CIES

Pored Viníciusa Jr., na listi najskupljih nogometaša je i jedan Hrvat

Foto: RB Leipzig
Joško Gvardiol
Foto: Reuters/Pixsell
Vinicius Junior
07.01.2022.
u 13:17
Međunarodni centar za sportske studije, CIES objavio je najnoviju ljestvicu najskupljih nogometaša svijeta. Na listi je i Joško Gvardiol.
Pogledaj originalni članak

I dok u ostatku svijeta kreće sezona sezonskih sniženja, u nogometnom svijetu nije tako... Međunarodni centar za sportske studije, CIES objavio je najnoviju ljestvicu najskupljih nogometaša svijeta. I daleko je to od bilo kakvog sniženja.

U obzir je uzeo 100 najskupljih nogometaša iz pet najjačih liga Europe (Njemačka, Italija, Španjolska, Engleska, Francuska).

CIES svoj izračin bazira na svom algoritmu, odnosno korištenju ekskluzivnog ekonometrijskog pristupa koji je razvio istraživački tim CIES-a. Te vrijednosti razlijuju se od onih, primjerice, na Transfermarktu koji je najveći autoritet po tom pitanju.

CIES u obzir uzima dob igrača, trajanje trenutačnog ugovora, status i rezultate kluba, individualne rezultate...

Brazilska zvijezda u usponu u Real Madridu - Vinícius Júnior je najvredniji. Procjenjuje se na 166 milijuna eura i time nadmašuje Phila Fodena (152,6 milijuna eura) i Erlinga Haalanda (142,5 milijuna eura). 

Po poziciji su izračunate najveće transferne vrijednosti za Gianluigija Donnarummu (82 milijuna eura) među vratarima, Rúbena Diasa (120,5 milijuna eura) za središnje braniče, a na listi je i jedan Hrvat. Naime, 30. je Joško Gvardiol s procijenjenom vrijednošću od 87,3 milijuna eura. Na toj listi Gvardiol je treći najskuplji.  

Alphonso Davies (122.3 milijun eura) najskuplji je među bekovima. Jude Bellingham (130,1 milijuna eura) ima izračunatu najveću transfernu vrijednost za obrambene vezne, Florian Wirtz (133 milijuna eura) za ofenzivne veznjake, a već spomenuti Vinícius Júnior za napadače.
Kevin de Bruyne ima najveću vrijednost među igračima starijim od 30 godina, dok je Kylian Mbappé na vrhu liste igrača koji ostaju bez ugovora sljedećeg lipnja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.