STATISTIKA

Po uspješnosti na EP-ima Hrvatska je tek sedma iako samo Danska ima više odličja

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Po uspješnosti na EP-ima Hrvatska je tek sedma iako samo Danska ima više odličja
12.01.2014.
u 23:45
Slavko Goluža sa 43 godine bit će među četiri najmlađa trenera na EP-u. Najmlađi je Rus Oleg Kulešev (40), a “ispred” Goluže još su izbornik Islanda Aron Kristijanasson (42) i Austrije Patrekur Johannsson (42).
Pogledaj originalni članak

Rukometaši Hrvatske današnjom utakmicom protiv Bjelorusije počinju svoj 11. nastup na europskim prvenstvima. U prijevodu: igrali smo na svih deset dosadašnjih prvenstava. A to je uspjelo još samo Rusima, Španjolcima i Francuzima. Šveđani su propustili nastup na EP-u u Švicarskoj 2006. godine, Danaca nije bilo u Italiji 1998. godine, a zbog poraza od Crnogoraca prvi put u povijesti na EP-ima neće biti Njemačke.

Na deset dosadašnjih prvenstava ukupno je igralo 28 reprezentacija. Nešto je teže bilo doći na prve četiri smotre na kojima je sudjelovalo samo po 12 reprezentacija. Od EP-a u Švedskoj 2002. godine igra 16 reprezentacija. U Danskoj neće biti debitanata, a po jedan nastup upisali su Italija, i to samo zato što je bila domaćin 1998. godine, te Litva i Izrael.

Naš današnji suparnik igrao je na dva europska prvenstva. Prvi su put nastupili na prvom EP-u 1994. godine i osvojili osmo mjesto. Potom su na novi nastup čekali 14 godina i u Norveškoj 2008. godine osvojili su pretposljednje, 15. mjesto. Ovo im je drugi nastup zaredom na velikim natjecanjima. Bili su lani na Svjetskom prvenstvu gdje su došli do osmine finala i ispali od nas, a do Danske su došli jer su u kvalifikacijama bili bolji od Slovenaca. U sastavu im je najpoznatiji igrač Sergej Rutenka, član Barcelone. Većina igrača dolazi iz dva najbolja bjeloruska kluba: Dinama iz Minska koji igra Ligu prvaka te Meškova iz Bresta koji solidno gura u SEHA ligi. Imaju oni igrača i u Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji i Ukrajini.

Na prijašnjih deset EP-a Hrvatsku je vodilo šest izbornika. Po jedan nastup na klupi hrvatske reprezentacije imaju Abas Arslanagić (1996.), Velimir Kljaić (1998.) i Josip Milković (2002.), dok dva ima Zdravko Zovko (1994. i 2000.). Lino Červar ima četiri Eura na leđima (od 2004. do 2010. godine), dok će Slavku Goluži ovo biti drugo Europsko prvenstvo, nakon Srbije 2012. godine. Naš izbornik sa 43 godine bit će među četiri najmlađa trenera na EP-u. Najmlađi je Rus Oleg Kulešev (40), a “ispred” Goluže još su izbornik Islanda Aron Kristijanasson (42) i Austrije Patrekur Johannsson (42).

Goluža je kao igrač osvojio pet medalja (tri zlata, jedno srebro i broncu), a kao izbornik još tri (tri bronce). Njegov današnji kolega na drugoj strani Juri Ševcov kao igrač osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Seoulu 1988., ali i svjetsko zlato 1982. godine. Obje medalje u dresu reprezentacije bivšeg Sovjetskog Saveza. Karšakjevič i on bili su najbolja svjetska krila osamdesetih godina.

Na deset dosadašnjih prvenstava deset reprezentacija osvajalo je medalje. Najuspješnija je Švedska s četiri zlatne medalje. Slijede Danska (dva zlata i tri bronce), Francuska (dva zlata i jedna bronca), Rusija (jedno zlato i dva srebra), Njemačka (jedno zlato, srebro i bronca), Španjolska (tri srebra i jedna bronca) te Hrvatska (dva srebra i dvije bronce). Na posljednja tri europska prvenstva Hrvatska je dvaput igrala u finalu (2008. i 2010.) te jednom u polufinalu (2012.).

>> 20 godina od prve medalje hrvatskih rukometaša i prvog EP-a '94.
>> 'Nedostaje mi zlato, vjerujem da ću ga osvojiti već ove zime'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.