Kopljanici su besprijekorni ove sezone

Prodali sve zvijezde, a rasturaju u Ligi prvaka, uz bok Bayernu i Liverpoolu

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
Prodali sve zvijezde, a rasturaju u Ligi prvaka, uz bok Bayernu i Liverpoolu
23.12.2021.
u 22:41
20:5 gol-razliku Ajaxa u Ligi prvaka, uz svih šest pobjeda, apsolutno nitko nije očekivao
Pogledaj originalni članak

Ako u proteklih pet-šest mjeseci niste pratili nogomet na međunarodnim terenima, zacijelo ćete ostati iznenađeni kad čujete zaključak da je najbolja europska momčad ove polusezone ni manje ni više nego – Ajax! Pored palih europskih giganata poput Barcelone, Juventusa i Manchester Uniteda, pa i uz sadašnje velikane poput Manchester Cityja, Chelseaja, Real Madrida, Liverpoola i Bayerna, Ajax se najviše istaknuo i potpuno zasluženo preuzima status onih najkvalitetnijih.

Čudesni Haller i Tadić

Zašto je tako? Ajax je u skupini Lige prvaka s dortmundskom Borussijom, lisabonskim Sportingom i istanbulskim Beşiktaşom u šest utakmica upisao nevjerojatnih šest pobjeda. Nitko nije očekivao da će kopljanici uz Liverpool i Bayern jedini upisati svih šest pobjeda u prvoj fazi natjecanja. Gol-razlika 20:5 također je nevjerojatna (po utakmici 3,3:0,8) a jedino je Bayern postigao više pogodaka od momčadi Ajaxa.

Osim očitih statističkih kategorija, Ajax je među samom kremom i u mnogim drugim kategorijama. Prvi su po dodavanjima u suparničkom kaznenom prostoru, ali i po oduzetim loptama u protivničkom dijelu terena. Prvi su i po efikasnosti presinga, a drugi po očekivanim golovima (xG) te po posjedu lopte u protivničkoj trećini i ulascima u nju. U natjecanju u kojem nastupaju sve navedene momčadi iz prvog odlomka ove brojke su zapanjujuće postignuće.

Što više grabimo u eru ekstremno kapitalističkog nogometnog sustava, ovakvi rezultati sve su impresivniji. U takvom sustavu Ajax jednostavno ne može biti ništa drugo nego odskočna daska za igrače koji se spremaju za velik iskorak, ne može biti tržišni velikan koji će uspjeti zadržati svoje igrače. I kako je, onda, nakon onog povijesnog dolaska u polufinale Lige prvaka prije dvije i pol godine i rasprodaje De Jonga, De Ligta, Ziyecha i Van de Beeka, Ajax ponovno uspio boriti se s najvećima?

Iako velike zasluge pripadaju sjajnom strategu Eriku ten Hagu, inače pulenu Pepa Guardiole iz münchenskih dana, on nije glavni razlog ovih uspjeha. Glavni je razlog Ajaxov kontinuirani sustav, sustav u kojem kolektivno djelovanje i takoreći altruistički pristup nadilazi bilo kakvog pojedinca, bilo da je riječ o igračkoj ili trenerskoj zvijezdi. Taj se sustav maksimalno trude njegovati igračke legende kluba Marc Overmars i Edwin van der Sar koji danas u klubu djeluju na dužnosničkim pozicijama.

De Jonga, De Ligta i društvo zamijenili su neki novi klinci poput Gravenbercha i Timbera, ali u Ajaxu znaju da se za ovakav rezultat ne mogu oslanjati samo na klince iz domaćeg dvorišta pa uzimaju vrhunske prekaljene igrače koji u nekim drugim klubovima nisu dobili priliku koju zaslužuju. Sebastien Haller je u šest kola Lige prvaka skinuo mnoge rekorde zabivši deset pogodaka, više nego bilo koji igrač u povijesti grupne faze natjecanja, a s druge strane je Dušan Tadić oborio rekord Lionela Messija (36) za najviše asistencija u kalendarskoj godini (37).

I dalje će tiho raditi

Da su Haaland ili Mbappé oborili te rekorde, već biste o njima čuli pedeset puta, ali nema veze, Ajax tiho nastavlja proizvoditi megazvijezde, zarađivati na svojim kreacijama, ali uz to i dalje ostvarivati ozbiljne rezultate na najvišoj nogometnoj sceni.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.