HOKEJSKI SPEKTAKL

Prokleti jenkiji, stiže osveta!

Foto: Reuters
Prokleti jenkiji, stiže osveta!
28.02.2010.
u 19:05
– Svjesni smo da cijelu naciju zanima samo zlato i zato nam protiv SAD-a igra samo pobjeda - najavljuju Kanađani hokejsko finale protiv susjeda.
Pogledaj originalni članak

Prije osam godina na američkom ledu u Salt Lake Cityju hokejaši Kanade svladali su SAD i uzeli zlato. Amerikanci će osvetu tražiti u sutrašnjem finalu u Vancouveru!

Kanađani su finale izborili nakon teške utakmice sa Slovačkom. Iako su vodili 3:0 do zadnje trećine, Slovaci su pred kraj zabili dva pogotka te do zadnjih sekundi držali na iglama 19.000 domaćih navijača u dvorani.

– Posljednjih 30 sekundi utakmice uzelo mi je godinu dana života. No, sami smo si krivi. Bili smo previše nervozni i dali smo im priliku za povratak – rekao je napadač Kanade Jarome Iginla.

Niti centa na Amerikance

A hokejaši SAD-a borbu za zlato izborili su uvjerljivom pobjedom 6:1 protiv Finske. Šest pogodaka postigli su u samo 13 minuta prve trećine, a do kraja su tek odrađivali posao. Dok su Kanadu ionako svi očekivali u finalu, Amerikanci uoči turnira nisu slovili za favorite. Osobito zato što su u Vancouver došli s pomlađenom momčadi.

Glavni menadžer Brian Burke napravio je velik zaokret odlučio je priliku dati novoj generaciji, od provjerenih igrača pozvao je samo Jamiea Langenbrunnera (New Jersey), Briana Rafalskog (Detroit) i Chrisa Druryja (New York).

– Znam da nitko uoči turnira nije na nas uplatio niti centa. Možda po imenima nismo najbolja momčad, ali sigurno smo najbrža. I zato sam stalno tvrdio da možemo svakoga pobijediti i otići čak i do kraja – rekao je menadžer SAD-a Brian Burke.

Kanađani najskuplji

Iako je ostatak svijeta u finalu želio gledati Kanadu i Rusiju, domaćini Igara ipak su sretniji ovim raspletom.

Potvrdila je to i slika nakon pobjede protiv Slovačke, kada je cijela dvorana više od deset minuta skandirala “We want USA, We want USA”. Jer najslađe je ipak pobijediti “proklete jenkije”, kako pišu kanadske novine.

– Svjesni smo da cijelu naciju zanima samo zlato i zato nam protiv SAD-a igra samo pobjeda. No, oni su pokazali da imaju fenomenalno posloženu momčad i zato će utakmica biti pravi triler – smatra trener Kanađana Mike Babcock.

Kanada će se uzdati u najveću zvijezdu svoje momčadi, 22-godišnjeg Sidneya Crosbyja.

– Ovo će biti jako, jako emotivna utakmica za sve naše navijače. I zato je važno ne podleći pritisku – smatra Crosby.

Reprezentacija Kanade najskuplja je na prvenstvu, prosječna godišnja plaća njihovih igrača iznosi 4,7 milijuna dolara, a reprezentativaca SAD-a 3,34 milijuna. To su ujedno i dvije najskuplje momčadi turnira.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.