Počinje šou

Godina Rijeke ili Dinamovih 11?

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Godina Rijeke ili Dinamovih 11?
10.07.2015.
u 08:38
Liga 10 nema nijednoga standardnog A reprezentativca
Pogledaj originalni članak

Vrijeme je da zvijezde hrvatske lige napokon zasjene zvijezde Remetinca i da nogomet napokon ponovno postane sportska tema dana. Ovoga vikenda vraća nam se hrvatska liga, s velikim derbijem u prvom planu, s nadolazećim zvijezdama o kojima bruji cijela Europa. Pjaca, Ćorić, Balić i Vlašić, neka počne njihov šou...

Malo im za sriću triba...

Uoči početka trećega izdanja hrvatske lige u formatu 10 četverokružno svjedočimo nesvakidašnjoj situaciji: nogometni dužnosnici jedan po jedan kapaju u Remetinec, HNS-ovci nižu aferu za aferom, nogomet se preselio u crnu kroniku, a navijači – hrle na stadion! Maksimir će u nedjelju napokon oživjeti, derbi će gledati više od dvadeset tisuća ljudi, Boysi i Torcida u neslućenom zanosu. Eto kako im 'malo za sriću triba', samo jedno uhićenje, samo jedna 'karta' za Remetinec, makar i na 30 dana...

Tako će liga 10, zahvaljujući neočekivanoj navali na maksimirski derbi, bilježiti znatan rast gledanosti i napasti rekord iz sezone 1992./1993. kada je prosječna posjećenost prvoligaških utakmica bila 4264 gledatelja. Zanimljivo, tada se igrala liga 16, koju su vodeći nogometni dužnosnici označili elementarnom nepogodom.

Dakako da u novoj Dinamovoj eri, 'privremeno bez Mamića', najveću šansu vidi Rijeka, jedini hrvatski klub na zdravim nogama, s fino posloženom momčadi, izvrsnim, iskusnim trenerom i bezuvjetnom navijačkom potporom.

Rijeka će u ovoj sezoni, nikad ozbiljnije, napasti naslov prvaka i pokušati prekinuti Dinamov niz od deset uzastopnih titula. Iako, gledajući samo igrački roster, Dinamo je tu još uvijek nedodirljiv. Prošlu sezonu okončao je s plus 13 ispred Rijeke, usto nikoga nije prodao, a još se i pojačao. Ovo je valjda prvi put da hrvatska nogometna liga nema nijednoga standardnoga hrvatskog A reprezentativca. U isto vrijeme prošle godine bio je to samo dinamovac Marcelo Brozović, dok su današnje zvijezde natjecanja (Schildenfeld, Pjaca, Leovac, Lovre Kalinić, Lešković, Sharbini...) kod izbornika Nike Kovača debelo u drugom planu.

Rekorder Pamić

Na popisu prvoligaških trenera gotovo je polovica momčadi nekadašnjega diva Varteksa (Krznar, Besek, Madunović, Toplak), jedan debitant (Burić u Hajduku) i, poražavajuće, nijedan nekadašnji bitan vatreni. Najdulji staž ima 45-godišnji Igor Pamić, koji Istru 1961 vodi već četiri godine, a prosječna starost prvoligaškoga trenera je 48,3 godine.

>>Kek: Uhićenje Mamića? Mene zanimaju samo stvari u mom dvorištu

>>Dinamovim strancima nelagodno, 
ali još ne paničare

Pogledajte na vecernji.hr