NAVIJAČKA EUFORIJA Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak u Stuttgartu igra utakmicu od posebnoga nacionalnog interesa

Pobjeda Vatrenih donosi milijardu eura

Foto: import
Pobjeda Vatrenih donosi milijardu eura
20.06.2006.
u 23:50
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Stuttgartu igra utakmicu od posebnoga nacionalnog interesa, meč za proboj u svjetski jet-set. Ulaz među posljednjih šesnaest na Svjetskom prvenstvu gotovo je redovito rezerviran za velesile  Engleze, Nijemce, Španjolce, Nizozemce, Talijane, Francuze..., na tome diskretno radi i Fifa jer njen je interes da u završnoj fazi ostanu najbogatiji, i svatko tko uđe u to društvo, u fokusu je cijelog svijeta. Hrvatska je dva puta bila u takvoj situaciji: 1992., kad su košarkaši igrali protiv američkog Dream Teama u finalu Olimpijskih igara u Barceloni, te 1998., kad je nogometna reprezentacija osvojila svjetsku broncu. Cijeli se svijet tada divio neponovljivom Šukeru, a kockasti dres postao je svjetski brand. Hrvatska reprezentacija igrat će sutra utakmicu koja diktira raspoloženje i duševno stanje cijele nacije.

Sportski dobitak
Pobjeda u njoj ne donosi samo nogometni uspjeh; ona određuje radni elan Hrvata, na njoj se dobivaju politički poeni, o njoj ovisi rezultat turističke sezone, možda i dobivanje Europskoga nogometnog prvenstva. U HNS-u nas uvjeravaju da je Hrvatska već danas favorit za dobivanje toga prestižnog turnira, a uspjeh na SP-u zasigurno bi učvrstio našu poziciju. Prema riječima predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, Euro 2012. zaposlio bi u Hrvatskoj 50.000 ljudi. Bio bi to najveći sportski i gospodarski dobitak Hrvatske od njena priznanja. Samo jedan dobar Srnin centaršut ili Pršin slalom sutra mogu kreirati budućnost. Uđemo li među 16 najboljih, svijet će opet s divljenjem govoriti o Hrvatskoj. Takva utakmica, koju će gledati milijarda i pol ljudi, krije i brojne opasnosti. U Stuttgartu će, na stadionu i gradskim ulicama, sutra biti barem 50.000 Hrvata, svi pod videonadzorom. Samo jedna baklja, kamen na policajca ili razbijena boca mogu biti pogubni. Budući da na SP-u dosad nije bilo nijednog incidenta, čak i ako bismo pobijedili Australce, bilo kakav navijački ispad bio bi jače potenciran od sportskog rezultata i imao bi katastrofalne posljedice.

Crni niz
Sa sportskog aspekta, Kranjčarova je reprezentacija u prilici prekinuti crni niz Hrvatske na velikim natjecanjima. Ona, naime, od pobjede nad Nizozemcima u borbi za treće mjesto 1998. ima samo jednu pobjedu te četiri poraza i dva remija. Ni u Japanu, ni u Portugalu nije prošla u drugi krug. Za Hrvatsku, koja je bila treća na svijetu, to je ipak preskromno. I zato je Australija naš najveći izazov u posljednjih nekoliko godina. Ne samo nogometni.


Nijedan ministar ne ide u Stuttgart

U Vladi nismo mogli doznati tko od ministara ide na utakmicu Hrvatska-Australija, a neslužbena je informacija da nitko neće ići. Premijer Sanader rekao je da neće ići, ali je vatrenima poručio “neka se bore kao i dosad i neka daju gol”. Poruku je dopunila J. Kosor: “Neka zabiju dva gola.” (V. Mo.)


Hrvati najvatreniji navijači

Naši momci u Haagu zasigurno su najbučniji navijači. Malo ih je, ali su najglasniji. Žive za utakmice i posebno se pripremaju kako bi zajedno navijali – kazala nam je Vesna Ljubičić, supruga haaškog optuženika Paška Ljubičića. – Paško mi je kazao kako se s velikim nestrpljenjem čeka utakmica vatrenih i Australije. Vjeruju da će naši dečki napokon uspjeti postići pogoda – kazala je V. Ljubičić. (V. L.)

Pogledajte na vecernji.hr