Dinamova utakmica istine

Plavi protiv Neftčija kreću u novi pokušaj ulaska u Ligu prvaka

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Plavi protiv Neftčija kreću u novi pokušaj ulaska u Ligu prvaka
13.07.2011.
u 08:54
Nova momčad, novi stadion, novi dresovi, valjda je vrijeme i za novi uspjeh pred konačno rasprodanim i ukrašenim Maksimirom
Pogledaj originalni članak

Dinamo je napokon dočekao da u svom Maksimiru doživi nogometni spektakl, jagma je za ulaznicama bila kao kad je dolazio Partizan. Doduše, ovaj se put već za kunu moglo kupiti ulaznicu, ali senzacionalno je da su već jučer u 13 sati nestale sve ulaznice, da su ti jeftini papiri postali i te kako vrijedni.

Konačno je Dinamo krenuo u ofenzivu koja bi mu se trebala isplatiti. Pustio je u prodaju jeftine ulaznice, ali još je važnije što je obnovio stadion. Kad već grad Zagreb i njegovi čelnici koji su samo došli razgledati što to Dinamo radi, nisu dali novac za nužnu obnovu, plavi su odlučili isprazniti svoju blagajnu i napraviti uljuđen stadion na kojem se sad svaki gledatelj barem može pristojno pomokriti, sjesti na čistu sjedalicu.

Jurčić na životnoj kušnji

Iako dolazi Neftči, klub koji sigurno nije magnet nigdje osim u lokalnim derbijima u svom Azerbajdžanu, navijači Dinama dolaze vidjeti Dinamo. Koji im je priuštio mnogo toga novoga što je zagolicalo maštu. Danas Kruno Jurčić predstavlja novu momčad i novi sustav igre, predstavit će se i novi igrači (Leko, Alispahić, Krstanović, možda i Vida). Vidjet ćemo prvi put plave u novim dresovima, novoj opremi.

Vidjet ćemo i taj novi stadion te na njemu mnogo novosti koje ga približavaju europskim standardima. I svi koji su kupili ulaznice bit će ugodno iznenađeni, nije to više ono ružno pače, ruglo na kraju grada, već stadion koji, kad se već nije moglo sagraditi novi, ipak nudi mnogo više nego onaj prljavi beton od prije samo mjesec dana.

Zato i nije slučajno da se satima čekalo na suncu da bi se nabavila ulaznica za utakmicu s Neftčijem. Ujedno, to je i Dinamova utakmica istine. Iako je tek prva u sezoni, po mnogo je čemu ključna. Poraz, a nakon njega i ispadanje iz kvalifikacija, značili bi promašenu sezonu, bačen novac u blato.

Utakmica je to istine i za trenera Krunoslava Jurčića, velika je stvar voditi plave, priznanje je njegovu radu i to što su ga vratili, jer su zaključili da je bio dobar i u prvom mandatu. No, ne izbaci li Neftči, Jurčić će postati bivši, trenerski gledano bit će u teškoj situaciji. Može postojati i stotinu objektivnih razloga za ispadanje, ali to ga ne bi spasilo, bio bi doživotno obilježen kao trener koji Dinamo, ovako ojačan, nije uveo u Europu, u kojoj je dosad redovito igrao.

Ne smiju se tresti

Nije bezrazložno Zdravko Mamić cijele dane i noći na stadionu, strahovao je i zbog radova, ali s pogledom na ono što radi momčad. Jer, o njoj sve ovisi, već bi izbacivanje Neftčija značilo da su se ulaganja isplatila, a ispadanje bi dovelo do velikog pritiska i tektonskih poremećaja na koje ni Mamić ne bi mogao ostati imun.

Zato se još jednom treba prisjetiti Partizana, tada je nastala euforija, sad je uoči Neftčija usijanje slično. Kad bi barem i rezultat (5:0) bio kao tada u igri s Beograđanima. Pred 38.000 ljudi kreće se u veliki boj u kojem Dinamo mora pokazati tko je gazda. Ako je to klub koji vrijedi Lige prvaka, onda mu se noge ne smiju odsjeći. A uspjeh bi otvorio mogućnost da uređeni Maksimir i dalje bude dobro posjećen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KA
karambita
09:16 13.07.2011.

Vise reklamiraju stadion od Dinama

Avatar double_D
double_D
10:08 13.07.2011.

ajmo neftči, gazi tu bagru lopovsku!

GU
Gustavo
12:20 13.07.2011.

Ja sam za Dinamo unatoč toga što mi je muka od ove uprave još da se prođe pa u sljedećom kolu razvalimo neke janeze.