ROMAN ABRAMOVIČ

Potresi zbog ruske invazije: Ruski multimilijarder napušta Matea Kovačića i društvo nakon 20 godina

Foto: Reuters/Pixsell
Roman Abramovič
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
jahta Eclipse,Roman Abramovič
Foto: Sofija Abramovič/Instagram
Sofija Abramovič
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
abramovič
Foto: Press Association/PIXSELL
Roman Abramovič
Foto: Marcus Brandt/DPA/Pixsell
Bračni par Abramovič
Autori Eva Grgić, Hina
26.02.2022.
u 20:23
Mislim da su trenutno oni u najboljoj poziciji brinuti se za interese kluba, igrača, osoblja i navijača."
Pogledaj originalni članak

Roman Abramovič, ruski oligarh i vlasnik Chelseaja, rekao je da napušta klub. Odjeknulo je to u javnosti, osobito onoj nogometnoj. 

Njegovu izjavu za klupske stranice prenosimo u cijelosti:

“Kroz skoro 20 godina vlasništva u Chelseaju, uvijek sam svoju ulogu gledao kao ulogu onoga koji će se brinuti da budemo što uspješniji danas i u budućnosti, a u isto vrijeme igrajući pozitivnu ulogu u društvu.  Uvijek sam donosio odluke za boljitak kluba i u njegovom najboljem interesu u mom srcu, a tome ostajem vjeran. Zbog toga danas dajem u ruke Chelseajeve zaklade upravljanje i skrbi za klub.  Mislim da su trenutno oni u najboljoj poziciji brinuti se za interese kluba, igrača, osoblja i navijač", rekao je ruski multimilijarder, iako teško da će sve to biti čisto i odlučno kako je rekao. Vjerojatno će naći načine kako upravljati klubom 'na daljinski'.

Kako prenose mediji, Abramovičev potez uslijedio je nakon što je član britanskog parlamenta pozvao ruskog milijardera da preda klub nakon ruskog napada na Ukrajinu. Abramovič, koji je u vlasništvu Chelseaja od 2003. godine, u svojoj izjavi nije spomenuo rat u Ukrajini. Aktualni europski prvaci od sada će biti pod okriljem klupskog dobrotvora i izbjeći će moguće sankcije, koje bi uslijedile da ih je vodio Abramovič. Usvajanjem sve oštrijih sankcija u Ujedinjenom Kraljevstvu se otvorila rasprava o ulozi ruskih milijardera koji tamo borave. Abramovič se spominjao i u britanskom parlamentu tijekom rasprave o sankcijama, budući da ga je jedan od oporbenih zastupnika nazvao jednim od 35 "ključnih pristaša" Putina, prenosi AFP. U međuvremenu, Abramovič, prema britanskom listu The Guardian, ustrajno niječe veze s Putinom.

Trener kluba Thomas Tuchel priznao je u petak da "postoji mnogo otvorenih pitanja o stanju kluba" nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Njegovo je bogatstvo procijenjeno na 8,4 milijarde funti, a  svoje je bogatstvo ruski milijarder stekao tako što je prodavao nekretnine i posjede koji su prije raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države. Sada je i njegovo bogatstvo najvećim dijelom u nekretninama i superjahtama kojima je znao doći i na hrvatsku obalu.

Prije nekoliko dana britanski tabloid The Sun pisao je kako je dobio zabranu prebivanja u Velikoj Britaniji, a upute da na to pripaze navodno su dobili imigracijski dužnosnici.  Abramovič već mjesecima nije bio u svom londonskom domu, što dodatno potpaljuje vatru na ova nagađanja.

 

 

Prema lideru ruske opozicije Alekseju Navalniju, Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koji su ključni u podržavanju Putinova režima u Rusiji.  U Abramovičevo vrijeme, najslavnije u 114 godina dugoj povijesti kluba, Chelsea je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti – naslov prvaka Engleske, FA kup, Liga-kup, Community Shield, ali i Ligu prvaka te Europsku ligu. U 19 Abramovičevih godina Chelseajeva trofejna riznica obogaćena je s 19 trofeja, više nego u cijelom proteklom stoljeću (11). No ni to mu nije poštedjelo život “u ratu” Velike Britanije i Rusije u kojem je Abramovič postao najveća žrtva. Odbijanjem vize vlasnik Chelseaja, kojeg inače veže veliko prijateljstvo s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, postao je nepoželjan u Velikoj Britaniji. Suočen s birokratskim preprekama, Abramovič je odlučio dići sidro, preselio se u Tel Aviv i dobio izraelsko državljanstvo.

 



Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

RI
Rise
20:30 26.02.2022.

Dajte se malo informirajte i dalje će preko raznih posrednika imati utjecaj dokle god bude htio.Ovo je igrokaz s sankcijama da se kao nešto događa.Izbacivanje s eurosonga itd.

Avatar madcap
madcap
20:49 26.02.2022.

Dao Zakladi? Na svih treba primijeniti sankcije, i na oligarhije i na njihove "zaklade'. Smrznut im imovinu svu i zabraniti bilo kakvo poslovanje, da ne smiju kupit ni sladoled.

Avatar toxic alien
toxic alien
21:53 26.02.2022.

I Bill Gates je "dao" mnogo vece bogatstvo svojoj zakladi "Bill & Melinda Gates Foundation". To su samo trikovi za izbjegavanje poreza i mazanje ociju javnosti. Mozda i nije najbolja usporedba jer Roman Abramovich je andjeo u usporedbi s jednim od najvecih zlocinaca danasnjice...