POGREŠKE U KORACIMA

Postoji li veći krivac za Dinamove neuspjehe od Zorana Mamića?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Postoji li veći krivac za Dinamove neuspjehe od Zorana Mamića?
03.10.2014.
u 10:10
Sasvim je jasno na kraju priče da nešto ne valja u samoj pripremi utakmica, a priprema je ipak posao trenera
Pogledaj originalni članak

Celtic je porazio Dinamo u drugom kolu Europske lige, ali tih 1:0 iz Glasgowa poprilično su kontroverzni. Ne zbog suca ili "treće strane", već zbog nevjerojatnih promašaja modrih perjanica. Ali to se događalo već nebrojeno puta u Europi tako da teško može biti slučajno. Ovdje je ipak riječ o nečem drugom i krivca možda treba tražiti u pripremi susreta. Odnosno, treneru!

Zoran Mamić je nakon bečke Austrije prošle sezone bio još "zelen" kao trener i zapravo je napravio sjajan posao što je podigao "razorenu" ekipu. Napravili su mnogo, ali mogli su više čak i u tom susretu. U redu, trener je tek stigao i igrači nisu znali svoje mogućnosti pa se taj krivi korak mogao opravdati. Ali ono što je uslijedilo ipak nema opravdanja.

Posao sportskog direktora ga 'koči'

Dakle, aktualni trener je brat najmoćnijeg čovjeka u klubu i zato ima više kredita od prethodnika, što ne čudi i zapravo je sjajna stvar jer hiroviti Zdravko mijenjao je previše trenera i tko zna koliko je time zakinuo ekipu za bolje rezultate. Zoki je imao (i ima) vrijeme, imao je (i ima) kao sportski direktor mogućnost dovoditi si igrače, ali svejedno je (po)griješio. Zna se da mu posao sportskog direktora ne ide i da u ozbiljnijem klubu, odnosno klubu gdje mu nema brata, ne bi smio niti blizu poslu s transferima i pojačanjima. Bilo je to jasno nakon raznih Carlosa, Andersona, Slepički i sličnih preskupih promašaja. Jasno je i danas.

I možda ga taj nedostatak znanja ili sposobnosti na poziciji sportskog direktora "guši" jer kao trener nije toliko loš, samo mu momčad nije najbolje posložena. Da mu je igrače doveo netko drugi i popunio bolje defenzivnu liniju, mogli bismo s njega "skinuti" sav teret krivnje, ali ovako je to ipak preteško. Nažalost, problemi s lošim "pojačanjima" nisu jedini.

On kao trener ima očito neku "kočnicu" kad je u pitanju donositi odluke na licu mjesta, kad je potrebno pripremiti igrače. Jer, u Beču su sve prosuli na samom kraju susreta, u Danskoj su slavili samo 1:0, a u Zagrebu su potom protiv Aalborga promašili "bezbroj" prilika i sad su primili gol na početku. Zanimljivo, Zoran Mamić je prije svake utakmice upozorio da se ne smije dogoditi baš ono što se dogodilo. Potom na kraju susreta konstantno pojašnjava javnosti da je nogomet takva igra i da pobijedi onaj koji zabije više golova, što djeluje kao ismijavanje.

Također, čini se da ako Soudani nema svoj dan, Dinamo teško može pobijediti. U prijevodu, modri se oslanjaju na individualnu kvalitetu i to u Prvoj HNL prolazi, u Europi ne. Čak ni protiv skromnih momčadi kao Aalborg i Celtic.

Priprema je problematična

Znalo se da Dinamovi igrači nisu navikli na pravu nogometnu atmosferu, davno su iza kluba iz Maksimira oni dani kad se čuo huk s tribina. Stoga ne čudi da ih je ono na Celtic Parku iznenadilo, ali trener je trebao napraviti bolju pripremu, posebno jer kaže da je upozorio igrače. Upozorio ih je i na sprečavanje ranog pogotka jer Škoti uvijek krenu žestoko. I ništa, "bezglavi" Dinamovci uspjeli su primiti pogodak iz, pokazat će se, jedine prilike domaće ekipe na cijelom susretu.

Uza sve to, čini se da Mamić nikako ne zna pogoditi s nekom konkretnom zamjenom ili promjenom na samom terenu, u samom trenutku. Izvadio je Antolića, a u tom je trenutku bio najbolji, predugo je držao Wilsona, koji u defenzivnom dijelu jest dovoljno dobar, ali u ofenzivnom kaska i to košta momčad. Istovremeno, Antolić pati i ne igra na svojoj poziciji, a jasno je da kad primi loptu, igra ima glavu i rep. No njega je izvadio, Wilsona ostavio i tu nema povratka...

Sasvim je jasno na kraju priče da nešto ne valja u samoj pripremi utakmica, a priprema je ipak posao trenera. Zato se Zoran Mamić nameće kao glavni krivac poraza, što možda jest preoštra teza, posebno jer je Wilson mogao samo preokrenuti utakmicu. Ili možda da je Gordon imao slabiji dan na vratima Celtica. Ili da Dinamo ima jače protivnike u Prvoj HNL. Mnogo možda i uvijek isti rezultat – poraz u ključnoj utakmici.

>> Nisam bio impresioniran atmosferom u Škotskoj, a primili smo glup gol

>> Škotsko prokletstvo nije razbijeno - Dinamo poražen u Glasgowu!

>> Tako je to u nogometu, nismo zabili gol i poraženi smo

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

DR
draxy
11:10 03.10.2014.

Kao da smo gledali dvije različite utakmice.Dinamo je jučer bio dobar a izmjene su bile logične (stvar je ukusa ali ja bih uveo Machada a ne Ćorića). Autor vjerovatno nikada nije igrao ozbiljniji nogomet jer do promašaja u drugom poluvremenu Wilson je bio najbolji igrač Dinama no promašio je ono što se mora zabiti i za to nije kriv Mamić.U prvom poluvremenu potpuno neprimjetni Čop i Brozović koji je digao svoju igru u drugom poluvremenu. Imam osjećaj da je članak pisan samo radi narušavanja dobre atmosfere u Dinamu koji je superioran u domaćem prvenstvu a u Europi igra odlično. Napasti trenera nakon poraza u gostima kod Celtica koji je kolo prije toga igrao neriješeno u gostima kod Salzburga stvarno je bezobrazno ako se uzme u obzir da je Dinamo odigrao stvarno dobro.Na kraju krajeva Dinamo će u utakmici kod kuće protiv Škota odlučivati tko ide dalje a do tada bi se novinari trebali uzdržati ovakvih komentara.

NT
nije_to_samobor
10:39 03.10.2014.

Dinamo je igrao odlično i treba još samo poboljšati situaciju u napadačkom redu iako vjerujem da će s prikazanom igrom rezultati doći sami od sebe.

Avatar jebb
jebb
11:33 03.10.2014.

Bila je to jedna od onih utakmica u kojima je bolji tim izgubio, a u nogometu to bas i nije rijetkost. Ja nemam priliku gledati Dinamo cesto, ali ovo sto sam vidio protiv Celtica me iznenadilo, i to u pozitivnom smislu. Taj Celtic je prosle sezone igrao ligu prvaka, i po svemu spadaju u evropsku nogometnu elitu (iako ne po igrackom kadru u ovom momentu), ali Dinamo ih je stjerao u misju rupu pred njihovim navijacima. Steta sto rezultat ne pokazuje tu dominaciju Dinama u ovom susretu, ali ovakva igra Dinama bi trebala biti garant za to famozno "prezimljavanje" u UEFA ligi.