VELIKA ČAST

Vatreni Zadrani dostižu dvije legende: Modrić rame uz rame s dječačkim idolom

Vatreni Zadrani dostižu dvije legende: Modrić rame uz rame s dječačkim idolom
04.10.2021.
u 15:30
Luku Modrića ovoga tjedna čekaju 143. i 144. nastup za hrvatsku reprezentaciju, čime će naš kapetan ući u odabrano društvo desetorice Europljana s najviše nastupa za nacionalne momčadi.
Pogledaj originalni članak

Dvojica najvećih faktora sigurnosti hrvatske nogometne reprezentacije, dvojica Zadrana, vraćaju se na scenu u kvalifikacijskim utakmicama s Ciprom (8. listopada) i Slovačkom (11. listopada). Kapetan Luka Modrić (35) prvi put će nastupiti za Hrvatsku nakon Europskog prvenstva, dok Dominik Livaković (26) preuzima jedinicu nakon što je propustio utakmice sa Slovačkom i Slovenijom u rujnu, u kojima se prvi put iskristalizirao njegov dostojan konkurent, Ivica Ivušić.

Što, osim stabilnosti momčadi, liderstva i klase, donosi povratak Luke Modrića? Naravno, donosi novi dodatni pomak u jačanju momčadskoga duha i pozitivnoga ozračja, a Lukina pojava istodobno znači i “poštedu” Marija Pašalića. Ne zato što Marijeve izvedbe nisu na dovoljno visokoj razini, dapače Pašalić je osobito protiv Slovenije bio izvrstan, nego zato što Dalić u trojcu Brozović – Kovačić – Modrić raspolaže jednim od najmoćnijih veznih redova u Europi. I na njima temelji pobjedničku konstrukciju.

Luku Modrića ovoga tjedna čekaju 143. i 144. nastup za hrvatsku reprezentaciju, čime će naš kapetan ući u odabrano društvo desetorice Europljana s najviše nastupa za nacionalne momčadi. Rekorderi su Sergio Ramos (Španjolska) i Cristiano Ronaldo (Portugal) sa 180 nastupa, slijede Buffon (Italija) sa 176, Astafjevs (Letonija) i Casillas (Španjolska) s po 167, Nijemac Matthaüs ima 150, Šveđanin A. Svensson 148, Irac Robbie Keane 146, Ukrajinac Timoščuk 144, a Estonac Kristal, Maltežanin Mifsud i Šveđanin Ravelli po 143.

CR7 ide do 200 nastupa

Od ovih igrača samo Modrić i Ronaldo još uvijek predvode svoje reprezentacije. Svjetski rekorder je davno umirovljeni Malezijac Soh Chin Ann sa 195 nastupa, što sugerira da bi ga Cristiano Ronaldo uskoro mogao dostići i prvi u povijesti dosegnuti brojku od 200 nastupa.

Zanimljivo, Luka Modrić s Hrvatskom je nastupio u čak 52 europska grada, a nikada s vatrenima nije zaigrao na ciparskom tlu. Također, Modrić je u svoja 142 nastupa igrao protiv 58 reprezentacija iz Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike i Australije. Od članica Uefe na Lukinu popisu suparnika nema Sjeverne Irske, Luksemburga, Albanije, Crne Gore, Gibraltara, Litve, BiH i Ovčjih Otoka.

I još nešto: počne li obje utakmice u ovom “prozoru”, Luka Modrić dosegnut će brojku od 48 nastupa s kapetanskom vrpcom i izjednačiti se svojim dječačkim idolom, legendarnim Zvonimirom Bobanom. Kapetan rekorder je Darijo Srna sa 68 nastupa s vrpcom.

Ohrabrujuća vijest za izbornika ponovno je forma nominalno prvoga vratara reprezentacije Dominika Livakovića, čija je izvedba za Dinamo u Genku bila besprijekorna. Tako izbornik prvi put nakon dugo vremena s vratarima ima tzv. win-win situaciju; koga god stavi, Livakovića ili Ivušića, može biti spokojan. Ovo je prvi put još od kraja ‘90-ih, kada su na sceni istodobno bili Ladić iz Dinama i Pletikosa iz Hajduka, da prva dvojica čuvara mreže dolaze iz klubova Hrvatske lige.

Livaković bi s dva nova nastupa dosegnuo brojku od 28, čime bi dostigao četvrtoplasiranoga vratara po broju nastupa Tomislava Butinu. Ispred njega ostali bi Subašić s 4, Ladić s 59 i Pletikosa sa 114 nastupa.

Da su na listopadskom meniju zahtjevniji suparnici od Cipra (103. u Fifinu redoslijedu) i Slovačke (38., Hrvatska 17., nap.a.), izbornika bi zacijelo više uznemirilo višetjedno nenastupanje u klubovima standardnih stopera Domagoja Vide i Dejana Lovrena. Kako je Josip Juranović ozlijeđen, a Vida i Lovren nestandardni, Dalić je pozvao dvojicu dodatnih stopera, Duju Ćaletu-Cara iz Marseillea i Marina Pongračića iz Borussije Dortmund. Zbog izostanka Juranovića, Josip Stanišić iz Bayerna debitirat će za Hrvatsku na poziciji desnoga braniča, Uremović će mu biti alternativa, dok bi, po sadašnjemu stanju, stoperski dvojac trebali činiti Ćaleta-Car i Gvardiol.

Trening u Maksimiru

Dalić će svoje snage okupiti danas u 19 sati na treningu na igralištu Hitrec-Kacian u Maksimiru. Ne bude li neočekivanih obrata, sastav za prvu utakmicu u Larnaci mogao bi izgledati ovako: Livaković; Stanišić, Ćaleta-Car, Gvardiol, Sosa; Brozović, Kovačić; Kramarić, Modrić, Perišić, Livaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.