NOVI REKORD

Potrošnja Chelseaja i Manchester Uniteda čini više od 60 posto ulaganja svih klubova ove zime

Foto: PA/Pixsell
Potrošnja Chelseaja i Manchester Uniteda čini više od 60 posto ulaganja svih klubova ove zime
02.02.2014.
u 08:01
Matino ime je spomenuto u više od 10 milijuna tweetova, čime su nadmašeni spektakularni ljetni transferi Garetha Balea iz Tottenhama u Real i Mesuta Özila iz madridskog Reala u Arsenal.
Pogledaj originalni članak

Tko je najviše trošio ove zime? Ne Manchester City, jer njemu pojačanja ne trebaju, nego njegov konkurent za naslov prvaka Chelsea. Mourinho ne miruje ni zimi, zaoštravajući konkurenciju u svlačionici, ali i pripremajući momčad za ljeto.

Tako si Portugalac može priuštiti da kupi igrača za 15 milijuna eura, mladoga Francuza Zoumu, ali i da ga odmah ostavi na posudbi u St. Etienneu. I dok je takav potez donekle shvatljiv, jer dečko je tek 19-godišnjak i teško bi se sada nametnuo, nedokučivim ostaje pitanje kako se Jose mogao odreći majstora kao što je Španjolac Mata. Nije li grijeh odreći se tako plemenitoga igrača i s njim pojačati konkurenciju, a istodobno dovesti gotovo anonimnoga Egipćanina...

Za Chelsea je vezana još jedna bizarnost - kupnja Srbina Nemanje Matića iz Benfice za 25 milijuna eura, a istoga su igrača prije dvije godine prodali Portugalcima za pet milijuna!? Kad se podvuče crta pod dva ovosezonska prijelazna roka, opet su Englezi najveći potrošači u Europi, s novim zimskim rekordom. Tako su ove zime u pojačanja uložili 160 milijuna eura, 12 milijuna više nego prošle godine u istome razdoblju, a ukupna potrošnja ove sezone popela se do nezamislivih 926 milijuna eura.

Velika zarada od TV prava

Ovakva rastrošnost klubova povezuje se s rekordnim priljevom novca od TV prava ove sezone, koja se popela do vrtoglavih 730 milijuna eura.

Kad je siječanjski prijelazni rok u pitanju, velika gužva zabilježena je samo na Stamford Bridgeu i Old Traffordu. Tako su ulaganja tih klubova dosegnula čak 60 posto potrošnje svih premijerligaških klubova. I osim Chelseaja i Manchester Uniteda, iz top 10 klubova Premijerne lige uložio je samo Everton kupivši mladoga češkoga vratara Staneka za nepoznati iznos. Ostali su se samo bavili posudbama i sondirali tržište kako bi na ljeto krenuli u veliki šoping.

Osim rekordnih novčanih iznosa u transferima igrača, zimski je prijelazni rok donio i rekord na jednoj društvenoj mreži. Oborili su ga - tviteraši! Tako je izračunano da je prelazak španjolskog “matadora” Juana Mate iz Chelseaja u United najkomentiraniji transfer na Twitteru u povijesti.

Matino ime na toj je društvenoj mreži spomenuto u više od 10 milijuna tweetova, čime su nadmašeni spektakularni ljetni transferi Garetha Balea iz Tottenhama u Real i Mesuta Özila iz madridskog Reala u Arsenal.

Kada je Bale potpisao za Real za sto milijuna eura, njegovo ime “tvitano” je 8,4 milijuna puta, dok je Nijemac privukao 4,3 milijuna tweetova.

Posao Lokomotive i Zadra

Zimski prijelazni rok završen je samo u ligama petice, a “prozor” za transfere u ostaloj Europi otvoren je čak i do 15. ožujka (primjerice, u skandinavskim zemljama). Ukrajinci imaju rok do 20. veljače, Rusi do 1. ožujka, kao i našim igračima privlačne destinacije Južna Koreja i Kina.

Zimski prijelazni rok u hrvatskoj ligi traje od 12. siječnja do 10. veljače. Do sada je unutar našega ligaškoga natjecanja, već po tradiciji, zabilježena povećana aktivnost na relaciji Maksimir - Kajzerica. Lokosi su iz Dinama dobili Zeleniku i Čalušića, dok su od Zadra, navodno, kupili Luku Begonju i Šimu Gržana. Kao i kod svih dosadašnjih Lokomotivinih transfera, visina odštete označena je - upitnikom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.