Privatizacija Dinama

Najizglednije je da će klub preuzeti imućni članovi na čelu sa Zdravkom Mamićem

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Najizglednije je da će klub preuzeti imućni članovi na čelu sa Zdravkom Mamićem
09.12.2014.
u 11:45

Teško bi netko uložio u klub u Hrvatskoj, koliko god Mamić išao u Dubai...
Pogledaj originalni članak

Prije godinu dana Zdravko Mamić naglasio je na skupštini kluba da će klub prije ili kasnije biti privatiziran. Nakon toga, kad je riječ o toj temi, nastupila je šutnja, da bi je aktualizirao Izvršni odbor Dinama u rujnu ove godine. Tada je donesena odluka da se počnu ispitivati mogućnosti preoblikovanja kluba. I sad je Mamić aktualizirao temu preoblikovanja kluba iz udruge građana u dioničko društvo.

Prvo se nudi gradu Zagrebu

– Za godinu dana klub će biti privatiziran ili ćemo dati ključeve gradonačelniku pa neka odluči kako dalje – kazao je Mamić.

No, u posljednja tri mjeseca nije se ništa promijenilo.

– Naravno da su šanse za preoblikovanje velike, iako i dalje utvrđujemo pravnu proceduru i dinamiku kojom bi se to sve događalo, ništa novoga nema – kaže direktor Dinama Tomislav Svetina.

Proceduru nam je objasnio Petar Ceronja, predsjednik Povjerenstva za preoblikovanje sportskih klubova pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

– Budući da Dinamo nije u financijskoj dubiozi i nema razloga za stečaj, jedini je način preoblikovanja da klub odluči o tome i krene u postupak dragovoljnog preoblikovanja – govori Ceronja i nastavlja:

– Najprije se izradi elaborat o preoblikovanju, u kojem se navodi financijski položaj kluba i na osnovi tog dokumenta, koji se šalje u Povjerenstvo MZOS-a, kreće se u postupak. Odobri li Povjerenstvo taj elaborat, onda klub upućuje poziv za upis i uplatu dionica. Zakonom je propisano da se poziv upućuje najprije lokalnoj samoupravi, dakle Gradu Zagrebu. Potom članovima kluba, a nakon toga široj javnosti, svima zainteresiranima.

Što ulazi u temeljni kapital kluba?

– Klub samostalno određuje temeljni kapital, a gabariti su određeni proračunom kluba u posljednjih pet godina prije izrade elaborata. Jedino je pravilo da taj temeljni kapital ne smije biti manji od 25 posto rashoda u posljednjih pet godina. U temeljni kapital kluba ne ulaze igrači, nego su to sredstva koja dolaze od dioničara kad se udruga preoblikuje u dioničko društvo. Inače, računovodstveno je vrlo prijeporno mogu li igrači biti klupska imovina, s obzirom na to da oni, do trenutka eventualne prodaje i zarade od transfera, od čega klub živi, predstavljaju samo trošak klubu. Jer, nikad se ne zna koliko igrač vrijedi i za koliko će se prodati... U klupsku imovinu, inače, ulaze dotadašnja potraživanja od ugovora i transfera te sitna imovina, inventar te pravo igranja na stadionu, što gradovi ugovorom prebacuju na klubove – kaže Ceronja.

Stranac tek u trećem krugu

Je li moguće da se pojavi nekakav inozemni biznismen i poželi kupiti Dinamo?

– Moguće je. Ali, može se javiti tek u trećem krugu upisa dionica, ostane li nešto nakon što Grad Zagreb i članovi upišu te kupe dionice.

Koliko može trajati taj proces preoblikovanja?

– Od trenutka klupske odluke, otprilike četiri mjeseca – zaključio je Ceronja.

Naravno da se cijela priča o privatizaciji Dinama povezala i s nekoliko putovanja Zdravka Mamića u Dubai. No, nemojmo se zavaravati da bi se i tamo našao investitor za klub koji dolazi iz ovako male države. Uostalom, veće investicije u Hrvatsku nisu ušle ni u mnogo značajnim i moguće profitabilnijim područjima. Stoga, ne treba očekivati da će se Maksimir zvati Emirates, Dubai ili tko zna kako ili da će doći "friški" novac kao u PSG, Manchester City i United... Prije će doći "friška figa".

Čak ako i dođe do preoblikovanja, Grad Zagreb sigurno neće preuzeti klub jer ga ne može financirati, jedino je moguće da članovi kluba kupe dionice, da među njima bude i jačih igrača koji bi (njih nekoliko, kao Hanžeković pa i Mamić) mogli imati većinski paket te zajednički upravljati klubom. No, ipak će još mnogo Save proteći kroz Zagreb dok se to doista i ne dogodi.

>> Dinamo, nažalost, više nikoga ne zanima, najveći poraz danas doživio je - nogomet!

>> Članovi smo Dinama, nikad kažnjavani, a klub nam je zabranio ulazak!

>> Mamić izgubio živce: Prosvjed u Splitu vodili su dušmani i neprijatelji države!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

IS
istina00
12:03 09.12.2014.

privatizacija je najbolje rješenje jer ovakva pat pozicija mamić-dio BBB/ZZD može potrajati još 10 godina. dinamo mora dobiti pravog gazdu koji će vlastitim kapitalom ući u klub pa da vidimo kome je plava boja na srcu i u novčaniku, jel to mamić ili pobunjena četvorka bivših kapetana dinama ili ovi što trgaju stolice, bacaju baklje, vrijeđaju i prijete. tko god da uloži novac, morat će jako dobro balansirati i odnose sa navijačima, iako sam uvjeren da ovi koji rade nerede neće prestati niti kad mamić ode nego će im opet nešto smetati kod novog vlasnika i biti povod za nove nerede na stadionu i oko njega

MI
mismis
12:19 09.12.2014.

a kaj, pa nije da ce bit neka razlika i kad bude provedena privatizacija, samo ce postojeca situacija dobiti i legalni okvir

CE
cenzura
12:38 09.12.2014.

I protiv privatizacije će se pobuniti huligani i ona četvorica načitanih bisera. Evo im sad prilika, Dinamo ih je stvorio, mogućio da zarade novce pa nek izvole kupiti dionice pa nek pametuju. Ali sumnjam da tome bude tako!? Njima je u interesu samo pokupit dio kolača koji se zove Dinamo uz pomoć ove crvene kamarile na vlasti kojima je mrsko sve što počinje sa H.