regeneracijska treninga, bez rada s kondicijskim trenerima, bez rada s fizioterapeutima i već tu je napravljena ogromna greška. Koje će biti posljedice? Igrači pripreme 2.1. počinju tromi, nezaliječeni, umorni, nefokusirani. Kreću poštede - Duvnjaka boli koljeno, Cindića aduktor, Karačića list...., pa ti igrač ne treniraju do 7.1., a onda se 8.1. putuje i već 11.1. je utakmica.

DU
Deleted user
00:05 28.12.2022.

Više ne uzimamo medalje, ne zato što smo loši, već zato što su drugi bolji.