BLAGOMIR KRIVOKUĆA

Preminula jugoslavenska legenda i jedan od zadnjih romantičara. Ostaje zapisan u povijesti Engleske

Foto: OFK Beograd
Preminula jugoslavenska legenda i jedan od zadnjih romantičara. Ostaje zapisan u povijesti Engleske
17.07.2023.
u 13:09
Bio je član momčadi OFK Beograda koja je 1963. igrala polufinale Kupa kupova, osvojila Kup Jugoslavije 1966. i bila doprvak danas nepostojeće države.
Pogledaj originalni članak

Jedan od najboljih igrača i trenera OFK Beograda Blagomir Blagoje Krivokuća preminuo je u 80. godini života. javljaju srpski mediji. Klub koji je nekada igrao u prvoj ligi Jugoslavije danas je gotovo zaboravljen i na rubu je propadanja.  Krivokuća je bio jedan od najistaknutijih igrača najbolje generacije popularnih 'romantičara'.

Bio je član momčadi koja je 1963. igrala polufinale Kupa kupova, osvojila Kup Jugoslavije 1966. i bila doprvak danas nepostojeće države. Rođen je 11. rujna 1944. godine u Ivanjici, a u OFK Beograd stigao je kao tinejdžer. Stigao je izravno iz Javora 1961. i na Karaburmi ostao do 1971. Tako je u klupsku povijest utkao punih deset godina. Odigrao je 206 utakmica i postigao 16 golova.

GALERIJA Staljin je naredio bojkot šahovske Olimpijade u Torinu, a Tito tražio da kralj nema krunu

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U karijeri je igrao na poziciji stopera, a nije se ustručavao napraviti neki oštriji prekršaj i zaraditi crveni karton. Zanimljivo, ostat će upisan u povijesti engleskog nogometa. 

VEZANI ČLANCI:

- Zapisan je i u povijesti engleskog nogometa. U polufinalu Kupa kupa 1962./63. vodio je žestoke dvoboje s najboljim strijelcem Tottenhama Jimmyjem Greavesom. Ne uspjevši postići gol, Englez je u jednom duelu udario Krivokuću i dobio crveni karton. Greaves je postao prvi engleski igrač koji je isključen u međunarodnoj utakmici, pa su prije uzvratne utakmice u Londonu novinari tražili igrača koji je iznervirao Greavesa - pisali su tada sportski listovi. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
11:11 20.07.2023.

nikad culi za ovog, totalna nepoznanica Hrvatima

ZA
zagi101
15:53 17.07.2023.

generacija sam rođenih sezdesetih i pratio nogomet ali za ovu legendu prvi put čujem

JU
juma
14:54 17.07.2023.

Živio sa u propaloj državi i znam za Krivokuću iz C. Zvezde, koji je bio i povremeni reprezentativac,. Dobar igrač, ali nikakva legenda. Sada znam da je prava legenda ovaj iz OFK Beograda, koji nikad nije igrao za reprezentaciju. Jugonostalgija čuda čini. pa se i osrednji igrači prosječnih klubova pretvaraju u legende.