NOGOMET U UMJETNOSTI Sastavni dio svjetskih prvenstava od prvih dana su i plakati

Plakati za SP odlaze u kolekcionarske zbirke

Foto: import
Plakati za SP odlaze u kolekcionarske zbirke
09.06.2006.
u 19:55
Pogledaj originalni članak

Logo, maskota i plakat već su tri desetljeća nerazdvojni i neizostavni dio svakoga Svjetskog prvenstva. Za razliku od maskota (lavić Willie pojavio se 1966. godine), prvi logotip datira iz Argentine 1978., plakati su uz najveću planetarnu nogometnu smotru vezani još od vremena kada se na salbunu nabijalo krpenjaču. I dok su maskota i logotip u funkciji marketinga i konzumerizma, plakat je, uz neosporan artistički izričaj, oduvijek bio odraz vremena u kojem se živjelo. Bilo da se radilo o trendovima u oglašavanju, političkim prilikama ili nečemu trećem čime je društvo u tom trenutku bilo zaokupljeno, a dalo se pretočiti u sliku i povezati s nogometom.

Ironizacija fašizma
Utjecaj i fenomen nogometa kao takvog prepoznat je još u vremena kada se više razmišljalo kako se kući vratiti s glavom na ramenima, a manje o tome je li nekoj od zvijezda, supruga, dok je on na turniru, spavala s nekim drugim. O tome svjedoči i poster s trećeg SP-a, u Francuskoj. Noga nogometaša na lopti ispod koje je kugla zemaljska zapravo je ironizacija fašističke čizme. Hladni rat, istraživanje svemira i razmišljanja o tome postoji li život i negdje izvan našega planeta bile su opće teme u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a plakat iz Čilea 1962. priča o nekima od njih. Došljak iz svemira nije E. T., nego nogometna lopta koja će pokoriti svijet. Originalnih plakata s prijeratnih prvenstava nije sačuvano mnogo i uglavnom su u posjedu kolekcionara. Zbog kojih je, primjerice, poster iz 2002., kojeg su zajedno radili Koreanac Byun Choo Suh i Japanac Hirano Sogen tiskan u samo tri tisuće primjeraka kako bi jednog dana imao kod kolekcionara veliku vrijednost.

Lopta kontrolira svijet
U povijesnoj ropotarnici ostalo je zapisano da je autor prvog plakata, na prvom turniru u Urugvaju, bio dizajner Guilermo Laborde, a zanimljivo da je plakat iz 1982., za Mundijal u Španjolskoj, godine izradio čuveni slikar i kipar Joan Miru00F3. Lopta od zvijezda na nebu, rad dizajnerske kuće We Do Communicaton iz Berlina, predstavlja ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, a za razliku od one iz Čilea koja je napadala Zemlju, ova stoji iznad nje i simbolično je nadgleda. - Oslikana lopta na nebu svidjela se svima iz Organizacijskog odbora i Fife odmah iz prve. Poster ima i određenu dozu simbolike jer je cijeli svijet danas u nogometu - kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Franz Beckenbauer.

Pogledajte na vecernji.hr